Bibliotek på Bokmässan

Biblioteksspåret – Biblioteksscenen – Mötesplats Bibliotek

Biblioteksspåret – Biblioteksscenen – Mötesplats Bibliotek

Bokmässan lanserades 1985 som en fortbildningskonferens för bibliotekarier, med förhoppningen att nå 500 deltagare. I stället kom 5 000, vilket lade grunden för Nordens största kulturevenemang och en fyra decennier lång relation som fortsatt är en viktig del av Bokmässans DNA.

Bokmässan är en plats där bok ♥️ bibliotek. 2025 kommer du som yrkesverksam möta dagens och morgondagens spetsfrågor inom bibliotek och få information, inspiration, och läsglädje framtagen för dig som informerar och inspirerar i yrket. Dessutom stiger du in på Nordens största plats för litterära möten.

För att ta del av seminarierna köper du ett vanligt seminariekort eller Guldkort (entré till Bokmässan och övriga seminarier ingår också). För att enbart lyssna till scen- och monterprogrammen på mässgolvet köper du en entrébiljett.

Frågor om kort och biljetter: kontakta [email protected]

Köp biljetter här

Biblioteksscenen

Bibliotekens frågor står i centrum på denna öppna scen på mässgolvet. Biblioteksutveckling, läsfrämjande och litteratur är ämnen som lockar en engagerad publik under branschdagarna, torsdag och fredag. Då blir scenen ett centrum för inspiration och möten kring bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter.

 

Biljett: Entrébiljett eller seminariekort

Biblioteksspåret

I Biblioteksspåret belyser vi de mest aktuella och angelägna frågorna för bibliotek. I ett omsorgsfullt kurerat program lyfts bibliotekens roll i samhällsutvecklingen och deras betydelse på individnivå. Upptäck inspirerande seminarier som ger strategiska insikter och verktyg i en lugn och fokuserad miljö på Bokmässans andra plan.

 

Biljett: Seminariekort 

Mötesplats bibliotek

Med Mötesplats Bibliotek vill Bokmässans skapa en yta på mässgolvet för att stärka fokus på biblioteksutställare, skapa en plats för möten och samtal kollegor emellan och ge dig som besökare en inspirerande upplevelse med lång efterklang i yrkeslivet. Här hittar du även Biblioteksscenen. Mötesplats är ditt nav för unika frågor inom bibliotek och informationshantering på mässgolvet – utöver det öppnar Bokmässan självklart också dörrarna till författarmöten och litteraturupplevelser på Nordens största kulturevenemang.

"Spännande möten och massor av engagemang!"

Linda Sävhammar, biblioteksutvecklare inom digital kompetens och skolbibliotek vid Biblioteksutveckling Östergötland,

Linda Sävhammar, biblioteksutvecklare inom digital kompetens och skolbibliotek vid Biblioteksutveckling Östergötland,

 

Linda Sävhammar, biblioteksutvecklare inom digital kompetens och skolbibliotek vid Biblioteksutveckling Östergötland, ser tillbaka på en händelserik Bokmässa – och önskar fördjupa sig ännu mer i AI och medie- och informationskunnighet på Bokmässan 2025, bland annat.

– Vilken intensiv och inspirerande Bokmässa vi haft på Biblioteksutveckling Östergötland! Vår monter och seminarier har varit fulla av spännande möten, tankeväckande diskussioner och massor av engagemang. Det känns fantastiskt att få samverka med Dawit Isaak-biblioteket, Svenska PEN och New Jersey School Library Association kring det viktiga ämnet “banned books”. Att lyssna på Tricina Strong-Beebe från New Jersey School Library Association när hon berättade om situationen för skolbibliotekarier i USA var både berörande och insiktsfullt. Samtalen speglade också hur det ser ut för bibliotekarier här i Sverige – med fokus på förbjudna böcker och självcensur. Det märktes verkligen i vår monter hur starkt engagemanget är för dessa frågor!

– Vi hade också glädjen att arrangera ett samtal om AI och bibliotekens framtid, modererat av Linda Mannila. Det blev ett djupt och nästan filosofiskt samtal som väckte många tankar om teknikens möjligheter och utmaningar.

Vad tar du med dig från årets bokmässa?

– Jag tar med mig så mycket från årets Bokmässa – inte minst alla inspirerande möten och samtal med bibliotekspersonal från hela Sverige. Att nätverka och byta idéer på det här sättet är ovärderligt.

Vad ser du fram emot inför 2025?

– Inför Bokmässan 2025 ser jag fram emot att få fördjupa mig ännu mer i AI och bibliotekens roll i en digitaliserad värld. Det är spännande att utforska hur vi kan använda AI för att förbättra både verksamheter och användarupplevelser, och samtidigt diskutera de etiska och praktiska utmaningar som tekniken medför.

– Jag skulle också vilja se mer om digital delaktighet och medie- och informationskunnighet (MIK) kopplat till bibliotekens uppdrag. Vad innebär det egentligen för oss som jobbar inom biblioteksvärlden, och hur kan vi utveckla vår roll i detta arbete?

Det här är bara några av de ämnen jag önskar att Bokmässan 2025 kommer att belysa. Jag ser fram emot att få inspireras, få nya perspektiv och delta i samtal om hur vi tillsammans kan utveckla biblioteken framåt.