Europas deckardrottning och 2018 års succédebutant medverkar på Crimetime på Bokmässan 2020

18 August / 2020

Från vänster: Stina Jackson, foto Stefan Tell / Hans Rosenfeldt, foto Anders Thessing / Camilla Läckberg, foto Claudio Bresciani/TT / Jonas Moström, foto Kajsa Göransson.

Sveriges största deckarfestival Crimetime Göteborg, för alla som älskar spänningslitteratur och deckare, arrangeras för tredje året i rad i samband med Bokmässan 2020. Nu presenterar Bokmässan ytterligare fyra författare som medverkar på Crimetime: Camilla Läckberg, Stina Jackson, Jonas Moström och Hans Rosenfeldt. Samtliga är aktuella med nya böcker i år.

För första gången på trettiofem år kan inte Bokmässan i Göteborg arrangeras i fysisk form, till följd av covid-19. Istället blir Bokmässan 2020 digital. Den 25 augusti presenteras programmet för årets Bokmässa på en presskonferens, men redan idag släpps detaljer om Crimetime. Den populära deckarfestivalen kommer att ingå som en del av Bokmässans litteraturfestival, i den omställda Bokmässan 2020.

– Vi är jätteglada över att kunna erbjuda Sveriges deckarfantaster ett program som håller lika hög kvalitet som vanligt, och både besökare och författare kommer att känna igen sig, säger Åsa Lindström, programansvarig för Crimetime. Särskilt roligt är det också att vi har hittat sätt att genomföra en del av våra populära kringaktiviteter, som quiz, After Work och Afternoon Tea, även i det digitala formatet.

Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats.

Följande författare, som medverkar på Crimetime, presenterades under våren innan coronapandemin fick fäste i våra samhällen: Anna Jansson, Mattias Edvardsson, Sofie Sarenbrant, Malin Thunberg Schunke, Anders de la Motte, Camilla Sten och Pascal Engman. Alla dessa författare ingår också fortsatt i det omställda formatet.

Om författarna

Stina Jackson, är uppvuxen i Skellefteå och bor sedan drygt tio år i Denver, USA. Hennes succédebut Silvervägen kom 2018 och har tilldelats pris för Årets svenska kriminalroman 2018, Årets nordiska kriminalroman 2018 och Årets bok 2019. Nu är hon aktuell med Ödesmark där hon återvänder till den norrländska landsbygdssvärtan.

Hans Rosenfeldt, som tidigare skrivit flera framgångsrika deckare tillsammans med Michael Hjorth, är i höst aktuell med den första delen i hans egen kriminalserie Vargasommar om Haparandapolisen Hannah Wester.

På Crimetime möts Stina Jackson och Hans Rosenfeldt i ett samtal om vad platsen betyder för berättelsen och vilka avtryck norra Sverige sätter i deras texter.

– Efter denna vår och sommar ska det bli fantastiskt att komma hem till Sverige och delta i den digitala Bokmässan. Jag ser verkligen fram emot att samtala med Hans Rosenfeldt om miljöns betydelse för berättelsen – ett ämne som vi båda brinner lite extra för, säger Stina Jackson.

Camilla Läckberg beskrivs ofta som Europas deckardrottning. Just nu är hon aktuell med den andra boken om Faye, Vingar av silver, uppföljaren till En bur av guld. På Crimetime deltar hon i ett samtal om en populär genre som ibland benämns som “slow crime”, där fokus ligger på väl gestaltade karaktärer, relationer som får ta plats och där miljö och atmosfär är omsorgsfullt tecknade.

Jonas Moström, författare och läkare, medverkar i ett samtal om hur man gör för att skapa driv och nervkittlande berättelser. Hur får man till den där riktiga nagelbitarspänningen med snygga cliffhangers? Jonas Moström är aktuell med Kameleonten, sjunde boken om Nathalie Svensson och Johan Axberg.

Fler författare och detaljer kring programmet för Crimetime presenteras den 25 augusti. Då släpps det fullständiga programmet till årets Bokmässa samt mer information om hur Bokmässan 2020 kommer att genomföras.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här