Internationella deckargiganter till Crimetime Göteborg på Bokmässan

Från vänster: Katrine Engberg (foto: Les Kaner), Don Winslow (foto: Robert Gallagher) och Peter Robinson (foto: Caroline Andersson).

En av deckarvärldens giganter, en riktigt stor amerikansk berättare och en deckardrottning har alla något gemensamt – de kommer till Crimetime Göteborg på Bokmässan den 28–29 september 2019. Vi presenterar stolt Peter Robinson, Don Winslow och Katrine Engberg som gäster på Sveriges största festival för författare och läsare som älskar spänningslitteratur.

För andra året i rad arrangeras Sveriges största deckarfestival Crimetime Göteborg i samband med Bokmässan. Crimetime Göteborg är området på Bokmässan där alla spänningstörstande besökare kan ta del av crimelitteratur, program på två scener (Häktet och Kåken), seminarier och kringaktiviteter.

Ytterligare tre författare är nu klara för Crimetime Göteborg: Peter Robinson (Storbritannien), Don Winslow (USA) och Katrine Engberg (Danmark). Samtliga är aktuella med böcker i år.

Peter Robinson är en av deckarvärldens giganter. Hans böcker har översatts till 19 språk och är flerfaldigt prisbelönta. I höst är han aktuell med den 26:e boken om kriminalkommissarie Alan Banks, Förödande konsekvenser, som släpps på svenska i september.
Peter Robinson gästar Crimetime för andra gången (förra gången var i Visby 2016) och på frågan om vad han ser mest fram emot på årets festival svarar han:
– Well, I had such a wonderful time in Visby and really enjoyed meeting some of the writers I had only known through books, so that would be a big highlight, along with meeting old friends, such as Camilla Läckberg, again. Also getting a chance to chat and mix with readers and enjoy the wonderful Swedish hospitality.

Don Winslow, flerfaldigt prisbelönt författare, betraktas som en av de riktigt stora, amerikanska berättarna med  21 kritikerrosade och bästsäljande romaner i bagaget. Han är utgiven i 30 länder, och flera av hans böcker har blivit film. Muren har sedan den släpptes i USA, fått massiva hyllningar från såväl press som från författarkollegor. Boken har redan hamnat på flertalet listor där man korat de bästa böckerna under 2019 och i augusti kommer den på svenska.
Även Don Winslow ser fram emot att delta i Crimetime Göteborg på Bokmässan:
– I’m thrilled to be a part of this year’s Göteborg Book Fair. Great lineup of crime and thriller writers. See you in September, Sweden!

Katrine Engberg är Danmarks nya deckardrottning. 40 år gammal bestämde hon sig för att byta bana i livet. Hon lämnade en framgångsrik karriär som dansare, koreograf och regissör och skrev sin första kriminalroman Krokodilväktaren. Den blev snabbt en framgång i Danmark och är nu såld till 20 länder. Krokodilväktaren ges ut på svenska i juni och är den första delen i hennes hyllade Köpenhamnsserie, där den danska huvudstaden spelar en stor roll.

Tidigare har vi meddelat att författarna Anne Holt (Norge), Christoffer Carlsson, Camilla Läckberg samt Michael Hjort och Hans Rosenfeldt kommer till Crimetime Göteborg och medverkar i programmet. Det fullständiga programmet till Crimetime Göteborg presenteras den 14 juni.

Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats.

Om författarna

Peter Robinson
Peter Robinson föddes 1950 i Yorkshire och är en av deckarvärldens giganter. Numera delar han sin tid mellan Toronto i Kanada och Richmond i norra Yorkshire. Hans berättelser utspelar sig huvudsakligen i England och han är en av landets mest kända deckarförfattare. Hans böcker har översatts till 19 språk och flera av hans kriminalromaner är prisbelönta. År 2001 fick En ovanligt torr sommar Svenska Deckarakademins Martin Beck Award för bästa utländska kriminalroman och 2006 erhöll Kall som graven Palle Rosenkrantz-priset, den danska deckarakademiens pris för årets bästa kriminalroman. Skuggan av tvivel tilldelades Arthur Ellis Award 2018 för bästa kriminalroman, och är den sjätte romanen av Peter Robinson som fått utmärkelsen. I höst är han aktuell med den 26:e boken om kriminalkommissarie Alan Banks, Förödande konsekvenser, som släpps på svenska den 26 september.

Don Winslow
Don Winslow är född i New York och bor i Kalifornien. Han betraktas som en av de riktigt stora, amerikanska berättarna och har givit ut 21 kritikerrosade och bästsäljande romaner som publicerats i 30 länder. Don Winslows romaner har belönats med priser som Raymond Chandler Award, LA Times Book Prize och Ian Fleming Silver Dagger. Flera av hans böcker har också blivit film. Savages (2010) filmades av Oliver Stone och 2018 köpte Ridley Scott (Thelma & Louise, Gladiator) rättigheterna till att filmatisera Winslows senaste bok Styrkan. Hans tidigare böcker om USA:s krig mot drogkartellerna i Mexiko, The Power of the Dog och The Cartel, kom ut 1995 respektive 2015. Nu är Don Winslow aktuell med Muren, som kommer på svenska i augusti, den tredje delen om drogkartellerna och det mexikanska knarkkriget. Även Muren ska filmatiseras, med Ridley Scott som regissör. Boken, med titeln The Border på engelska, ligger nu på alla toppsäljarlistor i USA och har tagits emot med hyllningar.

Katrine Engberg
Katrine Engberg är född och uppvuxen i Köpenhamn. Båda hennes föräldrar var akademiker och hennes barndomshem var fyllt av böcker, ord och berättelser. Ändå valde hon att gå sin egen väg och utbildade sig till dansare, koreograf och regissör. Hon har medverkat i och regisserat ett flertal musikaler, och dessutom regisserat stora tv-shower som Eurovision Song Contest. Katrine Engberg debuterade som författare år 2016 med Krokodilväktaren, som fick strålande recensioner och hamnade högt på topplistorna. Sedan dess har serien om kriminalinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner sålt i över 100 000 exemplar i Danmark, och den är nu såld till 20 länder. År 2017 nominerades hon till det danska priset Årets Forfatter, och 2018 till det prestigefyllda Martha-priset som delas ut av bokhandlarkedjan Bog & Idé.

Mer om Crimetime Göteborg på Bokmässan >>

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här