Joyce Carol Oates har mottagit den allra första Sjöjungfrun

28 September / 2024

kvinna med bukett vid pristutdelning
Foto: Natalie Greppi

Joyce Carol Oates hedrades vid årets Bokmässa med den första Sjöjungfrun (the Mermaid Award) instiftad av Bokmässan med anledning av firandet av den fyrtionde mässan. Oates får hedersbetygelsen för gripande skönlitterära verk som berört svenska läsare på ett djupt och betydelsefullt sätt.

Hederspristagaren mottog en unik, handsnidad statyett av Bokmässans programchef Oskar Ekström. Statyetten har snidats av bildhuggaren Panos Mamakos, och har formen av en sjöjungfru. Valet av symbol för statyetten speglar Bokmässans sjöjungfru – som i sin tur återfinns som illustration i den första tryckta boken på svenska.

Prisceremonin följdes av ett hedersprisseminarium, där Joyce Carol Oates intervjuades av den svenska författaren Karolina Ramqvist. Under ett berörande samtal om litteratur och skrivande ställde Karolina Ramqvist också frågan hur det känns att som mångfaldigt prisbelönt författare motta detta pris:

– Detta är det första [pris] som är så utsökt – en slags abstrakt sjöjungfru: essensen av en sjöjungfru snarare än en bokstavlig sådan, som i H.C. Andersens saga. Det här är mer som anden av en sjöjungfru: en individ som råkar vara kvinna men som egentligen är en andlig varelse, sa Joyce Carol Oates.

Motiveringen till hederspriset lyder i sin helhet
”Hon är en litterär tungviktare, vars imponerande produktion under sex decennier utmanat oss med frågor om våld, sexualitet, etnicitet och familj. Hennes skildringar av amerikanska drömmar och mardrömmar fungerar som en universell kartläggning av den moderna människans sociala problem och neuroser. Samtidigt innehåller hennes främsta verk de ibland förbisedda ingredienser som en gång gjorde de gamla klassikerna lästa: De är underhållande berättelser med stilfullt frammejslat driv. Sjöjungfrun 2024 tilldelas en av vår tids allra största författare – Joyce Carol Oates.”

Joyce Carol Oates, född 1938 i delstaten New York, är en av de mest framstående författarna i USA. Hon har utmärkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen och har tilldelats flera priser, inklusive National Humanities Medal, National Book Critics Circle Ivan Sandrof Lifetime Achievement Award och PEN/Malamud Award.

Sjöjungfrun presenteras tillsammans med Arctic Paper.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här