Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award Årets hederspris

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 28 september, då författaren kommer att vara på plats för att ta emot priset. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.

Jan Mårtenson är aktuell med sin sjuttionde bok, Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien.

– Jag känner mig som mannen som vaknade i himlen: ”Det här var lika kärt som oväntat”. Tack snälla Crimetime, säger Jan Mårtenson.

Juryns motivering:
Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.

Juryn för Crimetime Award Årets hederspris består av förläggare från fem av landets största förlag, Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Sammankallande ordförande är Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare.

– Som Jan Mårtensons förläggare är jag stolt och glad över och imponerad av de 47 deckarna om den fridsamme antihjälten Johan Kristian Homan, och det är alldeles särskilt roligt att Jan nu tilldelas Crimetimes hederspris, säger Sara Nyström, förläggare Wahlström & Widstrand.

Tidigare vinnare av Crimetime Award Årets hederspris:
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Utdelningen av Crimetime Award under ledning av Josefine Sundström sker lördagen den 28 september, kl 16.00, på Bokmässan, scen: Kåken.

Förutom Årets hederspris delas Crimetime Award ut i ytterligare tre kategorier:
• Årets deckardebut
• Årets barndeckare
• Crimetime Bookbeat Award Årets deckarförfattare

Läs mer om Crimetime Award och dem som nominerats >>

 

Foto Jan Mårtenson: Copyright/fotograf Cato Lein.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här