Mat och dryck på Bokmässan

Under årets bokmässa står Judisk kultur i fokus och det låter vi lysa igenom även på våra serveringar. All mat i mässans egna serveringar är vegetarisk.

Rika smaker från Mellanöstern

Det moderna judiska köket är präglat av diasporan. Det azkenasiska köket har formats av de judar som härstammat från Öst- och Västeuropa och kännetecknas ofta som mild och söt.

Pannkakskafé – barnens favorit!

Här serveras pannkakor med grädde och sylt. Pannkakscafét är så klart barnens favorit, men här serveras även fika, mackor, wraps och sallader.

I mässans restauranger och kaféer finns något för alla smaker. I år lyser temat Judisk kultur igenom på serveringarna. All mat i mässans serveringar är vegetarisk. 

Mustigt och mångfacetterat

Det judiska köket är fyllt av en mängd olika influenser och smaker, eftersom judar historiskt sett har bott över hela världen. Från Östeuropa stammar det ashkenaziska köket, med klassiker så som gefilte fish (fiskbullar), kycklingsoppa (även kallat ”judiskt pencillin”) och bagels. Det kryddigare sefardiska köket har influerats av nordafrikansk mat. Det moderna israeliska köket bär starka influenser från Mellanöstern; rätter som hummus, falafel och shakshuka är populära. Genomgående för alla judiska kök är att olika rätter ofta är kopplade till specifika högtider. De religiösa kostregler som kallas kosher går också igenom den judiska mattraditionen, även om långt ifrån alla judar håller kosher.

I H-hallen serverar mässan sin version av det judiska köket. Välkommen att komma och smaka på mat som präglas av en rikedom av kryddor, örter och smak.

Pannkakskafé

Här serveras pannkakor med grädde och sylt, men även fika, mackor, wraps och sallader. Det finns också klämmisar och mat för de allra minsta.

Mat- och hantverksområdet

I Mat- och hantverksområdet hittar du en stor servering med fyra olika matluckor! Här serveras allt från bakverk och mackor till varma rätter med inspiration från det judiska köket. Det finns också en liten saluhall med ett brett utbud av godsaker och matrelaterade prylar. Botanisera bland gourmetpopcorn, smakrika ostar, chokladpraliner och andra delikatesser.

Salladsbaren

En klassiker på Bokmässan. Mixa din egen sallad av olika råvaror och ta med den eller ät den på plats.

Serveringar

På mässgolvet finns flera serveringar med matiga mackor, wraps och sallader. Eller unna dig en gofika, till kaffet eller teet serveras goda bakverk.

Och en öl på det!

I år presenterar vi för första gången Bokmässebaren i samarbete med Mariestads Alkoholfri. Bokmässebaren är en lugn plats där man kan koppla av tillsammans över en öl och gott snacks. Du hittar baren längst in i entré 8.

Något för alla smaker

Gothia Towers har flera restauranger och barer att välja mellan. På Heaven 23 bjuds det på fantastisk utsikt, cocktails och säsongsanpassad mat. West Coast, i Gothia Towers lobby, erbjuder klassiker från hav och land. Corner hämtar inspiration från USA, och serverar stenugnsbakad pizza, hamburgare, sallad och våfflor. Upper House Bar är en lugn oas med milsvid utsikt och ett stort utbud av cocktails, vin och lokalt öl. Husets signaturrätt, den klassiska räkmackan, finns att köpa i alla restauranger.

Twentyfourseven och AW

Hotellobbyns kafé och bar är en självklar mötesplats under Bokmässan. Här hittar du varma rätter, poké bowls, sallader, färska juicer, kaffe, vin och öl. På torsdag 28/9 mellan 18 och 21 är det dessutom dags för den traditionsenliga AW:n. Klezmerbandet Freudenthal Yiddish Ensemble spelar och baren har kompispriser.

Sveriges främsta kockar

På Matscenen lagar flera av landets största och intressantaste kockar rätter ur sina aktuella böcker, och dessutom bjuds det på små smakportioner! Här kan du också lyssna på en mängd samtal om råvaror, livsmedelsindustrin och mycket mer. Programledare är Tove Nilsson och Siri Barje.

Här hittar du Gothia Towers egna serveringar, som bjuder på allt från gourmetmiddagar till take-away