Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime teman på Bokmässan 2022

1 December / 2021

Pascal Engman, Denise Rudberg, Hans Rosenfeldt och Anna Jansson medverkade alla i Crimetime under Bokmässan 2021.
Foto: Emma Grann

Bokmässan 2022 kommer att genomsyras av ytterligare två teman i tillägg till Klimatkrisen. Sydafrika är åter aktuellt som temaland och Crimetime, Sveriges största deckarfestival som arrangerats på Bokmässan sedan 2018, blir i år ett eget tema.

Sydafrika skulle varit hedersgäst och temaland på Bokmässan redan 2020, men på grund av pandemin pausades satsningen. Men, med reservation för pandemiutvecklingen, är det nu äntligen dags för Sveriges bokälskare att få bekanta sig med detta mångfacetterade land, som har inte mindre än elva officiella språk. Sydafrikas litteratur och aktuella samhällsfrågor ska speglas i seminarier, samtal, på mässgolvet och i poetiska framträdanden.

– Vi är oerhört glada att återigen få välkomna Sydafrika som hedersgäst och temaland på Bokmässan! Vi återupptar tråden från 2020, grunden finns redan till ett spännande program som vi kan vidareutveckla tillsammans med vår samarbetspartner National Library of South Africa, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Formellt är det National Library of South Africa och Sydafrikas kulturdepartement, The Department of Sport, Arts and Culture, som är partner till Bokmässan när Sydafrika blir hedersgäst. Programmet kommer också att byggas tillsammans med en rad organisationer från civilsamhället, däribland Globala Torget och Svenska Kyrkan.

Dessutom blir Crimetime ett tredje tema på Bokmässan 2022. Sveriges största deckarfestival, som är en del av Bokmässan sedan 2018, växlar upp och kommer att sätta extra stor prägel på årets mässupplevelse. Programmet förlängs med en extra dag, fredag, och flera spännande inslag på plats.

– Spänningslitteratur är en otroligt populär genre hos publiken och vi har under flera år upplevt hur uppskattad Crimetime är som deckarfestival under Bokmässan. Genom att göra Crimetime till ett av årets teman kan vi låta våra besökare fullkomligt frossa i spänningslitteratur och alla dess genrer, säger Oskar Ekström.

Sedan tidigare har Bokmässan presenterat Klimatkrisen som ett av nästa års teman, där ett brännande program planeras som innefattar både seminarier och en Klimatscen. 2022 års Bokmässa blir den 38:e i ordningen.

Årets teman är Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här