Första författarna inom tema Judisk kultur klara

7 March / 2023

Hila Blum, Judy Batalion, Daniel Libeskind, Joshua Cohen

Judisk kultur i Sverige, årets hedersgäst på Bokmässan 2023, presenterar fyra internationella gäster som är klara till årets bokmässa: Hila Blum (Israel), Judy Batalion (Kanada), Daniel Libeskind (Polen/USA) och Joshua Cohen (USA). Tillsammans är gästerna ett exempel på hur temat kommer att ge publiken olika ingångar till den mångfacetterade judiska kulturen och dess rika litterära tradition.

Temat Judisk kultur på Bokmässan 2023 kommer att presentera judisk kultur från Bibeln till idag. I flera seminarier kommer olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi att belysas. Tyngdpunkten ligger på de universella aspekterna av den mångfacetterade judiska kulturen så som den kommit till uttryck i litteratur, film, musik och samhällsliv i modern tid.

– Genom temat lyfter vi en mångfacetterad kultur som gett världen fantastisk konst, musik, film och inte minst litteratur. Den allra första Biblioteksmässan 1985 gästades av den judiske författaren och nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer, och precis som Singer vill vi tillsammans med Judisk kultur i Sverige, 2023 års hedersgäst på Bokmässan, i den judiska minoritetens specifika kultur spegla universella mänskliga villkor och dilemman, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Under hösten och våren har årets hedersgäst, kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige mejslat ut huvuddragen i temat tillsammans med Bokmässan, och med utgångspunkt i dem har flera intressanta gäster bjudits in. Judisk kultur i Sverige har gedigen erfarenhet av att göra högkvalitativa kulturella program med intressanta gäster. Det är första gången Bokmässan har en kulturinstitution som hedersgäst.

– Vi är hedrade och glada över att vara hedersgäst på Bokmässan och tackar för förtroendet. Årets tema Judisk kultur är världsomspännande och universellt. Vi ser fram emot att sätta ljus på den judiska kulturen i olika uttrycksformer med rötter i historien och en stark koppling till nutiden.  Vår förhoppning är att ge en variation av inblickar i den mångfacetterade judiska kulturen och dess rika litterära tradition, säger Lizzie Oved Scheja, VD för Judisk kultur i Sverige.

Hila Blum är född i Jerusalem, där hon lever idag, men har tidigare bott på Hawaii, i Paris och i New York. Hon arbetar sedan många år som förlagsredaktör. Hila Blum debuterade med The Visit 2011. På Bokmässan är hon aktuell med Att älska en dotter, som är hennes andra roman och den första som finns översatt till svenska.

Judy Batalion är en kanadensisk journalist och författare från Montréal som är bosatt i USA. I sin senaste bok Våra dagars ljus skildrar hon de judiska kvinnor i Polen som blev motståndskämpar under andra världskriget. Tidigare har hon skrivit White Walls: A memoir about motherhood, daughterhood and the mess in between. Batalion är jiddischtalande och barnbarn till polska överlevande.

Daniel Libeskind, född i Lódź, Polen, är en amerikansk arkitekt, konstnär och scenograf av polsk-judisk härkomst. Libeskind står bakom flera kända museibyggnader som Jüdisches Museum Berlin i Tyskland, det danska judiska museet Dansk Jødisk Museum i Köpenhamn, Denver Art Museum i USA samt Imperial War Museum North i England. Den 27 februari 2003 vann Libeskinds översiktsplan tävlingen för återuppbyggnaden av World Trade Centre på nedre Manhattan. Libeskind kommer att medverka både inom temat Judisk kultur och tema Staden.

Joshua Cohen vann Pulitzerpriset 2022 för sin satiriska roman The Netanyahus, som kommer ut på svenska lagom till Bokmässan. Boken, som blandar fakta med fiktion, handlar om en händelse i den tidigare generationen Netanyahus liv, d v s Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahus far, Benzion Netanyahu. Cohen tilldelades 2013 Israels Matanel Prize for Jewish Writers och hamnade 2017 på Grantas lista över decenniernas mest lovande författare under 40 år, i USA och Storbritannien.

Fler författare som gästar Bokmässan inom tema Judisk kultur offentliggörs under våren eller allra senast på Bokmässans programsläpp den 8 juni.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här