Fokus på skolan

Bokmässan – vår tids viktigaste plattform för skolutvecklande dialog

Bokmässan – vår tids viktigaste plattform för skolutvecklande dialog

Skolspåret

Skolspåret på Bokmässan består av ett urval seminarier ur det ordinarie seminarieprogrammet speciellt utvalda för dig som arbetar inom skola och utbildning. I årets Skolspår har du tillgång till 30 seminarier med avstamp i skolans värdegrund. Programmet för Skolspåret presenteras den 28 maj.

Tre genomgående trender finns i årets program:
MIK och demokrati
En jämställd skola
Internationell utblick

Delta i årets största bildnings- och litteraturhändelse – skräddarsy ditt Bokmässebesök redan nu.

Skolområdet på Bokmässan

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i utställningshallarna. Här exponeras både analoga och digitala läromedel. På skolområdet kan du också ta del av utvecklande och inspirerande scen- och monterprogram.

Möt Sydkoreas främsta skolexpert

Årets internationella röst i Skolspåret är professor Okhwa Lee, verksam vid Chungbuk National University och en av de främsta skolexperterna i Sydkorea. Vad kan svensk skola lära av Sydkorea? Och vad är det svensk skola gör som är intressant för Sydkorea?

 

Fler guldkorn på Bokmässan för dig inom skolans värld

LÄRARSCENEN

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.

Arrangör: Lärarnas Riksförbund

GULDÄPPLET

I år delas prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet ut på Bokmässan. Med Guldäpplet prisas lärare för att de förnyar och utvecklar undervisningen. Den 26 september tillkännages finalisterna och den 27 september presenteras vinnaren. Det blir många tillfällen för Bokmässans besökare att se och höra årets Guldäpplepristagare dela med sig av sina erfarenheter både i Skolspårsprogrammet och på övriga scener.

Om Guldäpplet

BOKMÄSSANS BILDNINGSSTIPENDIUM

Bokmässan delar ut ett stipendium till en person eller organisation som med bildning som verktyg arbetar för att främja kunskapsutveckling som syftar till ett demokratiskt och jämställt samhälle. Bildningsstipendiet 2018 á 25.000 kronor tilldelades dramatikern, regissören och skribenten Stina Oscarson.
Nominera din kandidat från den 29 maj–7 juli på Bokmässans hemsida.

BOOTCAMP I E-SPORT & DIGITALA SPEL

Bootcamp i digitala spel och e-sport ska fungera som ett diskussionsforum ute på mässgolvet som grundar sig i en schysst nätkultur. E-sportcoacher och e-sportare finns på plats för att visa spelberättelsernas möjligheter och kraft. En unik mötesplats för alla som är intresserade av digital kultur, spel, lärande och inte minst ett av de största intresseområden bland barn och unga idag.

Mer om Bootcamp i e-sport

Tema: Medievetenhet (MIK)

Under temanamnet Medievetenhet är Medie- och informationskunnighet (MIK) ett tema på 2019 års Bokmässa. Partners till tema Medievetenhet är Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk Biblioteksförening, UR, Statens Medieråd samt Kommittén för nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet.

Tema: Jämställdhet

Jämställdhet är en av vår tids stora rättvisefrågor. Bokmässans temasatsning 2019 vitaliserar samtalet om jämställdhet, med avstamp i hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i Sverige.