Bokmässan och Fabrikörerna får pris för årets mest samhällsnyttiga affär

15 December / 2022

Bokmässan och det sociala företaget Fabrikörerna vinner priset Nyttigaste Affären 2022. Deras samarbete kring mässans årliga tygkassar och personalens arbetskläder får priset för att de tänker klimatsmart samtidigt som de slår ett slag för demokrati och integration.

Nyttigaste Affären delas varje år ut till två eller fler företag som skapar samhällsnytta genom att göra affärer med varandra. Bakom priset står det kooperativa bostadsbolaget HSB Göteborg och företagsrådgivaren Coompanion.

Nordens största kulturevenemang Bokmässan har sedan några år tillbaka gått från att köpa mässans officiella tygkassar av leverantörer som tillverkar dem utomlands, till att låta det sociala företaget Fabrikörerna sy dem i sin fabrik i Gårdsten. Kassarna tillverkas av så kallat deadstock-material, som är rester från andra företags textilproduktion.

I år har dessutom samarbetet vuxit genom att Fabrikörerna fick producera arbetskläder till personalen på Bokmässan.

Hög kvalitet och bättre integration Fabrikörerna är ett socialt och kooperativt företag som vid sidan om industrisömnad för företag och privatpersoner även inkluderar språkträning i arbetet, eftersom många av de anställda kommit till Sverige från andra länder.

– Att lära sig språket är en förutsättning för att kunna ta del av det land man lever i och vara delaktig i demokratin, något som ligger oss på Bokmässan varmt om hjärtat, säger Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef på Bokmässan.

– Vi är mycket glada över att få ta emot Nyttigaste Affären och både jag och min arbetsgrupp vill tacka Bokmässan för att vi fortsatt vårt samarbete även i år, säger Emad Alkasem, produktionsledare på Fabrikörerna.

Maria Rogstad Norberg är mycket nöjd med kvalitén på produkterna och kommunikationen med Fabrikörerna. Att fortsatt få bästa möjliga leverans och samtidigt bidra till social och miljömässig nytta.

– Det är verkligen win-win!

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här