Aktiva rabattkoder
På Bokmässan är förskola och skola alltid i fokus. Många av samtidens främsta experter, författare och inspiratörer är på plats. Bokmässan 2024 bjuder på ett mångfacetterat program och gästas av flera litterära stjärnor. Ta chansen till långa, inspirerande dagar fulla med kompetensutveckling.
För att ta del av seminarierna i Skolspåret köper du ett vanligt seminariekort eller Guldkort (entré till Bokmässan och övriga seminarier ingår också). För att enbart lyssna till scen- och monterprogrammen på mässgolvet köper du en entrébiljett.
Frågor om kort och biljetter: kontakta [email protected]
Skolspåret
Skolspåret består av speciellt utvalda samtal, föreläsningar och diskussioner ur Bokmässans seminarieprogram för dig som arbetar inom skola och utbildning. Skolspåret har ända sedan 2009 varit en självklar del av Bokmässans seminarieprogram, med ett femtontal högprofilerade seminarier.
I Skolspåret står lärarnas utmaningar, kraft och flexibilitet i centrum. Här ges en inblick i skolvardagen såväl som i aktuell forskning, nationellt och globalt. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer är på plats och samtalen berör vilka kunskaper, förmågor och metoder vi behöver odla för att bygga ett samhälle där alla kan, får och vill delta. Ta chansen att fördjupa dina kunskaper och inspireras till nya idéer om hur du kan utveckla dig själv och din skola.
Lärarscenen
Lärarscenen är sedan flera år ett stående och mycket uppskattat inslag på Bokmässan. Under mässans samtliga fyra dagar bjuder fackförbundet Sveriges Lärare på ett program med högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger dig uppslag till hur du kan utvecklas i din yrkesroll och som människa. Programmet ingår i entrébiljetten och presenteras efter sommaren.
Förskola på Bokmässan
På Bokmässan 2023 kunde vi för första gången välkomna Sveriges förskollärare och barnskötare till en helt egen scen på mässgolvet, med ett program inriktat på inspiration och kompetensutveckling för den som arbetar med de lägre åldrarna. Förskolescenen blev en succé och det är glädjande att kunna berätta att scenen återkommer under Bokmässan 2024.
Programmet, som vi nu kallar Förskola på Bokmässan, kureras av Bokmässans redaktion tillsammans med Sveriges Lärare och är inriktat på kompetensutveckling och inspiration för största möjliga arbetsglädje – med fokus på det livslånga lärandet, och dagens utmaningar och möjligheter.
Specialarrangemang →
Ett urval av särskilda aktiviteter kopplade till skola och förskola.
Studentfrukost – bara för lärarstudenter
Är du lärarstudent? Välkommen på Studentfrukost med Sveriges Lärare på och med Bokmässan, fredag 27 september. Förutom frukost kommer du serveras ett spännande program med kortföreläsningar, som ger energi och inspirerar inför ditt kommande yrkesliv. Viktigt på riktigt, tänker vi!
Planetarievisning och rymdpyssel för förskolan
Under Bokmässan i Göteborg kommer Rymdstyrelsen i samarbete med ESERO Sverige och Vetenskapens Hus att erbjuda aktiviteter för förskolebarn (5 år). Barnen får besöka Vetenskapens Hus mobila planetarium där de får kika på stjärnhimlen, resa ut i vårt solsystem och besöka några av planeterna. Barnen får också rymdpyssla och lära mer om både rymdresor, astronauter och spännande himlakroppar.
Plats: Barnområdet på Bokmässan, vid entré 2.
Lästältet på Bokmässan – med Academedia
Under torsdagen och fredagen har Academedia aktiviteter i och utanför Bokmässans Lästält. Här kan barn och elever njuta av spännande och roliga högläsningar av kända barnboksförfattare. Direkt utanför lästältet finns aktiviteter för de grupper som har bokat tid. Här kan barn och elever pyssla, prata om böcker och läsning med ungdomar och vuxna, och fördjupa sig i läsandets värld.
Lästältet finns i Bokmässans A-hall och dessa aktiviteter arrangeras av AcadeMedia i samarbete med Bonniers Familjestiftelses initiativ Läsa äger.
Sandra Lewinsson, ansvarig för förskola och skola på Bokmässan och Lisa Heino, programredaktör för den populära Lärarscenen, om valfrihetens superkraft och hur Bokmässan kan ge läsåret 24/25 en kickstart.
Hur kan kompetensutveckling stärka förskolan och skolan i att möta dagens utmaningar?
Sandra: Är det någon gång vi måste satsa på valfriheten, det inre engagemanget och glädjen är det nu! Bokmässan är en plats där förskollärare och lärare kan få med sig de mest engagerande samtidsfrågorna samtidigt som de själva kan välja inriktning för att tillgodose sina individuella behov och intressen. Lisa, du som möter så många av Sveriges förskollärare och lärare. Hur ska man tänka som skolledare?
Lisa: För att du ska få dina medarbetare att orka så behöver de påfyllning. De behöver arbetsglädje. De behöver inspiration. De behöver ämnesfördjupning – eller snarare, de behöver fördjupning i det de vill, inte det de blir tilldelade eller uppmanade till. Det är ännu viktigare nu att den kompetensutveckling som blir av, är den som ger någonting. Varje förskola och skola, varje grupp, varje förskollärare och lärare möter olika utmaningar.
Hur ska man tänka när man planerar sitt Bokmässebesök?
Sandra: Skolspåret är ditt hem för djupgående samtal, Förskola på Bokmässan och Lärarscenen är dina hem på mässgolvet – men det finns så mycket mer. Sätt det program som är rätt för dig och er, och era utmaningar och möjligheter.
Lisa: Bredden på Bokmässan gör att du kan välja det som fyller på just dig: både Lärarscenen och mässan finns till för att stärka lärare, bemöta och samtala med dem med respekt och förtroende och inte ställa krav. Förskollärare och lärare är viktiga på riktigt på Bokmässan.