Scener och områden

Är du intresserad av deckare, mediefrågor, poesi, kokböcker, ledarskap eller något annat specialområde? Bokmässans områden och scener har nischade program för de flesta smaker. Programmen för de olika scenerna publiceras så snart de är klara och uppdateras därefter kontinuerligt.

Svårt att hitta till scenerna?
Här hittar du en 
PDF-karta över scenerna 

Stadens scen

Mittpunkten för temat Staden på mässgolvet. Här möts författare, arkitekter, politiker och aktivister för att tala om staden – som litterär skådeplats, som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar.

Till programmet

Ljudområdet

Ljudområdet utgör navet i Bokmässans tema Ljud. Här får poddare, ljudboksförfattare och inläsare möta sin publik på Bokmässan. Området består av två scener där man utforskar ljudformatets berättelserikedom och sambandet mellan litteratur och ljud.

Till programmet

Förskolescenen

PREMIÄR! 2023 lyfts förskola fram med en egen scen. Under torsdag och fredag arrangerar Bokmässan tillsammans med partners ett program som fokuserar på förskolans verksamhet med olika ämnen och perspektiv. Det bjuds in till två dagar med fokus på det professionella livslånga lärandet, utveckling och självledarskap.

Till programmet

Se människan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan med programmet Se människan, ett digert program under fyra dagar med existentiellt perspektiv. Årets tre teman på Bokmässan är Judisk kultur, Staden och Ljud. Scenprogrammet fokuserar därför lite extra på innehåll relaterat till dessa. Se människan-scenen finns på andra våningen i G-hallen.
Program Se människan

Lärarscenen

Lärarscenens program både breddar och fördjupar ämnen som kretsar kring utbildning och bildning. Det innehåller intressanta personer som berör och inspirerar, lärarnära perspektiv och berikande infallsvinklar för alla i skolans värld. Arrangeras av Sveriges Lärare.

 
Till programmet

Grön Scen

På Grön Scen är det precis som namnet antyder, fokus på de gröna frågorna som omfattar både trädgård och odling men även de mer övergripande miljöfrågorna. Här handlar det om grönt och hållbarhet helt enkelt, i allt från den egna trädgården till den stora jorden. Grön scen arrangeras av Studiefrämjandet.

till programmet

Crimetime

Crimetime, Sveriges största deckarfestival, äger rum på Bokmässan under lördagen och söndagen. Det är en samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och en mötespunkt för alla deckarälskare. Crimetime består både av seminarier och ett scenprogram på två scener i Expohallen, Häktet och Kåken. Crimetime på Bokmässan 2023 presenteras i samarbete med BookBeat och mediepartner Podplay.

Till programmet

Göteborgs Stads kultur- och skolscener

Göteborgs Stad har två scener i Expohallen under torsdagen. Programmet arrangeras av kulturförvaltningen, grundskoleförvaltningen och förskoleförvaltningen.

Till programmet

Biblioteksscenen

Med fokus på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor presenterar Förvaltningen för kulturutveckling/VGR ett varierat scenprogram i dagarna två med över 30 programpunkter. Det blir bland annat samtal om nationella minoriteter, om hur en sagostund med dragqueens egentligen går till, om flerspråkig publicering, en presentation av Judiska salongen i Göteborg och ett digitalt besök i Ivar Arosenius hem.

Program Biblioteksscenen

Forskartorget

Bokmässans största arena för populärvetenskap firar 20 år! Ta del av den senaste forskningen inom historia, litteratur, språk, medicin, ekonomi, teknik, samhälls- och utbildningsvetenskap samt mycket mer. Närmare 100 programpunkter presenteras på scen varje år. Vetenskapsrådet, Kungliga biblioteket, Karolinska Institutet och Centrum för Näringslivshistoria kommer att finnas representerade på plats i år och visa på sin verksamhet och utgivning.

Till programmet

Feelgood-scenen

Feelgood-litteraturen står sig starkt och här har du möjlighet att få möta dina favoritförfattare. Feelgood-scenen finns på Bokmässan i D-hallen under lördag och söndag, fylld med härliga program. Scenen utvecklas i samarbete med Printz Publishing.
Här mår du bra!

Till programmet

Yttrandefrihetsscenen

Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa. Bakom scenen står en rad aktörer; Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, ICORN, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Svenska Akademien, Voksenåsen – kulturcentrum för svensk-norskt samarbete och WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.

Med stöd av Nordisk kulturfond och Nordisk kulturkontakt.

Till programmet

Globala Torget

Globala Torget är en mötesplats för mänskliga rättigheter, demokrati och en rättvis hållbar global utveckling. Under mässans fyra dagar sätter man fokus på globala utmaningar, internationell litteratur och lokala initiativ. Ansvarar för Globala Torget gör Olof Palmes Internationella Center.

Till programmet

Matscenen

Några av Sveriges främsta kockar lagar och pratar om mat. Torsdag–fredag är Tove Nilsson programledare. Lördag–söndag flankeras kockarna av Siri Barje. Scenen finns i E-hallen.

Till programmet

Hantverksscenen

Nyhet! Här möter du experter på alltifrån stickning, broderi och odling till ölbryggning och ostystning. Du får demonstrationer i korgflätning, spinning av lin, näverslöjd och alla möjliga typer av hantverk. Scenen finns i E-hallen.

till programmet

En liten scen

Scenen för bokmalar och busungar med medföljande vuxna! Programmet är packat med läsfrämjande inspiration för vuxna (torsdag) och skojigheter för barn i åldrarna 0-5 år och 6-12 år (fre-sö) och deras vuxna.

Till programmet

Litteraturscenen

Litteraturscenen är upphovspersonernas scen. Här diskuteras författandets och översättandets villkor, det litterära kretsloppet, ordets värde och andra litteraturpolitiska frågor. Här presenteras också enskilda författarskap
Arrangeras av Sveriges Författarförbund.

Till programmet

Rum för poesi

Rum för poesi är Bokmässans plats för lyrik och mässans skönaste rum att slå sig ner i. Torsdag–lördag hålls här uppläsningar där fyra poeter per timme framför sina dikter på scen. Uppläsningar av såväl nyutgivna dikter som verk publicerade för decennier sedan. Både debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare.

Till programmet

SkrivaScenen

På SkrivaScenen diskuteras själva förutsättningen för böcker och läsande: skrivandet. Författare, utbildare och andra berättar om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. SkrivaScenen arrangeras av tidningen Skriva som har 40 000 läsare, varav 96 % skriver regelbundet i yrket och/eller på egen hand.
Till programmet

Serie- & fantastikscenen

Årets program bjuder på internationella superstjärnor, födelsedagsfiranden för legendariska seriefigurer, samt både personliga och magiska berättelser. Dessutom följer scenen upp årets teman; judisk kultur och staden.

Till programmet

Rum för översättning

Rum för översättning är en plattform för samtal om översättning och arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.

Till programmet

Lästältet

Årets nykomling på Barnområdet är ett pop-up bibliotek för Bokmässans yngre besökare. Här kan man ta en läspaus, låna böcker, skaffa lånekort till Biblioteken i Göteborg och lyssna på roliga högläsningar ur aktuella barnböcker. Här finns också Prinsparets Stiftelse på plats med metodspelet Det stora äventyret.

Till programmet

De Litterära Sällskapens scen – DELS

De Litterära Sällskapens scen är Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare. Här kan du lyssna till föredrag och samtal om den svenska litteraturskatten, ställa frågor till sällskapen om tips på böcker, besök i författarhem och mycket mer.

till programmet