Aktiva rabattkoder
Vanliga frågor
Har du en fråga om Bokmässan 2025? På den här sidan samlar vi svaren på de vanligaste frågorna vi får. Skulle du ändå inte hitta svaret på din fråga, är du självklart varmt välkommen att höra av dig.
Har du en fråga om Bokmässan 2025? På den här sidan samlar vi svaren på de vanligaste frågorna vi får. Skulle du ändå inte hitta svaret på din fråga, är du självklart varmt välkommen att höra av dig.
Gå direkt till de vanligaste frågorna om biljetter här.
När är Bokmässan 2025?
Svar: Bokmässan besöker du alltid torsdag–söndag sista helgen i september. 2025 är du välkommen 25–28 september.
Vilka är årets teman?
Svar: Årets teman är Dramatik samt Kärlek och lust.
Dramatik är en av de ursprungliga litterära genrerna och ges nu äntligen en upphöjd plats på Bokmässan. Med tema Dramatik tar vi scenkonsten till Bokmässan och visar upp ordets kraft på scen. Temat arrangeras i samarbete med Colombine Teaterförlag, Theatre Info Finland TINFO (Finland), Dramatikkens hus (Norge) och Esti Teatri Agentuur (Estland). Läs mer på årets temasida för Dramatik.
Kärleken har genom historien varit en central del av litteraturen, konsten och filosofin, medan lust är en kraft som genomsyrar både kroppsliga och emotionella aspekter av vår tillvaro. Tillsammans speglar dessa teman universella mänskliga erfarenheter. Kärlek & Lust som tema erbjuder djup och bredd i ett ämne som aldrig upphör att fascinera. Kärlek ur alla dess perspektiv kommer att belysas – från skönlitteratur och poesi till filosofi och psykologi. Här behandlas allt från romantikens ideal och erotikens roll till komplexa frågor om sexuell identitet och relationer i en alltmer digitaliserad tidsålder. Med kärlek och lust utforskar vi helt enkelt mänsklighetens mest grundläggande och samtidigt komplexa känslor. Läs mer på årets temasida för Kärlek och lust.
Vad innebär det att Bokmässan har teman?
Svar: Varje mässa får sin egen karaktär genom sina teman: de kommer fram i Bokmässans seminarieprogram, i speciella områden och på olika scener och i montrar på mässgolvet. Ofta märker du årets tema i den mat som serveras, och i andra kulturyttringar som musik och konst. Oavsett om du har besökt oss förut eller inte blir varje Bokmässebesök speciellt, och du kan ta del av helt unika samtal och händelser.
Självklart är Bokmässan stor och rik, och erbjuder mycket annat innehåll för många olika smaker –årets stora litterära upplevelser, poesi, spänningslitteratur, feelgood, poesi, barn- och ungdomsböcker, kokböcker, hantverksböcker, specialprogram för bibliotek, förskola och skola och viktiga samtal om yttrandefrihet, läsning samtidigt som den sätter fingret på pulsen på den aktuella kulturdebatten och mycket mer. Välkommen!
När kan jag ta del av programmet för nästa Bokmässa?
Svar: Under höst, vinter och vår arbetar vi tillsammans med våra samarbetspartners för att skapa bästa möjliga program – med det högt ställda målet att Bokmässan ska vara den mest tankeväckande kulturupplevelsen under hela året! Du är inte ensam om att vänta ivrigt på programmet: Seminarieprogrammet presenteras innan sommaren, och scenprogrammet senare inför mässan. Alla programpunkter, inklusive monterprogram, kommer att finnas i digital form på bokmassan.se från lansering.
För att få veta mer, prenumerera på vårt nyhetsbrev, eller följ oss på Instagram, Facebook eller LinkedIn.
Vad är skillnaden på seminarier, scenprogram och monterprogram?
Svar: Seminarieprogrammet är Bokmässans hjärta: här möts Sveriges och omvärldens författare, forskare, politiker, journalister och experter i samtal om dagens och morgondagens stora frågor – och litteraturens eviga sådana. Med seminarieprogrammet sätter du fingrarna rakt på samtidspulsen, då Bokmässan riktar om blodomloppet under fyra dagar.
Bokmässans seminarier hittar du på plan två, i en lite lugnare del av mässan. Det är fördjupande, lite längre samtal på ca 45 minuter. De är totalt cirka 300 st fördelade över fyra dagar och de kräver ett särskilt seminariekort eller Guldkortet, som ger dig tillgång under mässans alla fyra dagar.
Scenprogrammen är våra snabba, inspirerande samtal och föreläsningar mitt på mässgolvet – en chans att stanna upp, lyssna till och inspireras i så olika områden som litteratur, vetenskap, hantverk, mat, och såklart, årets teman.
Scenprogrammen hittar du framför allt på mässgolvet, plan 1, även om några scener, som t ex Se Människan, ligger på plan 2. Alla scener ingår i entrébiljetten.
Likaså gör monterprogrammen, som är de program som arrangeras i utställarnas montrar: de kan vara mycket olika till sin natur – från samtal till pyssel för de små. Vårt bästa tips är att söka fram det du är intresserad av på bokmassan.se när programmet släppts, eller längs med vägen.
Finns det program för barn och unga?
Svar: Ja! Barn och unga är en av våra viktigaste besökargrupper, just för att vi vet att grunden till läsglädje läggs tidigt och behöver näras. Läs mer om Barnområdet på Bokmässan, som erbjuder program för barn 0-6 och 6-12, och som är specialanpassat för att det ska vara enkelt att besöka med de lite mindre barnen. Program för unga finns på våra scener, i seminarieprogrammet och via specialprogrampunkter.
Finns det speciella dagar och tider för fackfolk?
Svar: Vi vet att de flesta branschbesökare vill besöka Bokmässan under de vanligaste arbetsdagarna torsdag och fredag. Därför erbjuder vi ett rikt spetsprogram för kompetensutveckling för yrkesverksamma i några av våra viktigaste läsfrämjande yrken under dessa dagar, med särskilda "nav" för just din yrkesgrupp på mässan. Läs mer om våra spetsprogram för dig som är yrkesverksam inom bibliotek här, och förskola och skola här. Samtidigt öppnar Bokmässan i stort redan på torsdagen, och du som besöker oss som privatperson är varmt välkommen! Som nöjesläsare kan du ta del av en fantastisk Bokmässeupplevelse från första minuten på torsdagen, med läsning och årets utgivning i fokus.
För dig som branschbesökare innebär det att vi erbjuder så mycket mer även till dig utöver spetsprogrammet – ett berikande utbud som spänner från litteratur till forskning, för en kompetensutveckling där verksamhetens och individuella behov kan styra.
Får jag ta med mig min hund till Bokmässan?
Svar: Vi är en hundvänlig anläggning och hundar är välkomna att vistas i mässans lokaler. Observera dock att vår erfarenhet är att det under Bokmässan kan bli lite trångt och stressigt för vissa av våra fyrbenta vänner. Visa hänsyn mot både djur och andra besökare. Ledarhundar är alltid särskilt välkomna.
Finns det garderob?
Svar: Bokmässan har garderober i alla sina entréer, med en kostnad per kolli oavsett om det är jacka eller resväska. Som standard tillämpar vi manuella väskkontroller i entréerna till Bokmässan.
Jag är press. Vad gäller för mig?
Svar: Besök sidan för press.
Jag är utställare. Vad gäller för mig?
Svar: Besök Utställarservice Online, USO, för information. Som utställare på Bokmässan ska du ha tillgång till USO.
Jag vill ställa ut på Bokmässan. Vad gäller för mig?
Svar: Du är välkommen att besöka den här sidan.
Biljetter
Vilka typer av biljetter erbjuder Bokmässan?
Svar: Vi erbjuder olika typer av biljetter för olika sätt att besöka oss: från entrébiljetten, som ger till tillgång till själva mässan och dess scener, till seminariekortet, som gäller för seminarieprogrammet (där mässan och scenerna ingår) och guldkortet, som ger dig tillgång till allt, under mässans alla fyra dagar: den ultimata Bokmässeupplevelsen. Vi har även studentbiljett, och biljett för barn och unga. Barn 0-6 går in gratis.
Läs mer om Bokmässans olika biljetter för olika dagar.
När skickas mina biljetter ut?
Svar: Biljetterna skickas automatiskt till den mailadress som uppges vid beställningen.
Kan man avboka sin biljett?
Svar: Nej, biljetterna är inte avbokningsbara.
Är biljetterna personliga?
Svar: Nej, du kan ge din biljett till någon annan. Observera att studentbiljetter bara kan användas av personer med student-ID, och biljett för barn och unga av just barn eller unga. (Observera att du inte kan ändra namnet som står på biljetten).
Gäller tidigare entrébiljetter och seminariekort från 2021/2022/2023/2024 i år?
Svar: Nej, det är bara entrébevis för årets mässa som gäller, oavsett om biljetten nyttjats eller inte.
Kan jag samla information om de biljetter jag köpt digitalt någonstans?
Svar: Om du skapar ett Mina sidor- konto innan du köper dina biljetter samlas informationen om dina biljetter där ”Mina sidor”. Där kan du också passa på att titta på vårt rika Play-arkiv och planera din dag eller dagar på Bokmässan när programmet är släppt genom att hjärtmarkera punkter du vill se: då skapar du ditt alldeles egna dagsprogram på Mina sidor. Läs mer här.
Observera att dina biljetterna kommer direkt till din mail, oavsett om du har skapat ett konto eller inte.
Jag vill betala mot faktura, går det bra?
Svar: Ja, det går utmärkt. Vi använder oss av Walley för fakturatjänsten i vår shop.
Vilken åldersgräns gäller?
Svar: Vi tillämpar ingen åldersgräns för att gå in på Bokmässan, men det är mycket besökare och mässan är stor så vi rekommenderar att barn går med medföljande vuxen.
Jag vill köpa studentbiljett. Jag har ett CSN/Mecenat kort nu och ett nytt CSN/Mecenat i september, hur blir det då?
Svar: Det går utmärkt: allt vi behöver är att du kan uppvisa att du är student på plats.
Vad gäller för utländska studenter som inte har CSN/Mecenat?
Svar: Kan man visa att man studerar på plats på Bokmässan, så räcker det för att man ska få nyttja studentpriset.
Vad gäller för ungdomar som vill gå på seminarier?
Svar: Är man student eller skolungdom kan man köpa en studentbiljett till ett förmånligt pris. Där ingår seminarier under vald dag.
Finns det rabatterade biljetter till pensionärer?
Svar: Vi erbjuder inte pensionärsbiljett.
Kan man köpa seminariekort med betalkort på plats?
Svar: Nej, seminariekort kan endast köpas på webben i Bokmässans biljettshop.
Ingår Bokmässan Play?
Svar: I samband med Bokmässans jubileum öppnade vi upp Bokmässan Play-arkivet och skapade ett litterärt bibliotek, med innehåll från 2020–2023. Innehållet är gratis och man skapar ett konto på Mina sidor för att del av det. Info om hur Bokmässan Play kommer att fungera i framtiden kommer framöver.
Kan man köpa biljetter till enstaka seminarier?
Svar: Ja, det kan man köpa på plats i kassan. Det är dock inte möjligt att boka plats på ett särskilt seminarium utan man köper en biljett som får användas till ett seminarium.
Varför säljer ni inte dem på hemsidan?
Svar: Eftersom de inte per automatik garanterar besökaren en plats på det specifika seminariet så är det en svår typ av biljett att sälja. Den är också förhållandevis dyr (750 kr, inkluderar även entré) i jämförelse med det som ingår i våra seminariekort. Men vi har bestämt oss för att ha kvar den, för de som verkligen enbart vill köpa den.
Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev