Nominera nu till MegAward 2019: tilldelas ”Årets jämställdhetsinsats”

Malena Rydell och Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet, tar emot MegAward: Årets förnyare 2018 på förra årets Bokmässa.
Foto: Natalie Greppi.

MegAward är ett pris som delas ut under Bokmässan till en person eller organisation som transformerar och vidgar mediebranschen genom att utmana befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt. I år delas priset ut i kategorin Årets jämställdhetsinsats. Från och med den 5 juli går det att lämna nomineringar. Se nedan.

I år är ett av Bokmässans teman Jämställdhet. Därför tilldelas årets MegAward ”Årets jämställdhetsinsats” inom mediebranschen.

– Vi söker efter personer och initiativ som flyttar gränser, som gör verklig skillnad och som har stor betydelse för branschens utveckling,  säger Martina Jeansson, projektledare på Bokmässan och ansvarig för tema Jämställdhet.

MegAward instiftades 2012 och har genom åren delats ut i olika kategorier. Bland tidigare vinnare finns Blank Spot Project, Aftonbladet, Mattias Beijmo och Annah Björk för I am alive samt Erika Hallhagen & Malena Rydell från Svenska Dagbladet för #tystnadtagning.

Nomineringen till 2019 års kategori: Årets jämställdhetsinsats är nu stängd.

Tre finalister utses av en jury och vinnaren presenteras på Bokmässan i slutet av seminariet #tystnadtagning – vad hände sedan?, den 27 september kl 17.00-18.00 i Rum för mediefrågor.

Juryn MegAward: Årets jämställdhetsinsats
Juryn som utser MegAward: Årets jämställdhetsinsats består av Jeanette Gustafsdotter, vd TU Medier i Sverige, Lars Truedson, föreståndare Institutet för Mediestudier och vd produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB (bl a Medierna i P1), Tasso Stafilidis, ordförande West Pride samt verksamhetschef och konstnärligt ansvarig Gothenburg Culture Festival, Hanna Brogren, generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer, och Martina Jeansson, projektledare Rum för mediefrågor/Bokmässan (ordförande).

I samband med utdelningen delas även MegAward: Årets raket ut. Den delas ut till en digital makthavare i Sverige som etablerat sig under det senaste året och seglat högt upp på listan över inflytelserika personer i sociala medier. Pristagare utses och presenteras av Medieakademin. Vinnare i kategorin Årets raket 2018 blev influencern Margaux Dietz, som kommer att medverka i flera seminarier på Bokmässan i höst.
Ansvarig samt prisutdelare: Emanuel Karlsten, styrelseordförande Medieakademin.

Rum för mediefrågor
Bokmässan har inför årets mässa satsat på att förstärka upplevelsen för både publik och medverkande genom tematiska rum: fasta salar med särskild scenografi som speglar dess innehåll. Rum för mediefrågor bjuder på ett axplock av de mest aktuella frågorna kring medieanvändning, makt och demokrati i dagens medielandskap. Under torsdagen är fokus inställt på medie- och informationskunnighet (MIK), medan fredagen i högre utsträckning riktar sig till mediebranschen, både medieledare och journalister/redaktioner.

Program Rum för mediefrågor

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här