De fem nominerade till Årets deckardebut är:
Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury, där läsarnas röster dessutom väger lika tungt som en juryröst.
Fasad av Hurtig Wagrell, Bokfabriken
En debut fylld med true crime, igenkänningshumor och populärkulturella referenser. Men också en smärtsam skildring av drömmar och fasader som krackelerar, om att återvända till sina hemtrakter och våga återupptäcka den du en gång var – och kanske fortfarande är. Vi slukade denna moderna hemvändardeckare och älskar att vi blev grundlurade.
De levande och de andra av Hannes Dükler, Piratförlaget
Kuslig, klaustrofobisk och dramatisk. Vi i juryn hålls fastnaglade av detta familjedrama som utspelar sig på en skärgårdsö, där den väl skildrade naturen är förtrollande vacker – men också hotfull. Syskonrivalitet, svartsjuka och konstnärlig passion skildras träffsäkert i denna spänningsdebut med skräckelement som gränsar till det övernaturliga.
Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning, Romanus & Selling
Här bjuds vi på en mycket kunnig skildring av domstolen och polisen, men även kantstötta missbrukare och osäkra tonåringar får trovärdiga röster. Trots våld, hot och ond bråd död finns här också en berörande och varm berättelse om kvinnlig vänskap och systerskap. Vi i juryn återvänder gärna till Varberg!
En bra man av Tina Trender, Lind & Co
En synnerligen aktuell och oerhört originell debut, skriven ur ett minst sagt problematiskt perspektiv. Vi fylls av blandade känslor när vi både sympatiserar och förfasar oss över huvudpersonens alltmer destruktiva liv och beteende. En riktig feelbad som är både skickligt, fascinerande och modigt skriven.
Tjuv och polis av Johan Eriksson, Albert Bonniers förlag
En initierad och halsbrytande historia som utspelar sig på båda sidor av lagen, ur flera olika perspektiv. Insikten att gränsen mellan vad som är rätt och fel inte alltid är glasklar stannar kvar efter läsningen. En vass och underhållande debut med mycket kunskap, humor och ett ordentligt driv.
De fem nominerade till Årets barndeckare är:
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Även här utses årets barndeckare av en jury, där läsarnas röster motsvarar en juryröst.
Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem för serien Spökräddarna med boken Det busiga spöket, Rabén & Sjögren
Gulliga, fyndiga mysrysare som är lagom läskiga, men alltid spännande. Därtill underbara illustrationer. Vi älskar idén att rädda utrotningshotade spöken! En perfekt serie för alla småsamlare – för vem vill inte samla på spöken?
Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem för serien Spökräddarna med boken Det busiga spöket, Rabén & Sjögren
Gabi Frödén för Isen, Bonnier Carlsen
Här får vi ett otäckt mysterium som måste lösas men också en varm berättelse om vänskap och tillhörighet. Om att sluta fly och våga stå kvar, fast det värsta av monster finns rakt framför en. En annorlunda och mångfacetterad historia som sticker ut.
Gabi Frödén för Isen, Bonnier Carlsen
Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Älskade katt, B Wahlström
En barndeckareserie av absolut högsta klass som lyfter både aktuella och otäcka frågor, men på ett avväpnande och underhållande vis. Vi älskar att den utspelar sig i orten, och är så rikt och färgglatt illustrerad. En favorit i repris, men vi får inte nog av kattspionerna på Rosengård!
Max Byström Beydogan för Dödsramsan, Natur & Kultur
Med en minst sagt uppseendeväckande start rullas här fram en halsbrytande berättelse om spöken, vänskap och sorg. Det är inte bara magi, det är också en träffsäker skildring av nutida tolvåringars vardag som är rolig, spännande och berörande på samma gång. En spökjakt i Uppsala som känns uppfriskande ny och unik.
Martin Olczak och Lina Blixt för serien Fruktansvärda grejer som ingen får veta med boken Pojke av trä, Rabén & Sjögren
Denna fartfyllda, välskrivna historia är som en läskig present till alla som älskar att läsa. Här hoppar bokstavligt talat de klassiska bokfigurerna ur böckerna i en historia som ger kalla kårar från start. Vi älskar mixen av magi, mysterium och socialrealismen i Rotebro. De vackra svartvita illustrationerna av Lina Blixt förhöjer äventyret.