Bokmässan utlyser öppen arkitekttävling – Gert Wingårdh i juryn

21 February / 2023

Gert Wingårdh, Linnéa Andersson, Frida Edman, Björn Siesjö.

Under 2023 kommer ett av Bokmässans huvudteman att vara Staden. I samband med temasatsningen bjuder vi nu in till en öppen tävling om gestaltningen av den paviljong som ska utgöra temats mittpunkt. Tävlingen är öppen för alla. Vinnaren får sitt förslag förverkligat på Bokmässan 2023 och tilldelas 20 000 kronor i vinstsumma.

För första gången någonsin utlyser Bokmässan i samband med en av sina temasatsningar en arkitekttävling om gestaltningen av temaområdet på mässan. De inkommande förslagen kommer att granskas och bedömas av en jury bestående av arkitekten Gert Wingårdh, Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö, konstnären och formgivaren Linnéa Andersson samt Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och lockar årligen mer än 80 000 besökare. Under 2023 kommer ett av mässans huvudteman att vara Staden. Med satsningen vill vi skapa samtal om den urbana miljön – som litterär skådeplats, men också som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar.

I den paviljong som är ämnet för arkitekttävlingen kommer forskare, filosofer och författare att mötas för att diskutera stadens problem och möjligheter. Med utgångspunkt i Göteborgs fyrahundraåriga historia kommer temat också att utforska allt från stadsutveckling, gentrifiering och behovet av platser för fri kultur till urbanisering och hållbarhet med globala perspektiv.

– Staden är ett oerhört spännande tema ur flera aspekter och perspektiv. Genom arkitekttävlingen ingjuter vi kreativ höjd och kraft till gestaltningen av mässgolvet, som vi hoppas ska uppskattas av hela Bokmässans publik. Vi välkomnar bidrag från såväl etablerade team som framtida stjärnor, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Arkitekttävlingen är härmed öppen och tar emot förslag fram till och med den 15 april. Klicka på knappen nedan för att komma till PDF-inbjudan med detaljer och viktiga datum.

Inbjudan arkitekttävling

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här