Bokmässan Crimetime 23–25 september

Söker du spänning i tillvaron? I år är Crimetime tema på Bokmässan! Crimetime är Sveriges största samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och en mötespunkt för alla deckarälskare. Frossa i spänningslitteratur i alla dess genrer när deckareliten samlas runt sina senaste böcker. Crimetime arrangeras fredag, lördag och söndag, den 23–25 september. Med temasatsningen 2022 förlängs Crimetime med en dag och flera spännande inslag väntar. Crimetime på Bokmässan presenteras i samarbete med BookBeat, som är huvudpartner.

Crimetimetemat består av seminarier och ett scenprogram på två scener, Häktet och Kåken. En särskild bokhandel – Mariaplans bokhandel – kommer att finnas på plats för att sälja spänningslitteratur i Crimetimeområdet. Festivalen utökas med flera spännande inslag på plats, däribland en lögndetektor där Bokmässans besökare har möjlighet att bekänna färg. Dessutom arrangeras flera spännande sidoaktiviteter för att stärka temat, såsom Crimetime Afternoon Tea, Crimetimes skrivarskola och Crimetime Afterwork. Läs mer nedan!

Inget separat Crimetimepass finns i år. För att ta del av Crimetimes seminarier köper du istället ett vanligt seminariekort eller Guldkort (entré till Bokmässan, övriga seminarier och Bokmässan Play ingår också). För att enbart lyssna till scen- och monterprogrammen på mässgolvet köper du en entrébiljett. Vill du uppleva Bokmässan digitalt, när och var du vill? Ett urval av seminarierna sänds på Bokmässan Play. Köp en Play-biljett och titta t o m den 31 december 2022! För Crimetime Afternoon Tea och Crimetimes skrivarskola behövs även en tilläggsbiljett.

Crimetimes skrivarskola

Vill du lära dig att skriva spänningsromaner? Nu har du chansen i Crimetimes skrivarskola!
Ta chansen att coachas av några av Sveriges ledande deckarförfattare på Crimetimes skrivarskola. Det blir fyra timmar med massor av tips om hur du skapar trovärdiga karaktärer och hur du undviker att bli refuserad. Vad är det egentligen förläggarna letar efter och hur skapar man en riktigt bra story som håller hela vägen? Anna Fredriksson, författare, manusförfattare och dramaturg, leder Crimetimes skrivarskola. Övriga medverkande är bland andra Anders de la Motte, Anna Jansson, Rebecka Edgren Aldén och några av Sveriges främsta förläggare.

När: Söndag 25 september kl 10.00-14.00
Crimetimes skrivarskola kräver tilläggsbiljett.
Pris: 895 kr, inkl moms. I priset ingår fika samt enklare lunch.
Köp biljett

Välkommen på Afternoon tea

På söndagen dukar vi fram tekopparna, scones, marmelad och småkakor för att kunna njuta av en härlig Afternoon tea. Det blir ett samtal mellan de hyllade författarna Mons Kallentoft, Sofie Sarenbrant, Frida Skybäck och Martin Österdahl under ledning av Josefine Sundström.

När: Söndag 25 september kl 14.00-15.30
Crimetime Afternoon tea kräver tilläggsbiljett.
Pris: 225 kr, inkl moms.  I priset ingår scones, te och goodiebag

Mons Kallentoft, aktuell med Grizzly (Forum)
Sofie Sarenbrant, aktuell med Själsfränden (Bookmark)
Frida Skybäck, aktuell med Svartfågel (Polaris)
Martin Österdahl, aktuell med Parmiddagen (Bookmark)

Köp biljett

Afterwork med Crimetime

Vill du veta vem i paret Kepler som har galnast fantasi? Eller vem som är bäst på att komma på plottar? På fredagens Crimetime AW kommer Anders de la Motte och Denise Rudberg att grilla paret Kepler i ett korsförhör och Camilla Läckberg kommer att få känna på Crimetimes egen lögndetektor. De kommer också att leda ett quiz med deckarförfattarna Anna Jansson, Jorn Lier Horst, Katarina Wennstam och Mari Jungstedt. Och självklart kan alla i publiken vara med att quiza. Vin, öl och tilltugg finns till försäljning på plats. Detta vill ni inte missa!

När: Fredag 23 september kl 17.00
Crimetime Afterwork ingår i entrébiljetten.

Köp biljett

Crimetime Award 2022

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Maj SjöwallNiklas Natt och DagLiza Marklund och Sofie Sarenbrant, med flera. I år delas det ut inför publik på scenen Kåken lördag 24 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldénö. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Förutom själva äran tar vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare emot ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

LÄS MER OCH RÖSTA

Temapartner Crimetime