Starka teman, kris och förändring tar plats på Bokmässan 2023

8 June / 2023

Den 8 juni presenterades Bokmässans seminarieprogram under en presskonferens hos Judisk kultur i Sverige. Programmet är en spegling av vår samtid: kris, krig och ekonomi tar plats men också framtidsfrågor som AI och ljud, blandat med humor, mediefrågor och kulturdebatt. Årets teman Judisk kultur, Staden och Ljud präglar den 39:e Bokmässan, likaså läsfrämjande satsningar mot barn och unga.

Bokmässans seminarieprogram presenterar 325 unika samtal, intervjuer, debatter och föreläsningar. Medverkar gör 828 framstående författare, forskare, opinionsbildare och samhällsdebattörer, varav 115 är internationella gäster från 38 länder.

– I en värld som ständigt förändras och utvecklas har vi kokat ned cirka 1 000 seminarieförslag från förlag, organisationer och institutioner till 325 unikt sammansatta samtal och debatter som reflekterar de mest brännande ämnena och speglar vår samtid. Olika röster får höras, nya perspektiv kan frodas. Som alltid präglas Bokmässan av våra teman. Vi ser fram emot att bjuda på ett fantastiskt seminarieprogram, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Tema Judisk kultur med Judisk kultur i Sverige som hedersgäst
I 36 seminarier belyses olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi. Seminarierna är del av tema Judisk kultur, som presenterar judisk kultur från Bibeln till idag. Betoningen ligger på de universella aspekterna av kulturen så som den kommit till uttryck i modern tid. Temat arrangeras i samarbete med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige, som är årets Guest of Honour på Bokmässan, och firar 10 år som kulturinstitution.

— Vi har ett digert program med såväl internationella som svenska gäster och vår förhoppning är att ge en rad inblickar i den mångfacetterade judiska kulturen och dess rika litterära tradition säger Lizzie Oved Scheja, vd för Judisk kultur i Sverige.

Exempel på medverkande gäster inom tema Judisk kultur är bland andra Daniel Libeskind, Eva Illouz, Bernhard-Henri Lévy, Judy Gold, Hila Blum, Haya Molcho, Adam Gopnik, Simon Schama, Joshua Cohen, Judy Batallion och Georg Riedel.

Läs mer om det judiska temat och ta del av programmet  

Läs hela pressmeddelandet 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här