Bokmässan Skola

30 seminarier med specialinriktning skola i Skolspåret – Digital kultur – 20-tal scener – Kunskapsateljén – Bildningsstipendiet – Lärarloungen – och mycket mer!

30 seminarier med specialinriktning skola i Skolspåret – Digital kultur – 20-tal scener – Kunskapsateljén – Bildningsstipendiet – Lärarloungen – och mycket mer!

Välkommen till Bokmässan Skola!

På Bokmässan är skolan alltid i fokus. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer är på plats. Förutom allt detta möter du förstås även dina favoritförfattare hos oss.
Vi har under våren sett en snabb spridning av coronaviruset och dess effekter i samhället. Som i ett trollslag förändrades svensk skola. På mindre än en vecka sjösattes ett unikt samverkansprojekt mellan myndighet, bransch, förbund och akademi för att skapa en hållbar skolmiljö för elevers rätt till utbildning. Och på bara några dagar var förutsättningarna för fortsatt lärande på plats och kunde kicka igång. Det inger hopp!
Än så länge är det långt kvar till hösten och vi arbetar för att genomföra Bokmässan som planerat. Samtalen och diskussionerna om denna mycket speciella tid lyser igenom på Bokmässan och närmar sig frågan utifrån olika perspektiv.

Vi ses i höst – ta hand om dig! 

Fortbildning på Bokmässan – följ Skolspåret!

Skolspåret på Bokmässan består av speciellt utvalda seminarier ur det ordinarie seminarieprogrammet på torsdag och fredag för dig som arbetar inom skola och utbildning. Entré till Bokmässan ingår i kortet. I årets Skolspår har du tillgång till 30 seminarier med avstamp i skolans värdegrund, möjligheter och utmaningar utifrån förlagens aktuella utgivning samt Bokmässans teman: Digital kultur, LÄS! LÄS! LÄS!, Internationell utblick – Sydafrika.

Läs mer om Skolspåret och Skolspårskort >>

 

Om du som besökare har köpt entrébiljett eller seminariekort till Bokmässan 2020, eller funderar på att göra så, kommer ditt köp att gälla för Bokmässan 2021 om Bokmässan 2020 inte skulle ha möjlighet att genomföras med anledning av Covid-19. Alternativt kan du välja att få tillbaka pengarna. Vid Plan B får vi be om att återkomma om det skulle bli en möjlighet att köpa biljett till de samtal som vi arrangerar.
Information om Covid-19 och Plan B >>

Smygtitt på årets Skolspår

Här får du en smygtitt på ett av seminarierna under torsdagen i årets innehållsrika Skolspårsprogram – Böcker som ger kraft

 

Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman har skrivit Du har rätt! – en bok om barnkonventionen som förklarar för unga läsare vilka rättigheter de har, och varför det är viktigt att känna till dem. I Elin Eks bokserie har 12-åriga klimataktivisten Athena genomskådat en lat och bekväm vuxenvärld som slutat ta ansvar för kommande generationer. Elaine Eksvärd barnboksdebuterar med ett fantasifullt äventyr som tar sig an temat att barn måste bli lyssnade på. Birgitta Ohlsson berättar om tio framstående svenska kvinnor och uppmanar sina läsare att våga leva som de själva vill. Om böcker som ger kraft åt unga läsare.

Tema: Digital kultur

På mindre än två decennier har digitaliseringen förändrat vår tillvaro och vårt beteende i grunden. Temat Digital kultur belyser samspelet mellan människan, den digitala utvecklingen, samhället och demokratin med kulturen som verktyg. Satsningen skapar en analog plattform och mötesplats för digital kultur och lyfter frågan om vad det innebär att vara människa och kulturkonsument/producent idag. Digital kultur bygger broar mellan olika generationers kulturutövande.
Temat arrangeras i samarbete med Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman, Kommittén för det demokratiska samtalet, DreamHack och Storytel.

Kunskapsateljén – för dig inom förskola

Nytt för i år är Kunskapsateljén i A-hallen – hemvisten för dig som är verksam inom förskola. Årets seminarieprogram förstärks med ett antal kompetensutvecklande seminarier med fokus förskola. Under torsdag och fredag kan du sedan i Kunskapsateljén ta del av efterföljande workshops och inspirationsföreläsningar med många av Sveriges främsta skolexperter, förskollärare och författare.

Skolområdet på Bokmässan

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i C-hallen. Här exponeras både analoga och digitala läromedel. På skolområdet kan du också ta del av utvecklande och inspirerande scen- och monterprogram.

Fler guldkorn på Bokmässan för dig inom skolans värld

Lärarscenen

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen i C-hallen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa. Här kan du också ta en paus och diskutera med kollegor i Lärarloungen.

Arrangeras av Lärarnas Riksförbund.

Bokmässans Bildningsstipendium

Bokmässan delar sedan 2017 ut ett stipendium till en person eller organisation som med bildning som verktyg arbetar för att främja kunskap, kritiskt tänkande, demokrati och tolerans. Stipendiet kopplas till Bokmässans teman varje år. 2020 års teman är Sydafrika, LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur. Bildningsstipendiet är på 25.000 kronor. Nomineringen är öppen här den 26 maj–5 juli.

LÄS! LÄS! LÄS!

Temat LÄS! LÄS! LÄS! lyfter fram språket och läsningen som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Temascenen LÄS! LÄS! LÄS! är placerad i B-hallen och här får du möta författare, läsare, politiker, lärare och forskare som är engagerade i läsningens och bildningens betydelse för individen och samhällsutvecklingen.
Temat LÄS! LÄS! LÄS! genomförs tillsammans med Läsrörelsen, med flera samarbetspartners.

Mer om temat LÄS! LÄS! LÄS!

Ledarskap & Media

På området Ledarskap & Media i F-hallen finns två scener under torsdag och fredag. På Ledarskapsscenen delar författare med sig av sin kunskap om ledarskap, entreprenörsanda, social kompetens, digitala strategier, arbetslust och motivation. Mediescenen lyfter de mest aktuella frågorna kring medieanvändning, makt och demokrati i dagens medielandskap.

Globala Torget

Globala Torget sätter fokus på globala utmaningar, internationell litteratur, lokala initiativ. Under fyra dagar blir H-hallen en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling. Flera scener med angelägna program finns på området.
Olof Palmes Internationella Center ansvarar för Globala Torget, som genomförs med stöd från Sida.

Mer om Globala Torget

BonnierHoops-scenen

BonnierHoops-scenen i F-hallen arrangeras under fredagen ett spännande program kring läsfrämjande, idrott och rörelse, Spoken Word, ungdomar, inkludering och utanförskap.

BonnierHoops är ett samarbetsprojekt mellan Bonnierförlagen, Bokmässan, Svenska Basketbollförbundet, Göteborgs Stad, m fl som kämpar för ökad läsförståelse i utsatta områden.

Mer om BonnierHoops

Ta del av hela Bokmässan med Guldkortet!

Vill du maxa din Bokmässeupplevelse? Köp Bokmässans Guldkort (4-dagars seminariekort) med lyxigt innehåll och njut av mässans alla fyra dagar med samtliga seminarier, scen- och monterprogram, signeringar, aktiviteter, utställning och möten med dina favoritförfattare!

T o m den 22 juni 2020 har du möjlighet att köpa Bokmässans Guldkort till boka tidigt-priset 2 680 kr, exkl moms (ordinarie pris 2 980 kr).

Läs om allt som ingår i Bokmässans Guldkort