Ingen läskris på årets bokmässa – 40-årsfirandet blev en succé

29 September / 2024

6 personer på rad

Publiken har strömmat in, och bokförsäljningen har överträffat många förlags förväntningar. Årets bokmässa har firat läsning, litteratur och en mångfald av böcker och berättelser i olika format. Temana Sápmi och Rymden har bjudit in till djupgående samtal kring stora frågor och aktuella ämnen. Bokmässans vision att skapa ilningar i själen personifierades av Joyce Carol Oates framträdande när hon mottog den första Sjöjungfrun.

– Årets bokmässa går att sammanfatta som ett styrkebesked för litteratur och läsning. Under Bokmässans fyra dagar har den glädje så många känner inför böcker och läsning manifesteras genom en slående bokförsäljning, fullsatta seminarier och tusentals boksigneringar, här råder ingen läskris, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Vi ser med stor förväntan fram emot nästa års teman, Dramatik och Kärlek och lust. De ger oss möjligheten att utforska både dramatik som litteratur och människans mest grundläggande känslor på djupet. Vi hoppas att de kommer att inspirera och engagera vår publik, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

På den avslutande presskonferensen i Sápmis monter framförde Frida Edman och Oskar Ekström ett stort tack till Sápmi för deras enastående insatser och för att besökarna fått ta del av samiska berättelser. De uttryckte även sin tacksamhet till Rymdstyrelsen för att ha möjliggjort de stora samtalen.

Årets teman

Temat Sápmi har omfattat 60 scensamtal och 26 seminarier, där årets hedersgäst, kulturinstitutionen Tjállegoahte i samarbete med de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, har arrangerat 15 av dem. Det samiska deltagandet på mässan utgör den största samiska kulturmanifestationen utanför Sápmi någonsin. Samtidigt har temat Rymden lockat nya besökargrupper till Bokmässan med engagerande scensamtal och totalt 27 seminarier, varav Rymdstyrelsen, partner till temat, har arrangerat 11. Besökarna har delaktigt engagerats i samtal om modern teknik, gränserna för fantasin och vår livsforms historia och framtid – och Marcus Wandt har troligtvis, med otaliga framträdanden i otaliga montrar och scener, haft mer hektiska dagar på Bokmässan än på ISS.

– Vi har haft fantastiska dagar här på Bokmässan, och samiska slöjdare, författare, förläggare samt mat- och konsthantverkare har fått möta den stora publiken. Vi är glada över att den samiska litteraturen i alla dess former har fått genomsyra Bokmässan genom att även ta plats på andras scener, utanför våra egna. Vi hör hemma här och kommer att stanna, säger Patricia Fjellgren på Tjállegoahte.

En ny generation av läsare

Med massor av barn och unga på plats har förra årets nyhet Barnområdet – i år inspirerat av temat Rymden – även i år varit en stor framgång. Områdets två huvuddelar, En liten scen och Lästältet, har haft olika typer av program såsom rymdmusikal, sagoföreställning och högläsning i olika former. Gymnasiedagen och Högstadiedagen har lockat cirka 2 000 elever som fått uppleva Bokmässan och diskutera både demokrati, rymden och läsning. Och världens största bokklubb, #BookTok, som samlar miljontals unga världen över, lockade storpublik även på Bokmässan i ett seminarium med tre av världens största bokinfluerare

Stjärnor för olika smaker och åldrar på Bokmässan

Joyce Carol Oates, som kom för att ta emot hederspriset Sjöjungfrun, berörde både sig själv och publiken till tårar under sitt seminarium. Hon uttryckte att Bokmässan i Göteborg var den finaste och mest ambitiösa bokmässa hon någonsin besökt.

Marcus Wandt, Sveriges nya astronaut, gjorde snudd på rekordmånga framträdanden på Bokmässan och lärde oss att man minsann kan ha med sig böcker uppe i rymden, gärna litteratur som mentalt flyttar en till en annan plats.

Signeringen med Marcus & Martinus drog en lång kö, med fans på plats redan klockan 5 på morgonen. Alla i kön fick till slut sin bok signerad, när Marcus och Martinus efter avslutad signering gick längs kön och signerade i rasande fart. Fansen sjöng och grät av glädje.

Biljetterna till IJWTBC:s signering tog slut på bara 20 minuter, och köerna ringlade sig hela vägen runt Scandinavium. Och redan kl 9 på söndagen var det kö till IJWBTC:s livepodd, som startade först kl 15.20.

Jack Edwards, Ayman Chaudhary och Jasmine Darban är tre bokinfluerare som tillsammans skapar innehåll för unga under hashtagen #BookTok i sociala medier. Deras seminarium, om världens största bokklubb, låg i topp bland välbesökta seminarier.

Miriam Bryant frontade det nya Musikspåret och delade med sig av texternas betydelse i sin musik – i sin Bokmässedebut blev hon det tredje mest besökta seminariet på hela mässan.

Dramatik och Kärlek och lust i fokus 2025

Under den avslutande presskonferensen presenterades även nästa års teman:

Temat Dramatik kommer att lyfta fram dramatik som genre och knyter an till scenkonsten, vilket öppnar upp för nya perspektiv på mänskliga relationer och intensiva känslor. Temat utforskar hur drama, från klassiska tragedier till samtida pjäser, fängslar och utmanar oss. Det arrangeras i samarbete med Colombine Teaterförlag, Theatre Info Finland TINFO (Finland), Dramatikkens hus (Norge) och Esti Teatri Agentuur (Estland).

Temat Kärlek och lust speglar mänsklighetens mest grundläggande och komplexa känslor och universella mänskliga erfarenheter. Kärlek ur alla dess perspektiv kommer att belysas – från skönlitteratur och poesi till filosofi och psykologi. Samtidigt diskuteras hur vår syn på kärlek och lust har förändrats över tid.

Bokmässan kommer också göra en satsning på Äldre läser – Läs hela livet, som syftar till att främja läsning bland äldre och skapa möten mellan generationer. Satsningen arrangeras i samarbete med Läsrörelsen.

Läs hela pressmeddelandet

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här