Nya gäster till Bokmässan – idag presenteras scen- och monterprogrammet

Bild från Bokmässan 2018.  Foto: Niklas Maupoix.

Ulf Lundell, Emma Wiklund, Jan Guillou och Jila Mossaed. Jörgen Persson, Lisa Lemke och Jessica Frej. Anders Hansen, Katarina Gospic, Kristin Kaspersen och Horace Engdahl. Lovisa Sandström och Margaux Dietz. Alex Schulman, Petter Stordalen, Ida Warg och Tobias Karlsson. Emma Hamberg och Glenn och Tobias Hysén. Det är ett urval av de medverkande i Bokmässans scen- och monterprogram, som presenteras idag. På plats är också Thåström, som signerar sin nya bok.

Med endast 13 dagar till Bokmässan slår upp sina portar på Svenska Mässan i Göteborg släpps idag årets mässtidning, som liksom det tryckta seminarieprogrammet fått ett nytt visuellt uttryck. Tidningen är en guide till allt det som sker på mässgolvet såsom scenprogram, boksigneringar, monteraktiviteter och prisutdelningar. Bland de medverkande finns både svenska publikfavoriter, internationella stjärnor och spännande debutanter. Tillsammans utgör de årets Bokmässa, den 35:e i ordningen.
Läs Mässtidningen som pdf
– Bokmässan har något för alla. Du kan spatsera i en koreansk trädgård och provsmaka mat medan du lyssnar till de senaste kockarna som givit ut böcker. Du kan låta dig inspireras på Lärarscenen eller Ledarskapsscenen, drömma dig bort på Feelgoodscenen, bli klokare på Psykologiscenen och navigera bland montrar, fotoutställningar, bokförsäljning och signeringar. Det är verkligen unikt – du kan förkovra dig i precis just det som du är intresserad av, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

I Bokmässans scen- och monterprogram, som är öppet för alla med entrébiljett, deltar bland andra Ulf Lundell, som signerar sin bok Vardagar 2, Emma Wiklund, aktuell med boken Tidlös skönhet och Jan Guillou, som bland annat samtalar om sin senaste roman Den andra dödssynden. Jila Mossaed deltar i ett samtal om röstens, lyssnandets och den klassiska poesins betydelse för diktandet, Jörgen Persson signerar sin biografi Den snälla världsmästaren och Lisa Lemke och Jessica Frej möts på Mat- och livsstilsscenen.

Anders Hansen och Katarina Gospic delar med sig av sina respektive insikter om hjärnan kopplat till både skärmanvändning och stress. Kristin Kaspersen delar med sig av sina tankar ur nya boken Tacksamhet. Horace Engdahl samtalar om Drottning Kristinas författarskap, Lovisa Sandström pratar hållbar livsstil och Margaux Dietz, som gör författardebut, är på plats för att berätta om sin bok Your best life.

Alex Schulman är aktuell med romanen Bränn alla mina brev, Petter Stordalen gör ett framträdande på Ledarskapsscenen i DI-podden Förnuft och Känsla och Ida Warg gör en poddinspelning om sin egen väg. Tobias Karlsson och Emma Hamberg berättar båda två om sina respektive livsdrabbande historier, Glenn Hysén signerar boken Liverpool FC och Tobias Hysén signerar nya boken om hans liv i och med fotbollen. Och Thåström signerar sin nya bok Texter.

Varje år lyfter Bokmässan teman med fokus på litteratur, läsning och vår samtid. Årets teman är Sydkorea, Medievetenhet och Jämställdhet. Temana genomsyrar både årets seminarie- och monterprogram. Dessutom har Bokmässan cirka 20 scener och flera olika inriktningar på områden, däribland Barnsalongen och Mötesplats Medievetenhet. I utställningsområdet finns över 750 utställare – allt från förlag, tidskrifter, mediehus och myndigheter till organisationer, förbund och lärosäten.

Mässtidningen kan laddas ned från hemsidan från fredag 13 september. Den distribueras även till prenumeranter av Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter och Bohusläningen.

NYHETER PÅ ÅRETS BOKMÄSSA

Feelgoodscenen får en efterlängtad premiär under Bokmässan 2019. Här medverkar både svenska och internationella författare, t ex Åsa Hellberg, Christoffer Holst, Anna Jansson, Varg Gyllander, Camilla Davidsson, Kate Davies och David Nicholls. Plan 2, F-hallen.

Bootcamp i digitala spel och e-sport är årets testområde och ska fungera som ett diskussionsforum ute på mässgolvet som grundar sig i en schysst nätkultur. Här samlas unga e-sportare och e-sportcoacher för att interagera med alla som är intresserade av digital kultur och spelberättande.

Mötesplats Medievetenhet är huvudområdet för årets temasatsning på medie- och informationskunnighet, MIK. Här upplever och utforskar man med alla sinnen det förändrade medielandskapet och digitaliseringen. Besök Data detox bar, MIK-bion, MIK-fiket eller MIK-läktaren. Ta del av en MIK-podd och lär genom att göra på MIK-workshopytan. Plan 1, D-hallen.

ÖVRIGA SCENER

Ledarskapsscenen lyfter bland annat ledarskap, digitala strategier, artificiell intelligens och social kompetens. Här delar författare och ledare med sig av sin kunskap. Plan 1, F-hallen.

Barnsalongen och barnområdet är barnens Bokmässa, för de yngsta besökarna. Under lördag och söndag fylls barnområdet av samtal, högläsning, teckning, teater och workshops med flera av Sveriges bästa barnboksförfattare, illustratörer och berättare. Vuxna är endast tillåtna i barns sällskap! Plan 1, A-hallen.

Crimetime är deckarfestivalen som flyttat från Gotland till Göteborg. På scenerna Häktet och Kåken berättar spänningslitteraturens mästare och debutanter om sina aktuella titlar och sitt skrivande. Bland de medverkande: Camilla Läckberg, Don Winslow, Peter Robinson, Denise Rudberg och Mari Jungstedt.

Mat- och livsstilsscenen är en oas för inspiration, matlagning, hälsa och fritid. Här medverkar många av Sveriges främsta kockar och hälsoprofiler, såsom Jessica Frej, Magnus Albrektsson, Leif Mannerström, Ulf Wagner, Emma Wiklund, Stefan Sundström och Johanna Westman.

Psykologiscenen är scenen med fokus på psykologi och psykisk hälsa. Här finns till exempel nya böcker och forskning inom psykologiområdet och psykologer som intervjuar författare om deras romanfigurer.

Mediescenen behandlar frågor om etik, makt och demokrati som uppstår i dagens medielandskap. Här delar författare och andra medieaktörer med sig av sina kunskaper, erfarenheter och strategier. Medverkande är bland andra Hanna Stjärne, Björn Ranelid, Nathalie ”Nattid” Danielsson och Patrik Hadenius. Plan 2, F-hallen.

Globala Torget är en mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis och hållbar, global utveckling. Här medverkar bland andra Han Kang, Jamaica Kincaid, Lena Andersson och Pierre Schori. Plan 2, H-hallen.

Biblioteks- och berättarscenen riktar allt ljus mot bibliotek och berättande och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. Medverkande är bland andra Bart Moeyaert, Edward Blom, Ernst Kirchsteiger och Ebba Witt Brattström. Plan 1, D-hallen.

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Plan 1, C-hallen.

Se människan är Svenska Kyrkans scen som vill stimulera till möten mellan kyrkan och kulturlivet och lyfta fram frågor om människosyn, livsfrågor och tro. Bland de medverkande: Musse Hasselvall, Samar Yazbek, Silvia Avallone, Gemma Hartley och Jonas Karlsson. Plan 2, G-hallen.

Grön scen – här presenteras flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna.

Pedagogikscenen – mötesplats för författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola, med aktuella böcker i fokus.

Litteraturscenen – uppläsning och intervjuer med aktuella författare.

Seriescenen – allt från paneldebatter och intervjuer med aktuella serietecknare till prisutdelningar och liveteckning.

Fantastikscenen – här lyfts fantasy och science fiction och kulturen kring dessa genrer fram.

Rum för poesi och översättning – poesiuppläsningar och samtal om översättandets kreativa utmaningar och möjligheter.

Café Skriva – mötesplatsen för den som vill utveckla sitt skrivande, lära sig mer om hantverket och inspireras.

De litterära sällskapens scen – Bokmässans klassikerhörna där besökarna lär känna nya sidor av klassiska svenska författare.

Forskartorget – i samarbete med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag presenteras ett populärvetenskapligt program.

Bokmässans seminarier
Under Bokmässans fyra dagar pågår också fördjupade samtal i en lugn miljö i seminariesalarna på plan 2. För dessa seminarier krävs ett särskilt seminariekort. Söndagens seminarier ingår i entrébiljetten.

Hela programmet för Bokmässan 2019 >>

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här