Förstafemman till Crimetime klar – visar på styrkan i den svenska spänningslitteraturen

30 March / 2023

Sveriges största deckarfestival, Crimetime, återvänder som festival i festivalen på Bokmässan 2023. Första författarna ut är fyra av den nordiska spänningslitteraturens största namn och en omtalad nykomling som gör debut på scenen. Tillsammans visar de på slagkraften i det svenska deckarundret.

– Spänningslitteraturen fortsätter att vara väldigt stor bland svenska och internationella läsare. Och utbudet blir på flera sätt allt vassare, med författare som utvecklar deckaren och utforskar nya sätt att skriva den. Det är oerhört roligt att få vara med och ta fram ett program som reflekterar hur stark och mångsidig deckaren är idag, säger John Häggblom, Programansvarig för Crimetime.

Författarna som idag presenteras representerar en stark närvaro i Sveriges spänningslitteratur som har både format och förnyat genren när den vuxit fram och vunnit läsare nationellt och internationellt. Mari Jungstedt firar dessutom 20-årsjubileum som författare i samband med årets Crimetime: 2003 debuterade hon med första delen i serien om Anders Knutas i idyllen på Gotland – Den du inte ser. Nyblivna författarkonstellationen Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt gör däremot premiär, som duo, både på Bokmässan och med samarbetet som författarmetod. För Carina Bergfeldt är det också debut på Crimetimes scen. Deras gemensamma projekt Födelsedagen, den första i en planerad spänningsserie, kommer ut i höst.

– Crimetime är årets höjdpunkt! Vi är otroligt glada över att få göra premiär som författarduo på Bokmässan och ser mycket fram emot mötet med alla läsare, säger Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant.

Även veteranerna, och giganterna, Jan Guillou och David Lagerkrantz ansluter till årets Crimetime, som äger rum den 30 september och 1 oktober på Bokmässan.

Läs hela pressmeddelandet här  

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här