Intervju med Nobelpristagaren Han Kang

15 October / 2024

År 2019 gästades Bokmässan av flera litterära stjärnor från Sydkorea, då landet var hedersgäst. En av dem var Han Kang, som fick sitt internationella genombrott med romanen Vegetarianen om en kvinnas stillsamma uppror. Han Kang har nu tilldelats 2024 års Nobelpris i litteratur, och med anledning av det återpublicerar vi här en intervju med författaren, gjord av Yukiko Duke .

HUR FÖDS EN författare? Kanske började allt för Han Kangs del den där dagen då hon som tolvåring hittade en viss bok. Den stod med ryggen inåt i faderns bokhylla. När hon drog ut den, upptäckte hon att den handlade om Kwangju-upproret, den fredliga demonstration för demokrati som förvandlades till ett veckolångt blodbad i maj 1980. Landets nyblivne militärdiktator, Chun Doo-hwan, skickade in militär mot obeväpnade demonstranter och dödade mellan 1 000 och 2 000 personer. Kwangju-upproret var och är än i dag ett trauma i Sydkorea. Massakern hade tagit Han Kangs familj särskilt hårt: Kwangju var deras gamla hemstad, de hade flyttat fyra månader innan massakern ägde rum.

– Min far hade tagit med sig boken hem från ett besök i staden. Den cirkulerades i hemlighet för att sprida kunskap om militärregimens brutalitet. Jag öppnade den utan att vara förberedd på vad den innehöll, berättar Han Kang.

– Det var nästan övermäktigt att ta in den gränslösa brutaliteten i bilderna. Men där fanns, tack och lov, också en bild av människor som tålmodigt köade för att lämna blod till sårade demonstranter. Plötsligt satt jag med frågor utan svar: Hur kan människan vara kapabel till grymhet, men samtidigt ha empati nog att vilja uppoffra sig för andra? Finns våldet i den mänskliga naturen? De här frågorna tampas jag med än i dag.

HAN KANG VÄXTE upp i ett hem fullt av böcker. Hennes far var lärare i litteraturvetenskap, men drömde om att själv skriva. Familjen flyttade till Seoul för att komma närmare det intellektuella livet där och undkom därigenom Kwangju-massakern. I dag är fadern en flerfaldigt prisbelönt författare och Han Kangs bror välkänd förläggare av barnböcker.


Detta är en text från 2019, skriven av Yukiko Duke. Läs hela intervjun här

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här