Fokus på skolan

Bokmässan – vår tids viktigaste plattform för skolutvecklande dialog

Bokmässan – vår tids viktigaste plattform för skolutvecklande dialog

Bokmässan har alltid skolan i fokus!

Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer är på plats. Redan nu kan vi avslöja att Ross W. Greene, universitetslektor i psykologi vid Virginia Tech kommer till årets Bokmässa. Förutom allt detta möter du förstås även dina favoritförfattare hos oss. Seminarieprogrammet presenteras den 26 maj.

Delta i årets största bildnings- och litteraturhändelse – skräddarsy ditt Bokmässebesök!

Utforska Skolspåret på årets Bokmässa!

Skolspåret på Bokmässan består av speciellt utvalda seminarier ur det ordinarie seminarieprogrammet för dig som arbetar inom skola och utbildning. Entré till Bokmässan ingår i kortet. I årets Skolspår har du tillgång till 30 seminarier med avstamp i skolans värdegrund, möjligheter och utmaningar utifrån förlagens aktuella utgivning samt Bokmässans teman:

Digital kultur

LÄS! LÄS! LÄS!

Internationell utblick – Sydafrika

Skolområdet på Bokmässan

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i utställningshallarna. Här exponeras både analoga och digitala läromedel. På skolområdet kan du också ta del av utvecklande och inspirerande scen- och monterprogram.

Fler guldkorn på Bokmässan för dig inom skolans värld

Lärarscenen

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen i C-hallen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.

Arrangeras av Lärarnas Riksförbund.

Program Lärarscenen

Guldäpplet

I år delas prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet ut på Bokmässan. Med Guldäpplet prisas lärare för att de förnyar och utvecklar undervisningen. Den 26 september tillkännages finalisterna och den 27 september presenteras vinnaren. Det blir många tillfällen för Bokmässans besökare att se och höra årets Guldäpplepristagare dela med sig av sina erfarenheter både i Skolspårsprogrammet och på övriga scener.

Om Guldäpplet

Bokmässans Bildningsstipendium

Bokmässan delar sedan 2017 ut ett stipendium till en person eller organisation som med bildning som verktyg arbetar för att främja kunskap, kritiskt tänkande, demokrati och tolerans. Stipendiet kopplas till Bokmässans teman aktuellt år. 2020 års teman är Sydafrika, LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur.  Bildningsstipendiet är på 25.000 kronor. Nomineringen är öppen här den 26 maj–5 juli.

Bootcamp

Bootcamp i digitala spel och e-sport ska fungera som ett diskussionsforum ute på mässgolvet som grundar sig i en schysst nätkultur. E-sportcoacher och e-sportare finns på plats för att visa spelberättelsernas möjligheter och kraft. En unik mötesplats för alla som är intresserade av digital kultur, spel, lärande och inte minst ett av de största intresseområden bland barn och unga idag.

Mer om Bootcamp i e-sport

Medievetenhet

Mötesplats Medievetenhet handlar om att utforska och lära mer om medie- och informationskunnighet (MIK) – en nyckelkunskap i dagens informationsrika samhälle. Välkomna att delta i konstruktiva samtal och aktiviteter kring de utmaningar och möjligheter människor möter i digitaliseringens tid. I D-hallen möter du experterna som gemensamt kraftsamlar genom att bjuda in till diskussion och workshops kring begreppet medie- och informationskunnighet (MIK).

Biblioteks- & berättarscenen

Kultur i Västs scen för bibliotek och berättande. Ett fullspäckat fyradagars program där torsdag och fredag ägnas åt biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus. Här tillkännages även vinnaren av Guldäpplet under fredagen.

PROGRAM BIBLIOTEKS- & BERÄTTARSCENEN

Globala Torget

Globala Torget (f d Internationella torget) utgörs av 40 organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Här finns också en scen med program under hela mässan. Scenprogrammet sätter fokus på framtidens globala utmaningar.

TILL GLOBALA TORGET

Fantastikscenen

På Fantastikscenen hittar du fantasy och science fiction i alla dess former. En plats för böcker, spel och kultur med författare, illustratörer, utövare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. Utforska nya fantastiska världar, samt fantastikens roll i vår egen värld.

Program Fantastikscenen

Tema: Medievetenhet (MIK)

Under temanamnet Medievetenhet är Medie- och informationskunnighet (MIK) ett tema på 2019 års Bokmässa. Partners till tema Medievetenhet är Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk Biblioteksförening, UR, Statens Medieråd samt Kommittén för nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet.

Tema: Jämställdhet

Jämställdhet är en av vår tids stora rättvisefrågor. Bokmässans temasatsning 2019 vitaliserar samtalet om jämställdhet, med avstamp i hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i Sverige.