Här är de nominerade till Crimetime Award 2024

4 September / 2024

man som firar på scen

I år firar Sveriges största deckarfestival 10 år, precis som priset Crimetime Award som delas ut för tionde gången i rad. Crimetime samlar spänningslitteraturens stjärnor från Sverige och omvärlden på av Bokmässan i Göteborg. Idag presenteras de nominerade till Crimetime Award i kategorierna Årets svenska deckardebut och Årets svenska barndeckare.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Sedan 2018 delas priset ut av Bokmässan i Göteborg. Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Peter Mohlin, Peter Nyström, Tina Frennstedt, Lina Bengtsdotter och Klas Ekman med flera.

Priserna delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 28 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Vinnarna av Crimetime Award för Årets deckardebut och Årets barndeckare erhåller, förutom äran, ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– Det är alltid fantastiskt roligt att se nya deckarstjärnor tändas på Crimetimes scen. Flera av våra största spänningsförfattare i dag har en gång i tiden varit nominerade till Crimetime Award Årets deckardebut. I år är det sjunde året jag sitter som sammankallande ordförande, jag förundras varje år över alla nya stjärnor samt hur otroligt kvalificerad spänningslitteratur vi har för barn 6–12 år. Det är ett sant nöje att leda de här jurygrupperna, säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande juryordförande Crimetime Award 2024

Vinnarna av Crimetime Award Årets deckardebut och Årets barndeckare avgörs av två olika jurygrupper, men även läsare kan påverka genom att rösta på sin favorit. Folkets röst räknas som en juryröst. Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar onsdag 4 september och pågår till den 19 september.

Klicka här för att se de nominerade och för att rösta

Läs hela pressmeddelandet

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här