Årets seminarieprogram presenteras – flera nyheter och internationellt fokus på 35:e Bokmässan

28 May / 2019

Frida Edman, mässansvarig, och Oskar Ekström, programchef, presenterar Bokmässans seminarieprogram 2019. Foto: Katarina Ljungdal.

Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet. Tematiska rum med inriktning på bland annat historia, ideologi och mediefrågor. Fler internationella gäster än någonsin. Och mer poesi! Det är några av huvuddragen i årets seminarieprogram på Bokmässan.

Den 28 maj presenterade Bokmässan årets seminarieprogram på Östasiatiska museet i Stockholm, en plats som valdes för att knyta an till årets hedersgäst Sydkorea. Programmet har ett helt nytt visuellt uttryck, och även innehållet har förädlats. Det är det första programmet med programchefen Oskar Ekström i spetsen, som tillträdde sin tjänst för ett år sedan.

– Framgången för Bokmässan har alltid varit att skapa unika möten, inte minst mellan svenska och internationella författare. I samarbete med förlag och andra partners kan vi fördjupa och bredda vår gemensamma dialog om samtiden. Det är en fantastisk möjlighet, och i år har vi tagit vara på den mer än någonsin, säger Oskar Ekström.

– Vi som jobbar med Bokmässan har en passion för läsning och litteratur. Vi tror att ord gör skillnad. Det var därför Bokmässan startades, och därför kan vi stolt presentera ett kraftfullt program för den 35:e Bokmässan i ordningen, säger Frida Edman, mässansvarig.

Internationalisering – en av tre nyheter
Bokmässans signum är unika möten, och seminarieprogrammet präglas av samtal mellan internationella storheter, svenska publikfavoriter och spännande debutanter. Programmet genomsyras i år av tre huvudnyheter: internationalisering, förstärkt besökarupplevelse och poesi. Det omfattar 325 seminarier med 778 medverkande, varav över 120 internationella gäster, vilket är fler än någonsin i Bokmässans historia. Detta borgar för ett djupt och brett program med ännu fler mångfacetterade samtal, ännu fler perspektiv på den aktuella utgivningen och våra samtidsfrågor.
Här är alla internationella gäster som medverkar i Bokmässans seminarieprogram >>

Tematiska rum
Bokmässan har inför årets mässa också satsat på att förstärka upplevelsen för både publik och medverkande. Till mässan 2019 introduceras en av de största förändringarna i seminarieprogrammet på årtionden: fasta salar med särskild scenografi som speglar dess innehåll. I Rum för historia, ideologi, populärvetenskap, bibliotek och mediefrågor samt Litterär salong kan publiken förkovra sig i seminarier utifrån årets viktigaste och mest inspirerande litteratur. Rummen är en väg in i programmet och en möjlighet att upptäcka nya författarskap, ämnesområden och böcker. Ungefär hälften av seminarierna är placerade i de fem tematiska rummen, medan den andra hälften återfinns i blandade salar.
Mer om de Tematiska rummen >>

Mer plats för poesi
Poesin får större plats på årets Bokmässa genom att den tas in i seminarierummen. Ett urval av årets seminarier kommer att inledas med en kort diktuppläsning av poeter innan samtalet sätter igång. Syftet är att nå ut med poesin till den stora publiken på mässan. Bland poeterna märks bland annat Vic Vem, Judith Kiros, UKON, Hanna Rajs Lara, Petra Mölstad och Lyra Koli.

Årets teman: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet
Varje år lyfter Bokmässan teman med fokus på litteratur, läsning och vår samtid, och låter dessa genomsyra en del av programmet. Årets hedersgäst och temaland Sydkorea fascinerar just nu en hel värld. Från Sydkorea strömmar popmusik, film, matkultur och inte minst litteratur. Bokmässan kommer att gästas av ett tjugotal koreanska författare, forskare, skolspecialister och kockar som tillsammans gläntar på en dörr till detta sammansatta land. Däribland märks Han Kang, som bland annat möter författarkollegan Eun-Young Jin och svenska Athena Farrokhzad i ett samtal om vad ett historiskt trauma kan betyda för ett lands befolkning. Professor Okhwa Lee, en av de främsta skolexperterna i Sydkorea, beskriver förutsättningarna för den bästa skolan. Det sydkoreanska temat är resultatet av ett samarbete mellan Bokmässan och Korean Publishers Association, Literature Translation Institute of Korea och the Writers Association of Korea.

Med Jämställdhet i fokus lyfter Bokmässan en av vår tids stora rättvisefrågor i syfte att vitalisera en fråga som ständigt måste manifesteras, belysas och försvaras. Temat tar avstamp i 100-årsjubileet för allmän och lika rösträtt och riktar blicken mot samtiden. I jämställdhetstemat medverkar bland andra Caitlin Moran, som samtalar med Clara Henry om sin dråpliga och hjärtevärmande roman Konsten att bli känd, en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och musikbranschen i synnerhet. Calle Brunell (Man. I ljuset av #metoo), Musse Hasselvall (Sorgen) och Atilla Yoldas (Mansboken) är alla aktuella med böcker som på olika sätt behandlar manlighet. Helen Pankhurst, barnbarnsbarn till suffragetterna reflekterar över vad vi kan lära av suffragetternas kamp för rösträtt i Storbritannien. Och tillsammans med organisationen MÄN bjuder Bokmässan in alla män till ett stormöte med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Patrik Lundberg, Mats Söderlund och Alexander Karim samtalar om vad vi kan göra för att bryta tystnadskulturen och hur män kan vara en del av lösningen – och självklart är även kvinnor välkomna till stormötet.

Medievetenhet är årets tredje tema. För att bygga ett samhälle där alla kan och vill vara med krävs nya förmågor. Här spelar medie- och informationskunnighet, MIK en viktig roll. Digitaliseringen har förändrat vårt samhälle i grunden och vi behöver alla lära oss att navigera i det nya informationslandskapet. Här förs bland annat elever från Strömstad och Göteborg samman i samtal med journalisterna Lotta Bergseth och Jenny Sköld, läraren Charlotta Granath och Thomas Nygren, lektor i didaktik för att prata om publicistisk kompetens som motgift. Och i seminariet Kraftsamling för MIK mobiliseras frågan om medie- och informationskunnighet av regeringens särskilde utredare Carl Heath, Anette Novak, generaldirektör Statens medieråd och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister. Temat arrangeras i samarbete med Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk biblioteksförening, UR, Statens medieråd och Kommittén för det demokratiska samtalet.

Crimetime
Crimetime Göteborg blev en succé hos besökarna på Bokmässan 2018, och återkommer även 2019.
Mer om Crimetime Göteborg >>

Skolspåret
Skolspåret omfattar ett antal seminarier som är särskilt intressanta för lärare och skolpersonal.
Mer om Skola på Bokmässan >>

Andra nyheter på Bokmässan 2019
– En helt ny scen: Feelgoodscenen, med svenska och internationella feelgoodförfattare.
– Medievetenhetstemat får ett särskilt område: Mötesplats Medievetenhet.
– Ett bootcamp i e-sport och digitala spel som fokuserar på digital kultur och spelberättande.
– Koreansk mat i utvalda restauranger på mässan.
– Ett Guldkort, som ger 4-dagars seminariebesökarna tillgång till lounge, förmåner och erbjudanden.
– Digitala biljetter.

Läs hela programmet

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här