Här är vinnarna i årets Crimetime Award

28 September / 2024

vinnare på prisceremoni
FÖRLÄGGARE DOROTEA BROMBERG FÖR KARIN ALVTEGEN, VIVECA STEN, KATARINA WENNSTAM, TINA TRENDER, ANJA GATU, ANNA NILSSON, FOTO: NIKLAS MAUPOIX

Tina Trender vinner årets Crimetime Award Årets deckardebut och Crimetime Årets barndeckare tilldelas Anja Gatu och Anna Nilsson. BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare tilldelas Viveca Sten.

”…Det är välskrivet, smart, underhållande, sorgligt – och vi kan inte sluta läsa, fast skammen bränner å huvudpersonens vägnar.” Crimetime Award Årets deckardebut 2024 tilldelas Tina Trender för En bra man (Lind & Co).

Crimetime Award årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Niklas Dag och Natt, Tina Frennstedt, Klas Ekman, Victor Pavic Lundberg och Niklas Turner Olovzon.

– Det känns som att jag ska svimma av glädje! Jag blev chockad av att bli nominerad och det här är helt otroligt, sa Tina Trender vid prisutdelningen idag på Crimetimeområdet.

Juryns motivering lyder i sin helhet:
För en aktuell, originell och ovanligt modig debut. Här följer vi en person som förlorat det mesta; jobb, äktenskap, och allt den trott på, som till exempel sitt barns könsidentitet. Det blir en obehaglig resa neråt, där varje val förvärrar precis allting. Det är välskrivet, smart, underhållande, sorgligt – och vi kan inte sluta läsa, fast skammen bränner å huvudpersonens vägnar. Skickligt att få oss läsare att både sympatisera och förfasa oss.

Crimetime Award Årets barndeckare 2024

”…För en spännande barndeckarserie av absolut högsta klass med färgglada illustrationer som förhöjer läsglädjen.”

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, vars utgivning har bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Åsa Larsson och medskaparna Ingela Korsell och Henrik Johnson, duon Martin Widmark och Helena Willis, Anders Sparring och Per Gustavsson och Elin Säfström.

Crimetime Award årets barndeckare 2024 tilldelas Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård, med boken Älskade katt. (B. Wahlströms)

Juryns motivering i sin helhet lyder:
För en spännande barndeckarserie av absolut högsta klass med färgglada illustrationer som förhöjer läsglädjen. Här lyfts aktuella, och ibland otäcka företeelser, men på ett mjukare sätt. Speglingen av samtiden gör att den sticker ut och förhoppningsvis får en bredare målgrupp. Karaktärerna är finurliga, smarta, gulliga och alldeles oemotståndliga. Vi älskar våra spioner på Rosengård – för alla vill väl vara katt?

Läs hela pressmeddelandet här

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här