Hantverk och design tar plats på årets Bokmässa

28 August / 2024

person på scen med lapptäcke

På Bokmässan i Göteborg tar hantverket plats i år. På Hantverksscenen demonstrerar framstående hantverkare och konstnärer sina alster och inspirerar till eget skapande i ett rikt program som innehåller allt från stickning till snickeri och hattmakeri. Dessutom förstärks designupplevelsen på årets Bokmässa under lördagen och söndagen 28–29 september av à la London designmarknad.

Hantverksscenen lanserades 2023. I år har den över 25 programpunkter, där hantverkare som arbetar med material från tråd till svedjeråg demonstrerar och inspirerar under fyra dagar. Här möter publiken både traditionella hantverkare och fritänkande inspiratörer som DIY-influencern Kreativa Karin, konstnären och formgivaren Evelina Kroon, råsnickaren Finn Alhlgren och den slöjdande herrskräddaren Kerstin Neumüller.

– Om du frågar mig är Hantverksscenen den finaste scenen på hela Bokmässan. I ett samhälle som uppmuntrar konsumtion och nedvärderar slöjdämnet har det blivit en motståndshandling att skapa. Den som lär sig att tillverka saker med händerna vinner inte bara det fysiska resultatet av sitt hantverk, utan också ett nytt förhållningssätt till sakerna vi omger oss med, säger Erik Eje Almqvist, redaktör på Bokmässan.

Med Tema Sápmi och 2024 års hedersgäster på Bokmässan skapas också rika tillfällen att ta del av duodji, samisk slöjd, på Hantverksscenen, som speglar en del i den genreöverskridande samiska litteraturen och berättandet. Prisbelönta samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba, vars utställning Sylvasse sting i dagarna avslutas på Nasjonalmuseum i Oslo, medverkar på Hantverksscenen. Under 40 år har hon lyft fram samiskt liv och verklighet i sitt broderi.

A la London designmarknad startades 2010, och lyfter nyskapande, lokal, småskalig design och kreativa företag inom design, mode, konst och inredning i Västsverige och Göteborg. Fokus ligger på att ge tillfälle att handla från designern själv. Under lördagen och söndagen 28–29 september tar à la London med 40 lokala utställare plats på Bokmässans mässgolv i den så kallade D-hallen, vilket blir första gången designmarknaden deltar på Nordens största kulturevenemang.

Se programmet på Hantverksscenen

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här