Frida Edman får ta emot Göteborgs Stads förtjänsttecken 2022

19 May / 2022

Frida Edman, ansvarig Bokmässan.
Foto: Karina Ljungdahl.

Bokmässans Frida Edman är en av årets 8 mottagare av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Göteborgs Stads förtjänsttecken delas ut till personer som gjort betydande insatser för staden.

Göteborgs Stad meddelade den 19 maj att kommunfullmäktiges presidium har utsett årets mottagare av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Förtjänsttecknet består av ett märke och en Poseidonstatyett och delas ut vid en ceremoni i Börsen på stadens 401-åriga födelsedag den 4 juni.

– Det är med stolthet jag tar emot stadens förtjänsttecken! Göteborg bubblar av gemenskap, samverkan och kreativitet, en kraft som driver stadens utveckling framåt i många spännande riktningar. Jag vill rikta ett stort tack till Göteborgs Stad för utmärkelsen, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Första förtjänsttecknet delades ut av Göteborgs Stad 1948. Genom åren har eminenta personer som Ingrid Segerstedt Wiberg, Håkan Hellström, Agnes Wold, Sten-Åke Cederhök, Hagge Geigert, Viveca Lärn, Harry Hjörne, Anna Mannheimer och Henry Ascher tilldelats utmärkelsen, bland många, många andra. Till skaran sällar sig även Bokmässans grundare Bertil Falck, som tilldelades stadens förtjänsttecken 1996.

Alla som vill kan nominera kandidater till utmärkelsen. Frida Edman har nominerats bland annat för sin initiativkraft och starka engagemang i att etablera Göteborg som en litteraturstad i världsklass. Hon var en av initiativtagarna till att staden skulle ansöka om att bli en UNESCO litteraturstad och är fortsatt en stark och drivande kraft i den samlade arbetsgruppen av litterära aktörer i Göteborg. Frida Edmans inställning att kroka arm med andra för litteraturens bästa har de senaste åren bidragit till nya starka samarbeten i Göteborg som gynnar stadens kulturella och kreativa näringar.

Motiveringen till priset från Göteborgs Stad blir offentlig först i samband med prisutdelningen på pingstafton den 4 juni. Mottagarna utses av en priskommitté som består av kommunfullmäktiges presidium samt representanter från Västsvenska Handelskammaren, Göteborgs universitet och civilsamhället/social ekonomi.

Följande personer får ta emot stadens förtjänsttecken 2022:
Frida Edman, ansvarig Bokmässan i Göteborg
Carl-Einar Häckner, trollerikonstnär, komiker, artist
Gunilla Bornmalm Jardelöv, ekon. dr.
Thomas C. Johnstone, CBE (Commander of the Order of the British Empire)
David Karlsson, idéhistoriker, kulturskribent, bokförläggare
Eva Olofsson, politiker (V)
Leif Pagrotsky, f.d. statsråd
Lisbeth Stenberg, författare, docent

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här