Förskola och skola på Bokmässan

Skolspåret – Skolledarspåret – Lärarscenen – Förskolescenen – och mycket mer!

Skolspåret – Skolledarspåret – Lärarscenen – Förskolescenen – och mycket mer!

På Bokmässan är förskola och skola alltid i fokus. Många av samtidens främsta experter, författare och inspiratörer är på plats. Bokmässan 2023 bjuder på ett mångfacetterat program och gästas av flera litterära stjärnor. I år blir det enklare än någonsin att fördjupa din kunskap och inspireras till nya idéer om hur du kan utveckla dig själv och din förskola och skola. Ta chansen till långa, inspirerande dagar fulla med kompetensutveckling.

Inget separat Skolspårskort finns i år. För att ta del av seminarierna i Skolspåret och Skolledarspåret köper du istället ett vanligt seminariekort eller Guldkort (entré till Bokmässan, övriga seminarier och Bokmässan Play ingår också). För att enbart lyssna till scen- och monterprogrammen på mässgolvet köper du en entrébiljett.
Frågor om kort och biljetter: kontakta [email protected]

Köp biljetter här

Skolspåret

Skolspåret består av speciellt utvalda samtal, föreläsningar och diskussioner ur Bokmässans seminarieprogram för dig som arbetar inom skola och utbildning. Skolspåret har ända sedan 2009 varit en självklar del av Bokmässans seminarieprogram, med ett femtontal högprofilerade seminarier.

 

I Skolspåret står lärarnas utmaningar, kraft och flexibilitet i centrum. Här ges en inblick i skolvardagen såväl som i aktuell forskning, nationellt och globalt. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer är på plats och samtalen berör vilka kunskaper, förmågor och metoder vi behöver odla för att bygga ett samhälle där alla kan, får och vill delta. Ta chansen att fördjupa dina kunskaper och inspireras till nya idéer om hur du kan utveckla dig själv och din skola.

Skolledarspåret

Skolledarspåret sätter ett specifikt fokus på uppdraget som rektor och skolledare och de utmaningar och skärningspunkter som ligger i rollen att hantera. I debatten framhålls ständigt hur skolledarens uppdrag och det pedagogiska ledarskapet är avgörande för en framgångsrik skola, med motiverade och engagerade elever och god elevhälsa.

 

För tredje året kan Bokmässan hälsa Sveriges skolledare välkomna till ett särskilt program spår utformat för att möta de utmaningar som skolan ställs inför och svara upp mot de kompetenskrav som idag ställs på verksamma inom skolans värld. Här tar du del av verklighetsnära frågor och inspirerande samtal om vad som är avgörande för en framgångsrik skola.

 

Skolledarspåret presenteras i samarbete med ILT Education och Advania.

Lärarscenen

Lärarscenen är sedan flera år ett stående och mycket uppskattat inslag på Bokmässan. Under mässans samtliga fyra dagar bjuder fackförbundet Sveriges Lärare på ett program med högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger dig uppslag till hur du kan utvecklas i din yrkesroll och som människa. Programmet ingår i entrébiljetten och presenteras efter sommaren.

NYHET: Förskolescenen

I höst kan Bokmässan för första gången hälsa alla Sveriges förskollärare och barnskötare välkomna till en helt egen scen på mässan, med ett program som är inriktat på inspiration och kompetensutveckling för den som arbetar med de lägre åldrarna.

 

Programmet på Förskolescenen, som kureras av Bokmässans redaktion, fokuserar på det livslånga lärandet, utveckling och självledarskap – och har dagens utmaningar och pedagogikens möjligheter i minne. Förskolescenen finns på mässan under torsdagen och fredagen och ingår i entrébiljetten.

 

Till programmet 

  

Förskolescenen presenteras i samarbete med ILT, Advania och Natur & Kultur.

”Kompetensutveckling går inte att prioritera bort.”

Intervju med Lisa Heino som vill att vi aldrig slutar utvecklas inom yrket.

Intervju med Lisa Heino som vill att vi aldrig slutar utvecklas inom yrket.

 

Lisa Heino, utredare på Sveriges Lärare och programredaktör för Lärarscenen på Bokmässan, om vikten av – och vinsten i – att känna att man utvecklas i sitt yrke.

Som utredare håller du kompetensutvecklingens fana högt. Varför?

– Människan vill ju hela tiden bli bättre på det hon gör. Med rätt kompetensutveckling blir man det. Det ökar också arbetsglädjen att få fördjupa sig i det man är intresserad av. Man blir påfylld, orkar och vågar mer. Det går egentligen inte att prioritera bort. I skolan skulle eleverna förlora glada lärare som tycker det är kul att undervisa, lärarna möjligheten att känna sig säkrare och bredare i sin yrkesutövning, och arbetsgivaren en möjlighet att attrahera fler bra anställda.

Du som möter många av Sveriges lärare – vad tror du står högst upp på deras önskelistor?

– Ämnesfördjupning! Det är nummer ett, nummer två och nummer tre på listan. Det är det man undervisar i, och man blir dessutom oftast lärare för att man är intresserad av ett eller flera ämnen. Genom att fördjupa sig får man både påfyllnad, och känner att man har mer att ge i klassrummet. Efter det kommer didaktiken, skulle jag säga.

Vad kan Bokmässan bidra med som en hubb för kompetensutveckling?

– Massor! Här finns Skol- och Skolledarspåret, Lärarscenen och den nya Förskolescenen, men Bokmässan är så mycket mer. Jag skulle säga att hela mässan är kompetensutveckling. Den är både ämnesfördjupande och ger förutsättningar för personlig utveckling i rollen – och du kan välja själv vad som ger dig mest. Här finns hela paletten.

Vilka tips skulle du ge inför ett besök i yrkesrollen?

– Religionslärare, gå till Se människan-scenen, SO-lärare, gå och lyssna på tidningsredaktionernas monterprogram, biologilärare, gå till Forskartorget, och så vidare.