Förskola och skola på Bokmässan

Skolspåret – Lärarscenen – Förskolescenen – och mycket mer!

Skolspåret – Lärarscenen – Förskolescenen – och mycket mer!

På Bokmässan är förskola och skola alltid i fokus. Många av samtidens främsta experter, författare och inspiratörer är på plats. Bokmässan 2025 bjuder på ett mångfacetterat program och gästas av forskare, verksamhetsnära experter och litterära stjärnor. Ta chansen till inspirerande dagar fulla med kompetensutveckling.

För att ta del av seminarierna i Skolspåret köper du ett seminariekort eller Guldkort (entré till Bokmässan och övriga seminarier ingår också). För att enbart lyssna till scen- och monterprogrammen på mässgolvet köper du en entrébiljett.
Frågor om kort och biljetter: kontakta biljettsupporten.

Förskola på Bokmässan

Förskolan lägger grunden för det livslånga lärandet. För tredje året i rad välkomnar vi yrkesverksamma inom förskola till en helt egen scen på mässgolvet. Scenprogrammet lyfter högaktuella frågor med ett undervisningsperspektiv, och med verksamhetsnära förutsättningar och möjligheter i minne.

Förskola på Bokmässan har gjort succé sedan lanseringen 2023, och den senaste upplagan av scenen såg över 2 000 besökare. Vi är glada över att scenen återkommer 2025. Programmet kureras av Bokmässan tillsammans med Sveriges Lärare.

 

2025 års program släpps senare under våren.

Skolspåret

Skolspåret består av speciellt utvalda samtal, föreläsningar och diskussioner ur Bokmässans seminarieprogram för dig som arbetar inom skola och utbildning. Skolspåret har ända sedan 2009 varit en självklar del av Bokmässans seminarieprogram, med ett femtontal högprofilerade seminarier.

 

I Skolspåret står lärares ledarskap i klassrummet i fokus, för att skapa goda förutsättningar för undervisning som möter elevernas behov.

 

Här ges en inblick i skolvardagen såväl som i aktuell forskning, nationellt och globalt. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer är på plats och samtalen berör vilka förmågor, metoder och kunskaper vi behöver odla för att bygga vidare på ett samhälle där alla kan, får och vill delta. Ta chansen att ta ett ägandeskap om kompetensutveckling och ge goda förutsättningar att utveckla din skola och ditt kollegium.

 

2025 års program senare under våren.

Lärarscenen

Lärarscenen är sedan flera år ett stående och mycket uppskattat inslag på Bokmässan. Under mässans samtliga fyra dagar bjuder fackförbundet Sveriges Lärare på ett program med högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger dig uppslag till hur du kan utvecklas i din yrkesroll och som människa. Programmet ingår i entrébiljetten och presenteras efter sommaren.

 

2025 års program släpps till våren.

"Bokmässan erbjuder en rikedom av möjligheter och en stor variation."

Ina Furtenbach, förvaltningschef Förskoleförvaltningen i Borås Stad att berättar om beslutet att förlägga kompetensutvecklings på Bokmässan – och hur de skräddarsytt sin inspiration och fortbildning. 

Ina Furtenbach, förvaltningschef Förskoleförvaltningen i Borås Stad att berättar om beslutet att förlägga kompetensutvecklings på Bokmässan – och hur de skräddarsytt sin inspiration och fortbildning. 

 

Ina Furtenbach, förvaltningschef Förskoleförvaltningen i Borås Stad att berättar om beslutet att förlägga kompetensutvecklings på Bokmässan – och hur de skräddarsytt sin inspiration och fortbildning. 

Ni besökte Bokmässan för kompetensutveckling – vad låg bakom beslutet och vilket var just ert syfte?

– Bokmässan är som en härlig stor gryta, sjudande med inspiration, idéer och möten. Självklart ska förskolans personal både bidra och få ta del av den. Förskolan har en central plats i samhällsutvecklingen och behöver finnas med mitt i en sådan fantastisk mötesplats.

Hur valde ni att planera ert besök?  

– I år hade rektorerna möjlighet att själva välja vilken dag och vilket innehåll som passade den individuella förskolans aktuella processer. Våra pedagoger spreds ut över mässan efter eget intresse och aktuella projekt. Förskolorna hade diskuterat sig fram till vad just de valde för aktiviteter.

Hur har ni arbetat med er kompetensutvecklingsdag i efterhand?

– Vår kompetensutveckling utgår ifrån varje förskolas eget behov. Förskolorna väljer sina prioriterade utvecklingsområden och formulerar i sin verksamhetsplan, utifrån deras behov designas kompetensutvecklingsinsatser för varje enhet och resurser riktas direkt. Förskolorna formulerar sina förväntade effekter utifrån insatserna, och mäter sin egen utveckling mot sina förväntade effekter. Vi har helt gått ifrån dagar som är lika för alla och tror på att varje enhet är aktiv i att se sitt eget kompetensutvecklingsbehov och att satsningarna blir så nära personalen som möjligt. Bokmässan blir en berikande del i systemet.

Vilka reaktioner har du fått internt?

– Glädje, ett roligt och givande evenemang. För förskolans personal som har mycket av sin arbetstid i barngrupp är det lyxigt att få äga sin tid och fritt välja mellan författarmöten, nya böcker, intressanta seminarier och många olika inspirerande inslag på scenerna. Kontakter knöts för framtida samarbeten med författare, kollegor och forskare. Alla aktörer som kan bidra till att förskolan blir en kreativ, lärande plats för alla barn.

Hur skulle du sammanfatta dina intryck av kompetensutveckling på Bokmässan?

– Bokmässan erbjuder en rikedom av möjligheter och en stor variation. Både för individuell kompetensutveckling och för en ett kollektivt lärande. Tack Sandra Lewinsson som så proffsigt möter alla behov och skapar möjligheter efter önskemål!