Roland Schimmelpfennig till Bokmässan – först ut i temat Dramatik

26 March / 2025

FOTO: ADRIANA JACOME

Den internationellt hyllade tyska dramatikern och författaren Roland Schimmelpfennig är den första gästen i tema Dramatik. Med ett nyskapande och poetiskt berättarspråk har han omdefinierat den samtida europeiska dramatiken. Schimmelpfennig är en av de mest spelade dramatikerna i Europa och gästar Bokmässan i september för att tala om dramatikens kraft att spegla samtiden.

Roland Schimmelpfennig är en av de mest uppmärksammade dramatikerna i Europa, och hans pjäser har översatts till över 40 språk. Hans verk kännetecknas av en poetisk stil, fragmentariska narrativ och en utforskning av samtidens existentiella och politiska frågor. Han har skrivit ett trettiotal pjäser, däribland Den gyllene draken (2009), Sprickan genom världen (2019) och det storslagna antikprojektet Anthropolis I-V (Deutsches Schauspielhaus 2023–25).

Schimmelpfennig har tilldelats flera prestigefyllda priser, bland annat Else-Lasker-Schüler-dramatikerpriset och Nestroy-priset. Han blev utsedd till Årets dramatiker av teaterkritikerna i Tyskland 2024. På Bokmässan kommer han att möta en publik som sträcker sig långt utanför de traditionella teatersalongerna – här samlas bokälskare, författare, forskare, bibliotekarier och lärare. Genom temat Dramatik och Schimmelpfennigs medverkan kan fler få upp ögonen för dramatiken som litterär genre och dess unika sätt att gestalta mänskliga erfarenheter.

– Vilket härligt och djärvt projekt att sätta ljus på dramatiken i Göteborgs stora mässhall – och på så sätt få in teaterrummet mellan två bokryggar. Teater betyder frihet och firar den lekande människan, till och med när hon misslyckas. Men framför allt är teater – och därmed dramatik – en plats för dialog, och dialogen är vår civilisations dyrbaraste landvinning. Dramatik och teater är en del av vårt kulturella DNA, och samtidigt är teater en egenartad, flyktig och sårbar konstform. Den uppfinns på nytt varje kväll inför åskådarnas ögon, och sedan, när ridån går ner och ljuset på teatern släcks, då försvinner den igen – och just därför, för att varje ny generation ska möta teaterkonsten och dess språk med sin egen andning, så behövs det platser där man kan lita på att man hittar den – i böcker, på bibliotek, säger Roland Schimmelpfennig.

I Roland Schimmelpfennigs pjäser berättar gestalterna, som sällan har namn, om sig andra eller sig själva. Replikerna låter ibland som scenanvisningar eller kommentarer. Romankonstens alla synvinklar och trick används. Vem är berättaren, vad är det som sägs och varför? Vart för oss det vackra, konkreta och känsliga språket? Det framställer människans inre och samhället omkring henne. På Bokmässan kommer Roland Schimmelpfennig medverka i seminarieprogrammet, där han tillsammans med Ulf Peter Hallberg deltar i samtal om den samtida dramatiken, dess roll i litteraturen och dess kraft att utmana och inspirera.

Ett tema som samlar hela Norden och Baltikum

Temat Dramatik, som först presenterades på Bokmässans avslutande presskonferens i höstas, har nu utvecklats till ett nordiskt-baltiskt samarbete, där alla länder i Norden och Baltikum är representerade. Temat arrangeras av Colombine Teaterförlag (Sverige), Dramatikkens hus (Norge), Eesti Teatri Agentuur (Estland), Teaterinfo Finland (TINFO) och Bokmässan i Göteborg, i samarbete med Latvian Theatre Workers Union (Lettland) och Lithuanian Theatre Information Centre (Litauen) med ytterligare stöd från Danske Dramatikere (Danmark) och Performing Arts Iceland.

Läs hela pressmeddelandet här.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här