Aktiva rabattkoder
Göteborg är en UNESCO Litteraturstad – en hedersutnämning som staden erhöll år 2021. Detta innebär att Göteborg är en del av UNESCO:s globala nätverk av kreativa städer, där litteratur står i centrum för det kulturella livet och stadens utveckling. Som litteraturstad har Göteborg både ett rikt litterärt arv och ett levande samtida litteraturliv, som inkluderar allt från författarskap och bok- och tidskriftsproduktion till bokmässa, biblioteksverksamhet och litterära mötesplatser.
UNESCO City of Literature
Historik
Initiativet att ansöka om att bli en UNESCO City of Literature togs formellt i januari 2019 av Bokmässan i Göteborg, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Svenska PEN, Poesiwerken och Politisk Poesifestival genom en gemensam skrivelse till kommunstyrelsen.
Skrivelsen uppdaterades i februari 2019 med en rad andra aktörer, däribland HDK–Valand vid Göteborgs universitet, Folkuniversitetet, Nätverkstan och Sveriges Författarförbund. Ytterligare aktörer slöt upp kring ärendet och 17 mars 2021 behandlades ärendet av kommunstyrelsen för tredje gången; det blev ett klartecken för staden staden att ansöka.
8 november 2021 fick Göteborg ett positivt besked från UNESCO och staden utnämndes då officiellt en UNESCO City of Literature. Utnämningen uppmärksammades under Sveriges första litteraturpolitiska toppmöte våren 2022, regi av Bokmässan med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och i samarbete med Litteraturstaden Göteborg.
Arbetet med litteraturstaden idag
Bokmässan spelar en central roll i att stärka Göteborgs position som UNESCO Litteraturstad. Litteraturstaden Göteborgs arbete organiseras genom kansliet som består av huvudpartners Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Universitet. I samverkansgruppen ingår de aktörer som tog initiativ till ansökan och här diskuteras löpande projekt och initiativ som kan utvecklas inom ramen för litteraturstaden. Bokmässan har ett särskilt engagemang i det internationella arbetet och i arbetet med yttrandefrihet. Bland annat arrangerar vi varje år Yttrandefrihetsscenen – en plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa frågor.
Litteraturpolitiskt toppmöte
2022 arrangerades landets första upplaga av Litteraturpolitiskt toppmöte, med syfte att stärka den svenska litteraturpolitiken genom dialog och samtal. Mötet har sedan dess arrangerats årligen, i regi av Bokmässan, Västra Götalandsregionen och Litteraturstaden Göteborg med flera.
Programmet utvecklas i samarbete med Göteborg UNESCO City of Literature, Nätverkstan samt flera branschorganisationer. På mötet medverkar politiker, bransch, akademi, tjänstepersoner och författare för att utbyta erfarenheter och lära av varandra, och för att tillsammans föra det litteraturpolitiska samtalet framåt.