Skrivarskola, snutfika och lögndetektorer – årets Crimetimeprogram är här

22 June / 2022

Nu är det fullständiga programmet släppt för Crimetime Göteborg, med alla medverkande författare, seminarier, scenprogram och aktiviteter. För första gången i Bokmässans 38-åriga historia får spänningslitteraturen ett eget huvudtema. I Crimetimetemat på Bokmässan 2022 möter författare bakom det svenska deckarundret sina internationella, bästsäljande deckarkollegor – och publiken får möjlighet att prova nyheter som skrivarskola, snutfika och lögndetektortest.

Som tema på Bokmässan förlängs Crimetime med en dag och blir större än någonsin. Under Bokmässans fredag, lördag och söndag den 23 – 25 september, arrangeras 23 fängslande seminarier i Bokmässans seminarieprogram, 66 nervkittlande scenprogram på scenerna Häktet och Kåken i Crimetimeområdet och flera spännande sidoaktiviteter som Crimetime Afternoon Tea, Crimetime skrivarskola och Crimetime Afterwork. Den lokala boklådan Mariaplans Bokhandel, som normalt håller till på Slottsskogsgatan i västra Göteborg, står för bokförsäljningen i temaområdet med ett specialinriktat deckarutbud. Crimetime på Bokmässan presenteras i samarbete med BookBeat.

– Crimetimes satsning på årets mässa serverar ett stort utbud av seminarier och scensamtal med namn som representerar mycket av det bästa Sverige har att uppbringa i spänningsväg. Och inte bara Sverige – vi har också besök av ett gäng internationella stjärnor. En titt på scenprogrammet visar vilken otrolig bredd genren erbjuder. Vi vänder och vrider på genren och dess förutsättningar under tre hela dagar – det är nästan så att jag vågar påstå att här finns något för alla smaker, säger Helene Atterling, programansvarig för Crimetime på Bokmässan.

Exempel på svenska författarstjärnor som medverkar i programmet är Håkan Nesser, Viveca Sten, Johanna Mo, Carin Hjulström, Kristina Ohlsson, Mons Kallentoft, Pascal Engman, Pernilla Ericson, Thomas Bodström, Anna Karolina, Camilla Läckberg, Camilla Grebe, Marie Jungstedt, Lars Kepler, Malin Persson Giolito, Sofie Sarenbrant och många, många fler. Exempel på internationella gäster är Jussi Adler-Olsen, Anne Holt, Deon Meyer, Elly Griffiths,JørnLier-Horst, Sara Blædel, Elina Backman, Ilaria Tuti och Unni Lindell.

En av årets nyheter är Crimetime skrivarskola, där aspirerande författare kan ta chansen att coachas av några av Sveriges ledande deckarförfattare. Skrivarskolan, som leds av Anna Fredriksson, författare, manusförfattare och dramaturg, omfattar fyra timmar med massor av tips om hur man skapar trovärdiga karaktärer och hur man undviker att bli refuserad. Övriga pedagoger i skrivarskolan är bland andra Anders de la Motte, Anna Jansson och Rebecka Edgren Aldén.

– Vi vet att många i Crimetime-publiken har manus i byrålådan. På Crimetimes skrivarskola träffar man både framgångsrika författare och tunga förläggare, så det är verkligen en unik möjlighet att utveckla sitt skrivande, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Som vanligt har Bokmässan adderat flera spännande inslag för att förstärka crimeupplevelsen. Nytt för i år är till exempel snutfika – donut och kaffe – som serveras på området under hela lördagen. Årets spänningsälskare får också möjlighet att utsätta sig för ett lögndetektortest – på högst frivillig basis, förstås.

Läs mer om och ta del av hela årets Crimetime-program här.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här