Bokmässan sätter folkbildningen i fokus 2026

27 September / 2024

Bokmässan 2026 kommer att ta sig an ett av de mest aktuella och angelägna temana i vår tid – Folkbildning. I en tid där desinformation och ökad polarisering hotar den demokratiska dialogen, blir folkbildning en central kraft för att främja förståelse, kritiskt tänkande och det demokratiska samtalet. Bokmässan 2026 vill belysa hur tillgång till kunskap och kultur stärker både individen, samhällsgemenskapen och demokratin.

Tema Folkbildning på Bokmässan 2026 belyser folkbildningens kraft att förena, inspirera och skapa delaktighet. Genom att erbjuda en plattform för oväntade möten, samtal och reflektion vill Bokmässan påminna om bildningens roll som en bärande pelare i ett öppet och demokratiskt samhälle.

– Folkbildningens roll i samhället har aldrig varit viktigare. Vi står inför en tid då kunskap och kultur inte bara är avgörande för det offentliga samtalet, utan även för människors personliga utveckling och förmåga att delta aktivt i samhället, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

– En förutsättning för att samhället ska fungera är bred tillgång till kultur, vetande och utbyte av det slag som är folkbildningens. En förutsättning för den sortens gemenskap är att alla har god tillgång till språket, inte bara för att kunna ta del i det privata eller offentliga samtalet utan också för att kunna sovra kritiskt i den ständigt ökande mängden budskap och berättelser, säger Mats Malm, ständig sekreterare på Svenska Akademien.

– Tillgång till utbildning, folkbildning och bildning för många människor och över livsloppet är och har varit en framgångsfaktor för Sverige och en särskild styrka vid vårt lärosäte, säger Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet, säger Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Temat kommer både belysa en historisk kontext, utforska dagens folkbildning och blicka framåt. Med djupa rötter i 1800-talets folkrörelser, som syftade till att ge människor verktyg att förändra sina liv och samhället, har folkbildningen spelat en central roll i demokratins och det svenska välfärdssamhällets utveckling. Genom Sveriges unika system för folkbildning – som kombinerar statligt stöd med oberoende styrning och starkt fokus på demokrati och medborgarengagemang – kan alla individer få kunskap och engagera sig i samhället oavsett bakgrund.

Temat arrangeras med flera samarbetspartner: Folkbildningsrådet, Svenska Akademien, Göteborgs universitet tillsammans med Folkuniversitetet och Svenska Bibelsällskapet. Innehåll och aktiviteter kommer även att skapas tillsammans med andra förlag och aktörer.

Läs hela pressmeddelandet

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här