Påskynda Gui Minhais frihet! – Öppet brev till Kinas nye ambassadör

31 January / 2022

Bild från Bokmässan 2019.  /  Foto: Niklas Maupoix.

2022-01-31

Den 1 februari firas det kinesiska nyåret 2022. Lagom till nyårsfirandet publicerades den 31 januari nedanstående upprop för Gui Minhais frihet i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet – SvD, Expressen, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och Journalisten. Uppropet är formulerat som ett öppet brev till Kinas nya ambassadör i Sverige och är undertecknat av flera olika företrädare inom kultur och media i Sverige, däribland Bokmässans ansvariga Frida Edman.

Den 15 oktober 2015 frihetsberövades den svenske förläggaren och poeten Gui Minhai av kinesiska myndigheter, sannolikt på grund av att han tidigare drivit bokförlag och bokhandel i Hongkong med regimkritisk litteratur. För snart två år sedan dömdes Gui Minhai till tio års fängelse.

Bokmässan har länge varit engagerade i Gui Minhais situation och Gui Minhai har en stående inbjudan att medverka på Bokmässan. Sedan 2018 finns det en stol installerad på Bokmässan som väntar på honom, 2019 fick den också sällskap av ytterligare en stol som är avsedd för Dawit Isaak. Stolarna är en smärtsam påminnelse om att två svenska medborgare sitter fängslade för sina åsikters skull.

Öppet brev till Cui Aimin, Kinas nye ambassadör i Sverige, på det kinesiska nyåret

Herr ambassadör Cui Aimin!

Vi får gratulera till ett spännande uppdrag som Kinas ambassadör efter Gui Congyou som plötsligt kallades hem utan officiell förklaring.

Det tar tid att vänja sig vid det nya livet och klimatet i vårt vackra Sverige. Det tar säkert också tid att sätta sig in i de diplomatiska frågorna mellan Sverige och Kina.

Herr ambassadör, vi hoppas att du kommer att agera annorlunda jämfört med din föregångare som ofta vägrade respektera yttrandefriheten. Dessutom lät han sina anställda förfölja de svenska mass- och etermedierna med obehagliga mejl.

Herr ambassadör, det namn som du kommer höra mest i de svensk-kinesiska relationerna är Gui Minhai. Vi är övertygade om att utrikesdepartementet i Peking redan har presenterat sin version av vad som hänt den svenske medborgaren Gui Minhai.

Vi vill förtydliga: den 15 oktober 2015 greps och rövades han bort av flera civilklädda kinesiska poliser i den thailändska semesterorten Pattaya. Det berodde sannolikt på Gui Minhais oberoende bokutgivning på förlaget Causeway Bay Books i Hongkong. Några månader senare tvingades han till en tvångsbekännelse i kinesisk tv. Efter en kort husarrest kidnappades Gui Minhai ytterligare en gång: kinesisk polis förde bort Gui Minhai, som då var i sällskap med två svenska diplomater, på ett tåg som precis anlänt till staden Jinan. Och för snart två år sedan dömdes Gui Minhai, som nekas familjebesök och advokat, till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till främmande makt.” Anklagelsen verkar ha tagits ur luften vilket kastar långa skuggor över Kina.

Herr ambassadör, du ska veta att när Kina fängslade Gui Minhai på så lösa grunder har det sårat och berört många människor i Sverige. Samtliga svenska partier, yttrandefrihetsorganisationer och ledande svenska dagstidningar kräver att Gui Minhai omedelbart ska friges. I Sverige och många andra länder uppskattas den flerfaldigt prisbelönte Gui Minhai.

Herr ambassadör, vi vill i dag passa på att skicka våra gratulationer till samtliga som firar det nya kinesiska året. Och vid denna speciella helg för er har vi ett önskemål: Vi vill inte att Gui Minhai ska tvingas att fira ytterligare en nyårshelg i fängelse. Vi vill att du ska påskynda Gui Minhais frihet.

Nu står möjligheterna öppna för ett nytt förhållningssätt, ty de svensk-kinesiska relationerna behöver inte försämras ännu mer.

Med vänliga hälsningar,

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Kurdo Baksi, författare
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Frida Edman, ansvarig Bokmässan i Göteborg
Stig Fredrikson, journalist, fd ordförande Publicistklubben
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Göran Greider, författare, opinionsbildare och chefredaktör för Dala-Demokraten
Victoria Greve, tf kulturchef Göteborgs-Posten
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet
Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare
Ola Larsmo, författare och ledamot av PEN Internationals styrelse
Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen
Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen
Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet
Agneta Pleijel, författare
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund
Björn Werner, kulturchef Göteborgs-Posten
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter
Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här