Scener och områden

Är du intresserad av deckare, mediefrågor, poesi, kokböcker, ledarskap eller något annat specialområde? Bokmässans områden och scener har nischade program för de flesta smaker. Programmen för de olika scenerna publiceras så snart de är klara och uppdateras därefter kontinuerligt.

Se människan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan med programmet Se människan, ett digert program under fyra dagar med existentiellt perspektiv. Tre av årets teman på Bokmässan är Sydafrika, Klimatkrisen och det extrainsatta Röster från Ukraina. Dessa områden är viktiga för Svenska kyrkan som i år väljer att fokusera lite extra på innehåll relaterat till dessa. Se människan-scenen finns på andra våningen i G-hallen.
Program Se människan

Lärarscenen

Lärarscenen i C-hallen har ett gediget program under alla fyra Bokmässedagarna med intressanta personer som inspirerar och ger nya tankar. Här finns något för alla som är intresserade av lärande, utbildning och skolutveckling.
Arrangeras av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.
PROGRAM LÄRARSCENEN

Klimatområdet med Klimatscenen

Klimatscenen är mittpunkten för temat Klimatkrisen på mässgolvet. Här möts författare, forskare, journalister och aktivister i samtal om vår tids ödesfråga. Klimatområdet hittar du i D-hallen och på Klimatscenen arrangeras scenprogram torsdag–söndag. Temat Klimatkrisen presenteras i samarbete med Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Tankesmedjan Global Utmaning, med medel från Formas.

Program Klimatscenen

Crimetime

Crimetime, som i år är ett tema på Bokmässan, arrangeras fredag, lördag och söndag, den 23–25 september. Crimetime är Sveriges största samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och en mötespunkt för alla deckarälskare. Crimetimetemat består av seminarier och ett scenprogram på två scener i Expohallen, Häktet och Kåken. Crimetime på Bokmässan 2022 presenteras i samarbete med temapartner BookBeat.
Program Crimetime

Göteborgs Stads kultur- och skolscen

I Expo-hallen finns under torsdagen två scener, Göteborgs Stads kultur- och skolscen, med program arrangerade av Göteborgs Stad.
TILL PROGRAMMET

Biblioteksscenen

Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen ansvarar för programmet på Biblioteksscenen i D-hallen under torsdag och fredag, som fokuserar på biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur olika perspektiv. Lyssna till inspirerande, intressanta och aktuella samtal och diskussioner om bibliotekens uppdrag, möjligheter och utmaningar!
Program Biblioteksscenen

Forskartorget

Forskartorget i B-hallen är mässans största arena för populärvetenskap. Här presenteras aktuell forskning inom samhälle, historia, litteratur, språk, medicin, teknik, utbildning och mycket mera. Närmare 125 forskare och 50 programarrangörer medverkar under mässans fyra dagar. Forskartorget arrangeras i samarbete med Kungl. Vitterhetsakademien, Riksbankens Jubileumsfond och Kungliga biblioteket.

PROGRAM FORSKARTORGET

Feelgood-scenen

Feelgood-litteraturen står sig starkt och här har du möjlighet att få möta dina favoritförfattare! Feelgood-scenen finns på Bokmässan i D-hallen under lördag och söndag, fylld med härliga program. Scenen utvecklas i samarbete med Printz Publishing och innefattar i år ett samarbete med Eksjö Bokhandel. Här mår du bra!

Program Feelgood

Yttrandefrihetstorget

Yttrandefrihetstorget ger plats för samtal om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa. Arrangörer av scenen, som har program torsdag–söndag är fristadsnätverket ICORN, Göteborgs Stad kulturförvaltningen, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Jonsereds Herrgård, Göteborgs universitet och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö stad.

PROGRAM YTTRANDEFRIHETSTORGET

Globala Torget

Globala Torget sätter fokus på globala utmaningar, internationell litteratur och lokala initiativ. Under fyra dagar blir H-hallen en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling. Flera scener med angelägna program finns på området. Nätverket som består av ett 50-tal organisationer arrangerar varje år ett 100-tal scenprogram under Bokmässan. Möt författare, politiker, civilsamhällets organisationer, myndigheter och andra som arbetar för en bättre värld. Ansvarar för Globala Torget gör Olof Palmes Internationella Center.

PROGRAM GLOBALA TORGET

Mat & Livsstil

Hungriga Bokmässe-besökare se hit! Bokmässans populära område Mat & Livsstil i E-hallen är i år grönare än någonsin. Hit går du för att smaka oliver i vår lummiga Food Court, mätta magen med sydafrikansk och vegetarisk streetfood och på Mat & Livsstilsscenen/Kock-scenen bli inspirerad av ett matigt scenprogram där livsstilsfrågor varvas med kockframträdanden. I området finns också Studiefrämjandets Grön Scen, med fokus på trädgård och klimatfrågor och The Book Affairs törstsläckande Juicebar. Njut av programmen på scenen torsdag–söndag! Partner till Mat & Livsstil är Amazon.
PROGRAM MAT & LIVSSTIL

De Litterära Sällskapens scen – DELS

De Litterära Sällskapens scen är Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare. Torsdag–söndag i B-hallen kan du här lyssna till föredrag och samtal om den svenska litteraturskatten, ställa frågor till sällskapen om tips på böcker, besök i författarhem och annat du vill veta. Här presenteras också DELS kampanj för mera läsning och återutgivning av böcker som är omistliga och relevanta för kommande generationer. Arrangeras av De Litterära Sällskapen i Sverige, DELS.

PROGRAM DELS

Barn & Ungdom

Barn- och ungdomsområdet är Bokmässans lekplats för de allra yngsta besökarna. Torsdag–söndag kan du här fira Alfons födelsedag med pannkakor och Festis, hitta skurken som tagit Bamses dunderhonung och klappa käppisar i Mulles Käpphästcup. I Barnsalongen bjuds det dessutom på ett magiskt scenprogram fyllt med skojiga workshops, högläsning, teater, pyssel och mycket mycket mer. Barnsligt kul för dig som är mellan 3-12 år! Presenteras i samarbete med Läsborgarmärket hos Akademibokhandeln.

PROGRAM BARNSALONGEN

Litteraturscenen

Litteraturscenen i A-hallen har du chansen att komma närmare författarna. Programmet pågår under torsdag–söndag och här kan du lyssna till uppläsningar, intervjuer och panelsamtal med aktuella författare och översättare, som är medlemmar i Författarcentrum och/eller Sveriges Författarförbund.
Arrangeras av Sveriges Författarförbund.

PROGRAM LITTERATURSCENEN

Rum för poesi

Rum för Poesi är Bokmässans plats för lyrik och mässans skönaste rum att slå sig ner i. Torsdag–lördag i rum R17–18 hålls här uppläsningar där fyra poeter per timme framför sina dikter på scen. Det blir uppläsningar av såväl nyutgivna dikter som verk publicerade för decennier sedan med både debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare. Rum för poesi arrangeras av Rámus förlag.

PROGRAM RUM FÖR POESI

Café Skriva

Café Skrivas scen i F-hallen på andra våningen tar vi upp det som är själva förutsättningen för böcker och läsande: skrivandet. Författare, utbildare och andra berättar under alla fyra Bokmässedagarna om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. Café Skriva arrangeras av tidningen Skriva.

PROGRAM CAFÈ SKRIVA

Serie- & fantastikscenen

Serie- och fantastikscenen i A-hallen är Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Programmet bjuder torsdag–söndag på allt från paneldebatter och intervjuer med aktuella serietecknare, illustratörer, författare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. Här utforskas allt från svartvit diskbänksrealism till färgsprakande fantastiska världar!

PROGRAM SERIE OCH FANTASTIK

Rum för översättning

Rum för översättning är en plattform för samtal om översättning, som du under torsdag–lördag hittar i rum R17–18. Arrangörer är Författarförbundets översättarsektionHDK-Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet samt Översättarcentrum.

PROGRAM RUM FÖR ÖVERSÄTTNING

Grön Scen

På Grön Scen är det precis som namnet antyder, fokus på de gröna frågorna som omfattar både trädgård och odling men även de mer övergripande miljöfrågorna. Här handlar det om grönt och hållbarhet helt enkelt, i allt från den egna trädgården till den stora jorden. Grön scen arrangeras av Studiefrämjandet.
PROGRAM GRÖN SCEN