Crimetime Award 2019

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft. För andra året i rad delas Crimetime Award ut på Bokmässan.

Utdelning av Crimetime Award under ledning av Josefine Sundström sker lördagen den 28 september, kl 16.00, på Bokmässan, scen: Kåken.

Crimetime Award 2019 delas ut i fyra kategorier:
Crimetime Award Årets deckardebut, Crimetime Award Årets barndeckare, Crimetime Award Årets hederspris samt Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare.

NOMINERADE TILL ÅRETS DECKARDEBUT OCH ÅRETS BARNDECKARE!
Liksom tidigare år är det fem nominerade till både Årets deckardebut och Årets barndeckare, där vinnaren i resp kategori, förutom äran, vinner 10.000 kronor och ett diplom.
Läs om de nominerade >>

Crimetime Award Årets deckardebut
Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2018–augusti 2019. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.
I juryn för Crimetime Award – Årets deckardebut 2019:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Magnus Utvik, författare och kommunförfattare i Strängnäs
Johanna Wistedt, bokrecensent och lektör, driver bloggen Johannas deckarhörna

Crimetime Award Årets barndeckare
Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.
I juryn för Crimetime Award – Årets barndeckare 2019:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Anna Bågstam, författare
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anders de la Motte, författare

Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare
Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare delas ut till en av fem nominerade deckarförfattare, vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högsta grad. BookBeat har plockat fram fem nominerade vars tre senaste böcker har varit mest populära under det senaste året. Sammanlagt har de nominerade författarnas böcker lyssnats på av 250.000 personer det senaste året.
De nominerade är:
Emelie Schepp
Lars Kepler
Mari Jungstedt
Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Sofie Sarenbrant

Crimetime Award Årets hederspris
Årets Hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset utses av en jury med representanter från fem av landets största förlag, Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Vem som vinner i år avslöjas i mitten av september.

Läs om förra årets vinnare av Crimetime Specsavers Award 2018 >>