39 författare möts i historisk middag på Bokmässan

Judy Chicago in front of The Dinner Party.  Pressfoto: judychicago.com

39 kvinnliga författare och berättare från när och fjärran kommer under Bokmässan i Göteborg i september att äta middag tillsammans, i syfte att sprida och skriva kvinnohistoria. I dagarna bjuds de svenska gästerna in. Middagen utförs som en blinkning och hyllning till Judy Chicagos konstverk och installation ”The Dinner Party” (1979), som finns på Brooklyn Museum i New York.

Bakom projektet, som går under benämningen ”The Historical Dinner Party”, står Bokmässan och Stockholms Kvinnohistoriska. Förutom att sätta ljus på jämställdhet, som är ett av årets teman på Bokmässan, är syftet att lyfta kvinnors liv i historien, och samtidigt inspirera nya berättare som kan föra historierna vidare. Varje middagsgäst bidrar med en historia och lämnar kvällen med betydligt fler.

– På Bokmässan har vi många av världens främsta berättare på plats. Att bjuda dessa fantastiskt inspirerande kvinnor till bords, och låta dem dela och sprida berättelser om lika många andra kvinnors liv i historien, är storslaget. Vi skriver ett nytt kapitel i kvinnohistoria tillsammans, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Inspirationen kommer från det berömda konstverket och installationen ”The Dinner Party” av Judy Chicago, som finns på Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art på Brooklyn Museum i New York. Hennes verk omfattar bland annat ett triangulärt bord dukat med 39 tallrikar, som var och en representerar en berömd historisk kvinna. The Historical Dinner Party låter istället verkliga middagsgäster berätta om en kvinna vars historia de vill sprida.

– Världen lider skriande brist på intressanta berättelser om kvinnors liv i historien. Det här är ett gemensamt experiment för att ändra på det. Genom att dela berättelser kan vi få nya personer att citera, att prata om och att minnas. Vi hoppas att historierna ska få egna liv sedan och berättas vidare i fler led, säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska.

Bland de internationella gästerna finns bland annat Helen Pankhurst, Siri Hustvedt, Jamaica Kincaid, Samar Yazbek och Han Kang. De svenska gästerna bjuds in i dagarna. Samtliga 39 middagsgäster kommer att kunna bekräftas cirka två veckor före Bokmässan.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här