Niklas Turner Olovzon vinner Crimetime Award – årets deckardebut

30 September / 2023

Foto: Natalie Greppi

Crimetime Award Hederspristagare Jan Guillou har i en ceremoni på Bokmässan, ledd av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén, uppmärksammats och fått sällskap av vinnare i fem kategorier – en lista som för första gången inkluderar en inläsare: Jonas Malmsjö tilldelas Bookbeats pris för Årets deckaruppläsare.

Crimetime Award delas ut i kategorierna Crimetime Årets hederspris, Årets deckardebut och Årets barndeckare. BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare har i år fått sällskap av två nya kategorier, Årets svenska deckare, som hyllar själva verket, där Sofie Sarenbrandts Parasiten får den första utmärkelsen, och Årets deckaruppläsare, vilket tilldelats Jonas Malmsjö, som bland annat läser in Lars Kepler. Crimetime Göteborg är en festival i festivalen under Bokmässans lördag och söndag, som tar avstamp i viljan att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur.

Crimetime Award årets deckardebut

Crimetime Award årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Niklas Dag och Natt, Tina Frennstedt, Klas Ekman och Victor Pavic Lundberg.

2023 års Crimetime Award årets deckardebut 2023 tilldelas Niklas Turner Olovzon för Isberg (Polaris, original Harper Collins Nordic).

Juryns motivering i sin helhet:
För en gedigen och välskriven roman om lögner och svek, ensamhet och begär, samt en desperat längtan efter att både få passa in och vara sig själv. Vi i juryn imponeras av de fint utmejslade karaktärerna som både berör och upprör. Ett familjedrama i glesbygden som blivit författarens stora genombrott – den här debuten har omfamnats av både läsare och kritiker. Vi är övertygade om att det här är början på ett stort författarskap.

Läs hela pressmeddelandet här 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här