Mässtidningen är här – hela 28 scener på mässgolvet och nytillkomna författarnamn

15 September / 2023

FOTO: ANDRÉAS BÄCKMAN. FOTO I JUST WANT TO BE COOL: KAJSA GÖRANSSON

Efter förra årets återkomst efter pandemin, är Bokmässan i Göteborg redo att ge den läsande publiken en ännu större upplevelse. Förutom ett rikt seminarieprogram, där bland annat årets Guest of Honour Judisk kultur i Sverige satt rekord i flest programpunkter arrangerade av en enskild kulturaktör, presenteras nu årets scenprogram där 28 scener och områden tar plats på själva mässgolvet.

Torsdag den 28 september är det åter dags att öppna dörrarna till Bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg, med passande nog hela 28 olika scener som tar plats på mässgolvet. Motsvarande antal 2022 var 24. Besökare, författare och förlag kommer möta både nyheter och Bokmässefavoriter – och flertalet jubilarer. Därutöver arrangerar som vanligt många utställare egna program i sina montrar, och signeringar på olika signeringsstationer på Bokmässan – som till exempel för IJWTBC (I Just Want to Be Cool). Bokmässans Guest of Honour 2023, Judisk kultur i Sverige, skapar en hubb för Tema Judisk kultur och ett rikt program i sin hedersgästmonter. Här kan mässgolvets besökare ta del av svenska och internationella gäster, från författare till musiker, arkitekter och komiker. Dessutom kommer ytterligare fyra scener finnas på Bokmässan by Night, Bokmässans nattklubbskoncept på fredagen 29 september – med plats för litteraturen, artistsamtal, stand-up, poddar och musik.

–  Om Seminarieprogrammet är vår konserthall där litteraturen och debatten tar plats, är mässgolvet den sprudlande karnevalen. Här möts författare och läsare i vartenda hörn, vart man än vänder sig pågår samtal om litteratur och samtid. Det är ganska fantastiskt. Vi är stolta över hur vi tillsammans med alla utställare och partner bygger och utvecklar vårt scenprogram, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Årets scen- och monterprogram presenteras i årets Mässtidning, som har utgivningsdatum idag den 15 september. Den distribueras i Göteborgs-Posten, finns att beställa på bokmassan.se och att hämta på offentliga platser, caféer, och kulturinstitutioner i Västra Götalandsregionen.

Nytillkomna namn på Bokmässan 2023
Jan Eliasson, som drog fullt hus förra året, kommer i år tillbaka för att bland annat medverka i samtal med Annie Lööf om demokratins roll i vår samtid och framtid på Lärarscenen. Peter Jöback möter du bland annat i samtal om självbiografin Att bära sig själv. Ann Jäderlund, årets Brunnslockspoet, och Erez Biton, en av Israels internationellt mest ansedda poeter finner du i Rum för poesi, Erez gästar också Judisk kultur i Sveriges hedersgäst-monter. Där möter du även Vanna Rosenberg, som samtalar med sin pappa, Göran Rosenberg. Den legendariske Kalle-Anka-tecknaren Daan Jippes besöker Serie- och fantastikscenen i samband med svenska Kalle Ankas 75-årsjubileum. Extinction Rebellion återvänder för att prata om aktivism, på bland annat Grön scen, där också trädgårdsprofilen Victoria Skoglund berättar om boken Ett år av liv i trädgården tillsammans med medförfattaren Jenny Strömstedt. Matprofilerna Tareq Taylor, Julia ”Tuvessonskan” Tuvesson och Jonas Crambybesöker Mat & Hantverksscenen. Yumi och Tomu, Marcus Berggren, årets Almapristagare Laurie Halse Anderson, och Bland drakar och dragqueens finns bland annat på Barnområdet. Spänningsförfattarna på Bokmässan utökas med namn som Anders de la Motte, Emelie Schepp, Johannes Selåker, Cilla och Rolf Börjlind, Thomas Bodström och Victor Pavic Lundberg, vinnare av Crimetime Award Årets deckardebut 2022.

Läs hela pressmeddelandet här 

Läs mer om Scener & områden 

Ladda ner mässtidningen som PDF 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här