Bokmässan firar 40 år med Sápmi och Rymden i fokus

28 May / 2024

Idag släpper Bokmässan seminarieprogrammet för 2024, en särskild milstolpe som markerar den 40:e upplagan av mässan. Med fokus på teman som Sápmi och Rymden bjuder årets evenemang in till en mångfacetterad upplevelse för både litteraturälskare och de som dras till forskning, vetenskap och samhällsutveckling. Som ett spännande tillskott introduceras även ett helt nytt musikspår, som utforskar det fascinerande gränslandet mellan litteratur och musik. En annan nyhet är ett psykologispår, som undersöker hur det är att vara människa.

På en presskonferens i Stockholm offentliggörs idag 300 unika samtal, intervjuer och debatter med 862 framstående författare, forskare, opinionsbildare och samhällsdebattörer, varav 113 är utländska gäster från 29 länder. Utöver att lyfta fram författarskap och den senaste utgivningen, omfattar programmet även aktuella frågor om krig, konflikter, historia, media och ideologi.

– I år fyller vi 40 och det ska vi fira! Ända sedan starten har Bokmässan skapat ilningar i själen genom oväntade möten mellan spännande gäster och läsare. Bokmässan är som ett historiskt arkiv som reflekterar och dokumenterar vår tids stora frågor och berättelser. Årets program är inget undantag, det erbjuder en djupdykning i aktuella ämnen som berör och engagerar säger Frida Edman, mässansvarig.

Hederspriset Sjöjungfrun (The Mermaid Award) till Joyce Carol Oates
Inför Bokmässans 40-årsjubileum får Bokmässans ikoniska symbol, sjöjungfrun, en ny betydelse genom att den också blir ett prestigefyllt litterärt pris. Priset tilldelas en verksam författare som har berört svenska läsare. Sjöjungfrun 2024 tilldelas Joyce Carol Oates, som besökte Bokmässan första gången 1987. Priset delas ut på ett särskilt seminarium med prisceremoni lördagen den 27 september kl 11.00. Efter att Bokmässans programchef Oskar Ekström överlämnat den handsnidade sjöjungfrustatyetten kommer Joyce Carol Oates att intervjuas av författaren Karolina Ramqvist.

– Förutom vår fantastiska stjärna Oates, välkomnar vi ett flertal andra framstående internationella författare och gäster, inklusive Hernan Diaz, Maria Stepanova, Chris Whitaker och Baek Heena. Vi är också glada över att ha flera stora sci-fi-författare på plats, bland andra Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton och Ken MacLeod. Årets program är mångfacetterat och speglar vår samtid. Det berör frågor om krig och konflikter, historia, mediefrågor och ideologi, men också djupa samtal och spännande gäster inom en rad andra områden, säger Oskar Ekström, programchef.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här

Utforska programmet

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här