Scener och områden

Är du intresserad av deckare, mediefrågor, poesi, kokböcker, ledarskap eller något annat specialområde? Bokmässans områden och scener har nischade program för de flesta smaker. Programmen för de olika scenerna publiceras så snart de är klara och uppdateras därefter kontinuerligt.

Rymdenscenen

Författare, forskare, filosofer och astronauter i stora samtal, om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid. Scenen finns i området för Tema Rymden.

Till programmet

Sápmiscenen

Den samiska litteraturen har sina rötter i en muntlig berättartradition med jojk som grund. Tema Sápmi på Bokmässan 2024 tar sin utgångspunkt i samisk filosofi och världsbild och belyser ämnen som akuta mark- och skogsexploateringar i klimatomställningens namn, hotade språk och försoning.

Till programmet

Förskola på Bokmässan

Under mässans två första dagar erbjuder Förskola på Bokmässan ett scenprogram för kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans roll i det livslånga lärandet.

Till programmet → 

Se människan

Varje år deltar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan. På Se människan-scenen handlar samtalen om livsfrågor, tro, och vad det egentligen innebär att vara människa. Samtalen baseras på nyutgivna böcker. Scenen finns på andra våningen i G-hallen.

Till programmet → 

Lärarscenen

Lärarscenens program innehåller både bredd och djup i en mängd olika ämnen. Berörande och intresseväckande frågor och personligheter för alla i skolans värld.  Arrangeras av Sveriges Lärare. 

Till programmet

Grön Scen

Här ger vi plats för samtal kring trädgård och odling men även klimat och miljöfrågor. Studiefrämjandets vision är att alla människor har kunskap, kraft och utrymme att delta i utvecklingen av ett hållbart och demokratiskt samhälle. Här bidrar vi med kunskap om hållbar utveckling, från livet i jorden i den egna trädgården till livet på vår gemensamma jord.  Grön scen arrangeras av Studiefrämjandet.

Till programmet →

Crimetime

Crimetime, Sveriges största deckarfestival, firar 10 år i år! Det betyder en extra dag med fokus på spänningslitteratur, under fre–sön. Crimetime är en samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och en mötespunkt för alla dess hängivna fans. Crimetime består både av seminarier och ett scenprogram på två scener i Expohallen, Häktet och Kåken. Crimetime på Bokmässan 2024 presenteras i samarbete med BookBeat och mediepartner Podplay.

Till programmet

Ljudboksscenen

På de nystartade Ljudboksscenen samsas författare med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter. Syftet är att erbjuda underhållande, dynamiska och roliga samtal över förlagsgränserna som skapar en möjlighet för lyssnarna att träffa sina favoritförfattare och inläsare.

Arrangeras av: Bokfabriken, Lind & Co/Pia & Co, Mondial, Natur & Kultur, Saga Egmont, WAPI, Publizon, Harper Collins och Nuanxed.

Till programmet  

Biblioteksscenen

Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening ansvarar för programmet på Biblioteksscenen i D-hallen under torsdag och fredag, som fokuserar på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor ur olika perspektiv.

Till programmet

Forskartorget

Bokmässans största arena för populärvetenskap. Här kan forskare och författare presentera den senaste forskningen inom historia, litteratur, språk, medicin, ekonomi, teknik, samhälls- och utbildningsvetenskap samt mycket mer för en vetgirig publik.

Forskartorget arrangeras tillsammans med Kungl. Vitterhetsakademien, Vetenskapsrådet och Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Till programmet

Feelgood-scenen

Det här är platsen där alla feelgoodälskare samlas på bokmässan. Lördag–söndag avlöser spännande scenprogram varandra i en strid ström. Strax intill scenen finns Eksjö bokhandel som säljer ett kurerat utbud av de bästa böckerna. Arrangeras i samarbete med Printz Publishing.

Till programmet

Yttrandefrihetsscenen

Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa frågor. Bakom scenen står en rad aktörer, bland andra Bokmässan, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, ICORN och Hanaholmen.

Till programmet

Isländska kulturscenen

På Isländska Kulturscenen får du ta del av intressanta möten och samtal under talkshowen ”Café Norden Island”. Gäster är bl.a. prisbelönte deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir och filmregissören Erlingur Óttar Thoroddsen.

Programmet presenteras av Föreningen Norden Sverige, Islands ambassad, Isländskt litteraturcentrum och Svensk-Isländska Samarbetsfonden.

Till programmet

Matscenen

Kända och intressanta kockar lagar mat, pratar om sina böcker och delar med sig av tips och anekdoter.

Till programmet

Hantverksscenen

Experter på stickning, snickeri, keramik, odling, och alla typer av hantverk demonstrerar sina kunskaper och pratar om värdet av att göra istället för att konsumera.

Till programmet

En liten scen

Torsdag-fredag tar författare, illustratörer och läsinspiratörer plats på scenen i ett program som riktar sig till alla som är nyfikna på barnlittera­tur. Under lördag och söndag möter vi våra mest älskade barnidoler i ett scenprogram packat med skojigheter för åldrarna 0-5 och 6-12 år.

Till programmet

Litteraturscenen

Litteraturscenen är upphovspersonernas scen. Här diskuteras författandets och översättandets villkor, det litterära kretsloppet, ordets värde och andra litteraturpolitiska frågor. Här presenteras också enskilda författarskap
Arrangeras av Sveriges Författarförbund.

Till programmet

Rum för poesi

Rum för poesi är Bokmässans plats för lyrik och mässans skönaste rum att slå sig ner i. Torsdag–lördag hålls här uppläsningar där fyra poeter per timme framför sina dikter på scen. Uppläsningar av såväl nyutgivna dikter som verk publicerade för decennier sedan. Både debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare.

Till programmet

SkrivaScenen

På SkrivaScenen diskuteras själva förutsättningen för böcker och läsande: skrivandet. Författare, utbildare och andra berättar om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. SkrivaScenen arrangeras av tidningen Skriva som har 40 000 läsare, varav 96 % skriver regelbundet i yrket och/eller på egen hand.

Till programmet

Serie- & fantastikscenen

Serie- och fantastikscenen är Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Årets program bjuder på presentationer, paneldebatter, samtal och intervjuer med aktuella serieskapare, författare, illustratörer och förläggare.

Till programmet

Rum för översättning

Rum för översättning är en plattform för samtal om översättning och arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.

Till programmet

Lästältet

Bokmässans mysigaste krypin där läsglada barn kan lyssna på högläsning med sin favoritförfattare, pyssla och rita, eller bara kura ihop sig i ett hörn med en älsklingsbok! 

Till programmet

De Litterära Sällskapens scen – DELS

Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av svenska författare. Lyssna till sällskapens egna experter och bekanta dig med sällskapsfolkets eldsjälar för nya resor in i litteraturens oändliga världar.

Till programmet

Ung scen

Scenen av unga, med unga, för alla. Här lyfts det skrivna och talade ordet, och den kreativa processens kraft att ifrågasätta, inspirera och förändra. Läsningar av unga talanger blandas med samtal om hur unga ordkonstnärer kan ta plats och göra avtryck med sina berättelser.

Till programmet

NOFF-scenen

NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening) bjuder på en fullspäckad förmiddag med aktuella böcker inom poesi, skönlitteratur och barnlitteratur samt intervjuer med författare och förläggare.

Till programmet

Poddscenen

Scenen där din favoritpodd sänder live. Här varvas kultur och nöje med samhälle och debatt, och allt där emellan!

Till programmet

Amnestyscenen

En ny scen på Globala Torgets yta där du kan uppleva paneldiskussioner, intervjuer, poesiuppläsningar och samtal med framstående författare, aktivister och experter – med fokus på mänskliga rättigheter, internationell solidaritet och aktuella samhällsfrågor. Arrangeras av Amnesty International Sverige

Till programmet