Obs! Se kommentar(er) nedan.
De fem nominerade till Årets deckardebut är:
Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under det senaste Crimetime-året. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

1. Den som överlever av Victor Pavic Lundberg (Albert Bonniers förlag)
En effektiv och unik historia på ett glimrande lättflytande språk. Här har vi en debutant som vågar ta i med dramatiken, utan att för den skull tappa trovärdigheten. Temat är traumat – hur överlever man en kris? Vi berörs av de fint utmejslade karaktärerna och gläds åt att äntligen få läsa en riktig journalistthriller igen, där journalistiken faktiskt spelar en roll för handlingen.

2. Linnés arvinge av Samuel Åhman (Kaunitz-Ohlsson)
Här har vi något så ovanligt som en vetenskaplig konspirationshistoria, psykologisk thriller och utvecklingsroman i ett. Med en fin penna skissar författaren upp en spännande historia som retar vår bildningslust. Vi älskar också att den utspelar sig på en folkhögskola, och helt utan de snobbiga och dekadenta inslagen gör den något nytt med den så populära genren dark academia.

3. Sly av Sara Strömberg (Modernista)
På pappret en klassisk svensk mordhistoria i den norrländska glesbygden, men med ett mästerligt och eget språk, och mångfacetterade karaktärer. Vi faller pladask för huvudpersonen, den uppsagda lokalreportern Vera Bergström med sina klimakteriebesvär, som är befriande vanlig. Om tillhörighet, klass och livet på Åres baksida, där människorna alltid tycks hamna i medieskugga.

4. Sarek av Ulf Kvensler (Albert Bonniers förlag)
Ett psykologiskt kammarspel med den magnifika svenska fjällvärlden som fond. Vi håller andan medan vi följer gruppen som slåss både mot naturen och varandra för sin överlevnad. Det här är en driven debut med en välkonstruerad intrig som har en oväntad twist på slutet. Det är filmiskt, storslaget och bladvändarspänning på högsta nivå.

5. Det andra arvet av Malin Sanglert (Bokfabriken)
Ännu en klassisk hemvändare som ska renovera ett ärvt hus och upptäcker mörka hemligheter. Ett beprövat och framgångsrikt koncept, men här lyckas debutanten ovanligt väl med att hitta nya vinklar i konstruktionsbygget. Det är välskrivet, drivet, och dramatiskt. En riktig bladvändare och en historia som sticker ut.
De fem nominerade till Årets barndeckare är:
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

1. Anders Sparring och Per Gustavsson för serien om Familjen Knyckertz med boken Damen med fjäderboan (Natur & Kultur)
Med fyndiga texter, humor och fantasifulla illustrationer har en motvillig liten bedragare från en tjuvaktig familj vunnit inte bara juryns utan barnens hjärtan. Den knasiga familjen har nått långt utanför Sveriges gränser och även blivit en populär julkalender på tv. Om en ibland obegriplig vuxenvärld och vikten av att lyssna på sin egen magkänsla och våga välja rätt, även om andra väljer fel. En serie vars historier bara växer och fördjupas för varje ny bok. Go Ture!

2. Nina och Willem Källmodin för spöktrilogin med de senaste två böckerna Torpet och Källaren (Bonnier Carlsen)
Med ett okonstlat språk skriver den här författarduon klassiska deckargåtor som bygger på hemligheter i det förflutna, allt kryddat med övernaturliga inslag där spöken ber om hjälp att komma till ro. I centrum finns tre vanliga barn med vardagliga bekymmer som tar sig an varje gåta tillsammans. Oerhört spännande och riktigt snygga mysteriebyggen för barn i slukaråldern som älskar rysliga historier.

3. Johan Anderblad för serien om Dusty med Motorsågsstölderna (Bonnier Carlsen)
Detta är något så ovanligt som en spänningsberättelse med motortema. Men man behöver inte älska motorer eller bilar för att älska Dusty. Med gasen i botten berättar författaren ömsint om Dusty och kompisen Amir som tillbringar alla eftermiddagar hemma i verkstaden eller ute på vägarna. Vi imponeras inte bara av den charmiga historien och de sympatiska karaktärerna, utan även av författarens förmåga att muta in en ny målgrupp barn som kanske annars inte lockas till läsning.

4. Ingela Korsell och Daniel Thollin med nya serien Mutanterna och boken Experimentet (Natur & Kultur)
Att sticka ut och vara annorlunda är aldrig lätt. Särskilt om man är på väg in i tonåren. Den känslan fångar författaren på pricken, och drar upplevelsen ett extra varv när ett vetenskapligt experiment går fel och några barn föds med olika mutationer, utan att känna till varandra. Det är fartfyllt och oerhört spännande. Även boken i sig muterar när text blandas med fantastiskt fina grafiska inslag från serievärden. En form vi inte bara tror lockar barn till läsning, utan även trollbinder dem.

5. Gustav Tegby för serien Bortbytingar och första delen De överblivnas armé (Rabén & Sjögren)
Med rå humor, minnesvärda karaktärer och ett psykologiskt djup förenar denna författare vardagsrealism med nordisk mytologi i ett nutida Stockholm. Det är nyskapande, spännande och otroligt underhållande. Vi kan inte få nog av deppiga nioåriga mylingar, humörsvängande vittror och omöjliga älvor som ställer till det för sig själv och andra.