Crimetime Award 2023 – här är de nominerade

Sveriges största deckarfestival Crimetime delar för nionde året i rad ut det stora deckarpriset Crimetime Award. Prisutdelningen äger rum lördag den 30 september klockan 16.00 på scen Kåken och leds av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén. Här presenteras de nominerade i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare.

De fem nominerade till Årets deckardebut är:

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.  Författarens bok ska ha utkommit under det senaste Crimetime-året. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

RÖSTA HÄR

1. Höken sjunger om död av Johan Tralau (Polaris)

En tempofylld mördarjakt i en anrik universitetsmiljö med underhållande och excentriska karaktärer. Dessutom en berättelse kryddad av hemliga sällskap, legender, mörka hemligheter och symbolik. Kombinationen är svår att motstå och ja, juryn är svag för dark academia! Den här debuten slog klorna i oss. Tack för läsglädje på hög nivå.
 

2. Flykt av Emmy Walt (Romanus & Selling)

Högt tempo, rasande spännande och en aktuell och angelägen intrig. Här har vi en debutant som vågar ta i. Om vår tids terror och skräck och effekterna av den efterföljande rädslan: Stängda gränser, fördomar och inskränkthet. Stora händelser som med empati skildras ur den lilla människans perspektiv, och som får oss att reflektera över viktiga frågor som hur det är att förlora allt vi annars tar för givet. 

3. Isberg av Niklas Turner Olovzon (Polaris, Harper Collins [originalutgåvan])

En väv av lögner, tillrättalagda sanningar och ödesdigra svek leder till ett familjedrama i glesbygdens mörker. Om ensamhet, begär och önskan att få vara sig själv. En text där katastrofen hela tiden lurar under ytan. De fint utmejslade karaktärerna blir till levande människor som både berör och upprör. Vi imponeras av stilsäkerheten och spår att det här är början på ett stort författarskap. 

4. Sprucket ansikte av Lotta Malmhester (Southside Stories)

Att ge sig på att skriva ett psykologiskt kammarspel i dagboksform skulle avskräcka de flesta etablerade författare, för det är inte lätt. Men den här debutanten med ett imponerande språkligt gehör och en knivvass tonträff lyckas med bravur. Det är suggestivt, mörkt och fullständigt opålitligt. Ett konstverk som får oss att rysa av välbehag medan ögonen på porträttet följer oss genom det klaustrofobiska rummet.  

5. En instängd man av Per Hellgren (Albert Bonniers förlag)

Två kriminalfall. Två årtionden. En oerhört välskriven polisroman om klassiskt polisarbete utan tekniska hjälpmedel. Författarens kunskap om tiden är djupt imponerande. Trots det långsamma tempot läser vi hetsigt vidare och en ovanligt sinnrik intrig vecklar ut sig. Juryn föll pladask för denna hommage till de som en gång var med och skapade det svenska deckarundret: paret Sjöwall/Wahlöö.  

De fem nominerade till Årets barndeckare är:

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

RÖSTA HÄR

1. Petrus Dahlin och Peter Bergting för Min nya vän Håken, Rabén & Sjögren

Ett aktuellt och otäckt ämne i en miljö som sällan får plats inom barnlitteraturen. Med ett avskalat och vackert språk, ackompanjerat av suggestiva illustrationer, tas vi med på en berg- och dalbaneresa av känslor. Vi imponeras av en oerhört skicklig och mångsidig författare som här visar på sin bredd och fingertoppskänsla.

2. Elin Säfström för Sunnanvinda, Herrgårdens hemlighet, Bonnier Carlsen

Vad är vi beredda att göra för de vi älskar? Här har vi en klassisk och samtidigt originell bladvändare om sorg, ensamhet, vänskap och gemenskap. Juryn älskade denna trollbindande sträckläsningsbok med magiska vibbar.

3. Magnusson och Knutsson för serien Trustville med boken Bara början, Opal

En tempofylld historia med övernaturliga inslag om mod och oväntad vänskap. Här är inte bara det spöklika läskigt, utan även den opålitliga, svekfulla och fega vuxenvärlden. Välskräddad sträckläsning med Stranger things-vibbar.

4. Greta Boström för Flickan i grottan, Rabén & Sjögren

En stämningsfull historia som skildrar glappet mellan barn och tonår, när allt kan förändras över en natt. Då när den ständiga frågan som maler inom en är: Duger jag? Här får vi ett spännande mysterium, fina karaktärsbågar och ett rikt beskrivet känsloliv. En hästbok med det lilla extra.

5. Micaela Favilla för Hjärtat i källaren, Bonnier Carlsen

Här har vi något så ovanligt som en alldeles unik spökhistoria. Originellt, smart och klurigt, skruvat och oväntat med effektfulla illustrationer. Vi älskar premissen att det otäcka inte nödvändigtvis innebär något negativt. Utveckling kräver att man går utanför sin komfortzon och det är helt okej att vara rädd!

Temapartner Crimetime

Mediepartner