Scener och områden

Är du intresserad av deckare, mediefrågor, poesi, kokböcker, ledarskap eller något annat specialområde? Bokmässans områden och scener har nischade program för de flesta smaker. Läs mer nedan om områden, scener, program och aktiviteter. Scenprogrammen publiceras här med början i juni.

Barnområdet – för barn och pedagoger

Barnområdet i A-hallen är fullt av aktiviteter under mässans fyra dagar och riktar sig särskilt till de yngre besökarna 3–12 år, som här kan se sina favoritfigurer, pyssla med Alfons, äta pannkakor och lyssna till högläsning. Programmet på scenen Barnsalongen (lördag och söndag) vänder sig direkt till barnen, och är ett initiativ av Svenska Barnboksakademin.
Barnområdet är också till för dig, som arbetar med barn eller är medföljande vuxen, med scenen Kunskapsateljén (program torsdag och fredag, se nedan) och utställningen.

Biblioteks- & berättarscenen

Biblioteks- & berättarscenen i D-hallen är allt ljus är riktat mot bibliotek och berättande.
Kulturutveckling VGR erbjuder ett fullspäckat fyradagars program, där torsdag och fredag ägnas åt biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv.
På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus.

BonnierHoops-scenen

BonnierHoops-scenen i F-hallen arrangeras under fredagen ett spännande program kring läsfrämjande, idrott och rörelse, Spoken Word, ungdomar, inkludering och utanförskap.

BonnierHoops är ett samarbetsprojekt mellan Bonnierförlagen, Bokmässan, Svenska Basketbollförbundet, Göteborgs Stad, m fl som kämpar för ökad läsförståelse i utsatta områden.

Mer om BonnierHoops

Café Skriva

Café Skriva i F-hallen på andra våningen är mötesplatsen för dem som vill utveckla sitt skrivande. Under alla fyra Bokmässedagarna kan du här ta del av engagerande scenprogram. Låt dig inspireras av bästsäljande författare, debutanter, skrivcoacher och egenutgivare. Lär dig mer om hantverket, skrivprocessen och vägen till publicering.
Arrangeras av Tidningen Skriva.

Crimetime Göteborg

Deckarfestivalen Crimetime Göteborg, med ett särskilt område i F-hallen på Bokmässan under lördagen och söndagen, är Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Här kan du som är spänningstörstande frossa i crimelitteratur, träffa dina favoritförfattare och ta del av laddade seminarier och program på två scener, Häktet och Kåken.

Mer om Crimetime

De Litterära Sällskapens Scen – DELS

Torsdag–söndag i B-hallen kan du här lyssna till föredrag och samtal om den svenska litteraturskatten, ställa frågor till sällskapen om tips på böcker, besök i författarhem och annat du vill veta. Här presenteras också DELS kampanj för mera läsning och återutgivning av böcker som är omistliga och relevanta för kommande generationer. Arrangeras av De Litterära Sällskapen i Sverige, DELS.

Fantastikområdet

På Fantastikområdet i A-hallen kan du frossa i nya fantastiska världar och fantastikens roll i vår egen värld. Fantastikscenen i Sveroks regi med program torsdag–söndag erbjuder fantasy och science fiction i alla dess former med författare, illustratörer, utövare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. I Fantastikgränden hittar du böcker, spel och kultur. Välkommen till nya universum!

Feelgood-scenen

För andra året återfinns den populära Feelgood-scenen i F-hallen på Bokmässan. Under lördag och söndag kommer flera av Sveriges främsta feelgood-författare att berätta om sina aktuella romaner, jämte en och annan internationell storhet. Feelgood-scenen arrangeras i samarbete med Feelgoodfestivalen.
Här mår du bra!

Forskartorget

Forskartorget i B-hallen är Bokmässans arena för populärvetenskap, och gästas av föreläsare från universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, bokförlag och organisationer. Programmet pågår från torsdag–söndag. Här kan du bland annat lära dig mer om ämnen som medicin, historia, litteratur, språk, teknik, demokrati, astronomi och superintelligens.
Mer om Forskartorget

Fotografiska stråket

Bokmässan handlar inte bara om bokstäver och ord, utan även om bilder. Fotografiska stråket bestående av flera fotoutställningar uppmärksammar bildens betydelse och fotografisk litteratur. Följ stråket från F-hallen genom hall G, fortsätt till The Gallery i lobbyn på Hotel Gothia Towers och njut av alla bilder tagna av mästerfotografer. Arrangeras av Bokmässan i samarbete med Svenska kyrkan.

Globala Torget

Globala Torget sätter fokus på globala utmaningar, internationell litteratur, lokala initiativ. Under fyra dagar blir H-hallen en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling. Flera scener med angelägna program finns på området.
Olof Palmes Internationella Center ansvarar för Globala Torget, som genomförs med stöd från Sida.

Mer om Globala Torget

Kunskapsateljén – för dig inom förskola

Nytt för i år är Kunskapsateljén i A-hallen – hemvisten för dig som är verksam inom förskola. Årets seminarieprogram förstärks med ett antal kompetensutvecklande seminarier med fokus förskola. Under torsdag och fredag kan du sedan i Kunskapsateljén ta del av efterföljande workshops och inspirationsföreläsningar med många av Sveriges främsta skolexperter, förskollärare och författare.

Ledarskap & Media

På området Ledarskap & Media i F-hallen finns två scener under torsdag och fredag. På Ledarskapsscenen delar författare med sig av sin kunskap om ledarskap, entreprenörsanda, social kompetens, digitala strategier, arbetslust och motivation. Mediescenen lyfter de mest aktuella frågorna kring medieanvändning, makt och demokrati i dagens medielandskap.

Litteraturscenen

Litteraturscenen i A-hallen har du chansen att komma närmare författarna. Programmet pågår under torsdag–söndag och här kan du lyssna till uppläsningar, intervjuer och panelsamtal med aktuella författare och översättare, som är medlemmar i Författarcentrum och/eller Sveriges Författarförbund.

Arrangeras av Sveriges Författarförbund.

Lärarscenen

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen i C-hallen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.

Arrangeras av Lärarnas Riksförbund.

LÄS! LÄS! LÄS!

Temat LÄS! LÄS! LÄS! lyfter fram språket och läsningen som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Temascenen LÄS! LÄS! LÄS! är placerad i B-hallen och här får du möta författare, läsare, politiker, lärare och forskare som är engagerade i läsningens och bildningens betydelse för individen och samhällsutvecklingen.
Temat LÄS! LÄS! LÄS! genomförs tillsammans med Läsrörelsen, med flera samarbetspartners.
Mer om temat LÄS! LÄS! LÄS!

Mat & Trädgård

På området Mat & Trädgård i E-hallen finns tre scener med program torsdag–söndag. Mat & Livsstil är oasen för inspiration, matlagning, hälsa och fritid. På Grön scen, som arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet, presenteras flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna. På Kaféscenen mitt i Bokförlaget Arenas foodcourt hålls inspirerande samtal och intervjuer kring mat, hälsa och livsstil.

Pedagogikscenen

Pedagogikscenen i C-hallen är mötesplatsen som ger dig författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola med boken i centrum alla fyra Bokmässedagarna. Lyssna även på samtal med författare och journalister om deras möten med olika lärare och bilden av lärare i media.

Arrangeras av Lärarförbundet, Lärarförlaget, Natur & Kultur samt Studentlitteratur.

Rum för Poesi / Rum för Översättning

Poeter, poeter, poeter. Och översättare! Rum för Poesi / Rum för Översättning (Rum R17–18, våning 2) är en lugn oas på Bokmässan där du får ta del av poesiuppläsningar varvat med samtal om översättningens kreativa utmaningar och möjligheter. Programmet löper över mässans alla dagar, där söndagen bjuder på Öppen scen i samarbete med Göteborgs Poetry Slam.
Rum för Poesi arrangeras av Rámus, och Rum för Översättning av Akademin Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet, Sveriges Författarförbund och Översättarcentrum.

Se människan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan med programmet Se människan. Området med scenen Se människan ligger i G-hallen, andra våningen.
Seminarier, scenprogram och övriga arrangemang bjuder på samtal och aktiviteter torsdag–söndag med aktuella författare där litteratur, kultur, tro, samhälls- och livsfrågor står i fokus.
Se människan drivs av  Svenska kyrkan i samarbete med Sensus studieförbund, Sigtunastiftelsen, Verbum, Sackeus och Pilgrim Sverige.

Mer om Se männinskan

Serieområdet

Välkommen till mötesplatsen i A-hallen för tecknade serier!

Vandra längs långborden i Seriestrippen och kolla in allt kul och spännande som utställarna i seriebranschen erbjuder.

Intill ligger Seriescenen. Programmet bjuder under alla fyra Bokmässedagarna på allt från paneldebatter och intervjuer med aktuella serietecknare till prisutdelningar och "tecknar-battles". Arrangeras av Seriefrämjandet.