Bibliotek på Bokmässan

Biblioteksspåret – Biblioteksscenen – Mötesplats Bibliotek

Biblioteksspåret – Biblioteksscenen – Mötesplats Bibliotek

Bokmässan lanserades 1985 som en fortbildningskonferens för bibliotekarier, med förhoppningen att nå 500 deltagare. I stället kom 5 000, vilket lade grunden för Nordens största kulturevenemang och en fyra decennier lång relation som fortsatt är en viktig del av Bokmässans DNA.

Bokmässan är en plats där bok ♥️ bibliotek. 2024 kommer du som yrkesverksam möta dagens och morgondagens spetsfrågor inom bibliotek och få information, inspiration, och läsglädje framtagen för dig som informerar och inspirerar i yrket. Dessutom stiger du in på Nordens största plats för litterära möten.

För att ta del av seminarierna i Skolspåret köper du ett vanligt seminariekort eller Guldkort (entré till Bokmässan och övriga seminarier ingår också). För att enbart lyssna till scen- och monterprogrammen på mässgolvet köper du en entrébiljett.

Frågor om kort och biljetter: kontakta [email protected]

Köp biljetter här

Biblioteksscenen

Med fokus på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor presenterar Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening tillsammans ett varierat innehåll med över 30 programpunkter. Årets program speglar aktuella frågor om bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter. Flera punkter lyfter även litteraturen i sig och årets samiska tema. Scenprogrammet pågår torsdag-fredag och ingår i entrébiljetten.

Biblioteksspåret

Bemannade skolbibliotek, förbjudna böcker och spel på bibliotek. I Biblioteksspåret diskuteras aktuella frågor kring bibliotekens roll och inflytande på samhällsutvecklingen. Spåret består av ett kurerat urval seminarier, ett program som skapats med ambitionen att fånga de viktigaste frågorna i tiden. Seminarieprogrammet tar du del av i den fokuserade miljön på Bokmässans andra plan.

 

Seminariekort krävs.

Mötesplats bibliotek

Med Mötesplats Bibliotek vill Bokmässans skapa en yta på mässgolvet för att stärka fokus på biblioteksutställare, skapa en plats för möten och samtal kollegor emellan och ge dig som besökare en inspirerande upplevelse med lång efterklang i yrkeslivet. Här hittar du även Biblioteksscenen. Mötesplats är ditt nav för unika frågor inom bibliotek och informationshantering på mässgolvet – utöver det öppnar Bokmässan självklart också dörrarna till författarmöten och litteraturupplevelser på Nordens största kulturevenemang.

Specialarrangemang 

Ett urval av särskilda aktiviteter kopplade till Bibliotek på Bokmässan

 

Frukostsamtal om bibliotekens roll i kampen mot bokförbud

 

Som en av demokratins främsta utposter hamnar biblioteken ofta i centrum för diskussionen om bokförbud, både i Sverige och internationellt.

 

Vilka utmaningar står bibliotek inför runtom i världen – och vilka är utmaningarna här i Sverige? Vilken roll kan biblioteken spela i försvaret av litteraturen, demokratin och rätten att läsa? Dessa frågor diskuterar Tricina Strong-Beebe, New Jersey Association of School Librarians, Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN och Jens Zingmark, bibliotekarie på Dawit Isak-biblioteket i Malmö. Moderator för samtalet är Annika Wall, författare, litteraturkritiker, skribent och sammankallande för Svenska PEN Göteborg.

 

Läs mer och anmäl dig här