Sveriges kulturminister och Sydkoreas vice kulturminister inviger Bokmässan

Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På torsdag slår portarna upp för årets Bokmässa i Göteborg, den 35:e i ordningen. Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind inviger mässan, tillsammans med bland andra Sydkoreas vice kulturminister Kim Yong-sam. Invigningen sker i Sydkoreas monter, som är årets hedersgäst och temaland.

– I en demokrati är det fria ordet och möjligheten att ta del av information, helt central. Men runt om i världen ser vi hur antidemokratiska krafter vinner mark, hur författare förföljs och hur den fria konsten och litteraturen ifrågasätts. Därför spelar Bokmässan en viktigare roll än på länge och jag ser verkligen fram emot att få inviga årets mässa, säger Amanda Lind.

Årets temaland Sydkorea förser just nu en hel värld med popmusik, mat, filmer och inte minst litteratur. Flera författare har uppmärksammats för sina nyskapande berättelser från dagens Sydkorea, där samhällslivet präglas av innovation och teknologisk utveckling i absolut framkant – men också av starka traditioner.

– Sydkorea är ett land med stark ekonomisk och teknisk utveckling, samtidigt som människorna i landet lever med ett ständigt hot om kärnvapen. Oundvikligen har det bidragit till stora frågor kring hur det är att vara människa. Det genomsyrar den sydkoreanska litteraturen och temasatsningen. Vi ser fram emot ett mycket spännande program, säger Frida Edman, mässansvarig.

Utöver Sveriges och Sydkoreas kultur- och vice kulturministrar, medverkar på scen: Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, Oskar Ekström, programchef Bokmässan, Yoon Chulhoo, ordförande i Korean Publishers Association, författaren Hyun Ki-young och Sydkoreas ambassadör Lee Jeong-kyu. Den koreanska folkmusikinspirerade ensemblen The Tune står för underhållningen.

Tid och plats: Torsdag 26 september kl 10.00 i Sydkoreas monter, C02:02.

Till presentationen av invigningen >>

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind medverkar även i flera andra programpunkter under Bokmässan. Bland annat inviger hon Bokmässans andra tema 2019, Medievetenhet, och berättar om varför regeringen sjösatte den nationella MIK-satsningen. Denna invigning äger rum i Rum för Mediefrågor (sal F5), torsdag 26 september kl 13.00.

Samlingsplatsen för Bokmässans tema Medievetenhet är Mötesplats Medievetenhet (D-hallen, D01:32). Medievetenhet, eller medie- och informationskunnighet (MIK), är de kunskaper och förmågor som krävs för att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och sammanhang. Att förstå hur nyhets- och informationsflöden fungerar utgör kärnan i det demokratiska samtalet.
Program Mötesplats Medievetenhet

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här