Bokmässan gästspelar på Göteborgs jubileumsfestival – smygpremiär för nya Lästältet

9 May / 2023

Bokmässan i Göteborg presenterar idag tillsammans med Biblioteken i Göteborg en ny attraktion på Jubileumsfestivalen den 2–5 juni: Lästältet, en satsning för (läs-)glada barn med ett festivalprogram för barn från 0 upp till 12 år. Barn, föräldrar och andra viktiga vuxna är välkomna till Lästältet, en plats där läsglädjen är i centrum.

Lästältet är ett 75 kvadratmeters tält inrett för läsning och lärande med ett program som inspirerar barn och föräldrar att utforska läsande och skapande. Lästältet gör sin stora premiär på mässgolvet i ett nytt barnområde och ingår i en särskild satsning av Bokmässan som riktar sig till barn. 

– Vi vill inspirera till att vartenda barn får tillgång till böcker och läsning! Bokmässan har varit en del av det läsande Göteborg sedan 1985, det vill säga ungefär en tiondel av Göteborgs fyrahundraåriga historia. Vi är stolta över att ha varit med och inspirerat generationer att hitta till litteraturen och vet hur viktigt det är att skapa sammanhang där människor får mötas kring böcker. Lästältet på Jubileumsfestivalen blir ett sådant sammanhang, säger Frida Edman, mässansvarig, Bokmässan i Göteborg.

Programmet i Lästältet på Jubileumsfestivalen är utvecklat för barn från 0 och upp till 12 år, med programpunkter som sträcker sig från högläsning för de minsta, till aktiva skrivarworkshops för de lite större. Sagoläsning, bland annat med sagofén Isadora, konst och eget skapande med bland annat konstnären Linda Spåman, högläsning för de minsta, läsande på olika språk, skrivande och tillfällen att lära sig mer om läskiga havsmonster är några av punkterna. Bokmässan och Biblioteken i Göteborg har tagit fram programmet, med en specialpunkt från Förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad. På plats kommer det att finnas både böcker och kunniga bibliotekarier som kan lotsa besökarna in i litteraturens värld.

– Vi har ett program som kommer att kittla barns fantasi, både de läsvana och de lite mindre läsvana, som bidrar till att göra Lästältet till en lättsam och lekfull oas för barnfamiljer på den stora, bullriga Jubileumsfestivalen. Till alla som undrar över vad som kan inspirera barn att vilja läsa mer – kom och fråga oss! Och passa på att skaffa ett lånekort om ni inte har ett, säger Christina Roos, programansvarig från Biblioteken i Göteborg

Lästältet på Jubileumsfestivalen arrangeras som en del av Göteborgs Jubileumsfirande. Upptäck Lästältets program här.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här