Fokus på skolan

Bokmässan – vår tids viktigaste plattform för skolutvecklande dialog

Bokmässan – vår tids viktigaste plattform för skolutvecklande dialog

Skolspåret

Skolspåret på Bokmässan består av ett urval seminarier ur det ordinarie seminarieprogrammet speciellt utvalda för dig som arbetar inom skola och utbildning. I årets Skolspår har du tillgång till 30 seminarier med avstamp i skolans värdegrund.

Tre genomgående trender finns i årets program:
MIK och demokrati
En jämställd skola
Internationell utblick

Delta i årets största bildnings- och litteraturhändelse – skräddarsy ditt Bokmässebesök.

Skolområdet på Bokmässan

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i utställningshallarna. Här exponeras både analoga och digitala läromedel. På skolområdet kan du också ta del av utvecklande och inspirerande scen- och monterprogram.

Möt Sydkoreas främsta skolexpert

Årets internationella röst i Skolspåret är professor Okhwa Lee, verksam vid Chungbuk National University och en av de främsta skolexperterna i Sydkorea. Vad kan svensk skola lära av Sydkorea? Och vad är det svensk skola gör som är intressant för Sydkorea?

 

Fler guldkorn på Bokmässan för dig inom skolans värld

LÄRARSCENEN

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.

Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Program Lärarscenen

GULDÄPPLET

I år delas prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet ut på Bokmässan. Med Guldäpplet prisas lärare för att de förnyar och utvecklar undervisningen. Den 26 september tillkännages finalisterna och den 27 september presenteras vinnaren. Det blir många tillfällen för Bokmässans besökare att se och höra årets Guldäpplepristagare dela med sig av sina erfarenheter både i Skolspårsprogrammet och på övriga scener.

Om Guldäpplet

BOKMÄSSANS BILDNINGSSTIPENDIUM

Bokmässan delar ut ett stipendium till en person eller organisation som med bildning som verktyg arbetar för att främja kunskapsutveckling som syftar till ett demokratiskt och jämställt samhälle. Bildningsstipendiet 2018 á 25.000 kronor tilldelades dramatikern, regissören och skribenten Stina Oscarson.

 

BOOTCAMP I E-SPORT & DIGITALA SPEL

Bootcamp i digitala spel och e-sport ska fungera som ett diskussionsforum ute på mässgolvet som grundar sig i en schysst nätkultur. E-sportcoacher och e-sportare finns på plats för att visa spelberättelsernas möjligheter och kraft. En unik mötesplats för alla som är intresserade av digital kultur, spel, lärande och inte minst ett av de största intresseområden bland barn och unga idag.

Mer om Bootcamp i e-sport

MÖTESPLATS MEDIEVETENHET

Mötesplats Medievetenhet handlar om att utforska och lära mer om medie- och informationskunnighet (MIK) – en nyckelkunskap i dagens informationsrika samhälle. Välkomna att delta i konstruktiva samtal och aktiviteter kring de utmaningar och möjligheter människor möter i digitaliseringens tid. I D-hallen möter du experterna som gemensamt kraftsamlar genom att bjuda in till diskussion och workshops kring begreppet medie- och informationskunnighet (MIK).

BIBLIOTEKS & BERÄTTARSCENEN

Kultur i Västs scen för bibliotek och berättande. Ett fullspäckat fyradagars program där torsdag och fredag ägnas åt biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus. Här tillkännages även vinnaren av Guldäpplet under fredagen.

PROGRAM BIBLIOTEKS- & BERÄTTARSCENEN

GLOBALA TORGET

Globala Torget (f d Internationella torget) utgörs av 40 organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Här finns också en scen med program under hela mässan. Scenprogrammet sätter fokus på framtidens globala utmaningar.

TILL GLOBALA TORGET

FANTASTIKSCENEN

På Fantastikscenen hittar du fantasy och science fiction i alla dess former. En plats för böcker, spel och kultur med författare, illustratörer, utövare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. Utforska nya fantastiska världar, samt fantastikens roll i vår egen värld.

Program Fantastikscenen

Youth Agenda Forum

Youth Agenda Forum är en endagskonferens om medie- och informationskunnighet – MIK. Dagen utformas och leds av unga vuxna, 18–30 år, från olika delar av världen som studerar t ex informationsvetenskap, media, journalistik, biblioteksvetenskap, samhällsutveckling, eller som bara är intresserade av att diskutera frågor kopplade till MIK. Youth Agenda Forum är en del av UNESCO:s Globala MIK konferens (24–26 september) och kommer att hållas på Bokmässan den 26 september.

Tema: Medievetenhet (MIK)

Under temanamnet Medievetenhet är Medie- och informationskunnighet (MIK) ett tema på 2019 års Bokmässa. Partners till tema Medievetenhet är Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk Biblioteksförening, UR, Statens Medieråd samt Kommittén för nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet.

Tema: Jämställdhet

Jämställdhet är en av vår tids stora rättvisefrågor. Bokmässans temasatsning 2019 vitaliserar samtalet om jämställdhet, med avstamp i hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i Sverige.