Med blicken på Klimatfrågan: här är finalisterna till Bokmässans bildningspris

14 September / 2022


Nu presenteras finalisterna till Bokmässans bildningspris 2022. I år lyfter vi bildningens roll i vår tids ödesfråga, som ett led i tema Klimatkrisen på Bokmässan. Under sommaren har allmänheten fått nominera personer eller organisationer som med bildning som verktyg arbetar för att främja samhällets klimatomställning genom att sprida kunskap, mobilisera och bidra till positiv samhällsförändring. En jury har sedan valt ut tre nominerade bland de förslag som kommit in, vars arbete bidrar med långsiktiga bildningsinsatser för förändring.

– Med Bokmässans bildningspris vill vi i år lyfta hur bildningens natur, dess kollektiva tanke, bredd och långsiktighet kan möta en klimatomställning som måste ske här och nu. Utmaningen är enorm – men vi har fortfarande chansen. Med det här priset vill vi uppmärksamma människor och organisationer som på olika sätt tar den chansen, med bildningen som verktyg. Vårt starka startfält av finalister som gör skillnad ger anledning att känna mer hopp, säger Oskar Ekström, programchef Bokmässan och ordförande i juryn.


Följande tre finalister har valts ut av juryn:

  • Frida Berry Eklund och Våra barns klimat, en politiskt oberoende påverkansorganisation av föräldrar och andra vuxna som arbetar för att lämna över en hållbar värld till våra barn.
  • Martin Hultman, docent i vetenskaps- teknik- och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers, som bland mycket annat leder det globala forskarnätverket Centre for Studies of Climate Change Denial, och sitter i styrelsen för det internationella forskningsprojektet Empower All.
  • Studiefrämjandet, som via engagemang och ett starkt kursutbud driver folkbildning och omställning på individ- och samhällsnivå.

Juryn som utser vinnaren består av partner till årets klimat-tema på Bokmässan:

  • Anna Linell, Tankesmedjan Global Utmaning
  • Helene Karlsson, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet
  • Patrik Desthon, Olof Palmes Internationella Center
  • Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund
  • Oskar Ekström, programchef Bokmässan och ordförande i jurynPriset delas ut under delas ut vid “The Reception”, en mottagning under Bokmässan fredagen den 23 september klockan 18.30, på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnaren tilldelas, förutom äran, ett diplom och ett unikt verk från Hope Signs, en samling protestskyltar för klimatet skrivna av vår tids största författare. För att visa på litteraturens unika förmåga att inspirera och engagera, har Bokmässan i år gett flera av vår tids mest erkända författare – som Anthony Doerr, David Lagercrantz, Susanna Alakoski och Naomi Klein – i uppdrag att skriva protestskyltar för klimatet. Unika exemplar av skyltarna kommer att under Bokmässan auktioneras ut på tradera.se till förmån för Naturskyddsföreningens viktiga arbete – ett av dessa exemplar kommer Bokmässan själva att ropa hem till vinnaren av Bildningspriset.

LÄS MER OM HOPE SIGNS

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här