Bokmässan i Göteborg och Angereds bokmässa i nytt samarbete, tillsammans med Ordfront förlag

Bokmässan i Göteborg och Ordfront förlag arrangerar en programpunkt på Angereds bokmässa lördagen den 21 september: ett författarsamtal mellan Pooneh Rohi och Khashayar Naderehvandi.
Foto Pooneh Rohi: Ordfront förlag.

Bokmässan i Göteborg och Angereds bokmässa inleder ett nytt samarbete inför höstens bokmässor. Samarbetet omfattar i år även 50-årsjubilerande Ordfront förlag.

Förra året startade Angereds bokmässa, en ny litterär mötesplats utanför stadskärnan. Syftet var att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden. Initiativet kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar, för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litterära aktörer möjlighet att mötas och nå en ny publik. Redan under premiäråret 2018 var Bokmässan i Göteborg en samarbetspartner, ett samarbete som i år återuppstår.

– Att främja initiativ som lyfter läsning och litteratur är något som ligger oss på Bokmässan varmt om hjärtat. Angereds bokmässa är ett fantastiskt initiativ som verkligen stärker litteraturstaden Göteborg, och vi är jätteglada att även i år få vara med i satsningen! Vi ser våra bokmässor som ett fint komplement till varandra, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan i Göteborg kommer även i år att dela ut bokkassar till de 300 första besökarna på Angereds bokmässa, som bland annat innehåller entrébiljett till Bokmässan helgen efter samt två böcker som på olika sätt kan inspirera och väcka tankar hos framför allt ungdomar: Araben, av Pooneh Rohi samt antologin Third Culture Kids, ett samlingsnamn för det 40-tal personer som medverkar i boken, däribland Babak Azarmi, Ibrahima Erik Lundin Banda, Sherihan ”Cherrie” Abdulle, Mapei, Milad Mohammadi och Rojda Sekersöz. Båda böckerna ges ut av Ordfront förlag. Bokkassarna kommer att delas ut av gymnasieelever på Angeredsgymnasiet.

Bokmässan i Göteborg och Ordfront förlag arrangerar även en programpunkt på Angereds bokmässa på lördagen: ett författarsamtal mellan Pooneh Rohi och Khashayar Naderehvandi.

– Ordfront har alltid kämpat för yttrandefrihet, demokrati och jämlikhet. Nu fyller vi femtio år och därför känns det extra bra att just i år vara med på Angereds bokmässa och bidra med dessa två viktiga böcker och Pooneh Rohis författarbesök. Vi menar att böcker kan förändra världen till det bättre och vi vet att unga människor definitivt kan det. Därför är det väldigt roligt att dessa böcker får nå ut till så många, säger Jenny Bjarnar, marknadschef på Ordfront förlag.

– Vi är väldigt glada över att stora aktörer som Bokmässan och Ordfront förlag bidrar och stöttar nya initiativ som vårt som breddar den litterära scenen i Göteborg. Gå in och läs alla fantastiska författarpresentationer på vår hemsida och såklart varmt välkomna den 21 september till Angereds bokmässa, säger Anni-Frid Frisk, projektledare för Angereds bokmässa.

Angereds bokmässa äger rum lördagen den 21 september på Kulturhuset Blå Stället i Angered, vilket är helgen före portarna slår upp till Bokmässan i Göteborg. Den genomförs av Kulturhuset Blå Stället, Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets Vänner och biblioteken i Angered med stöd av Angereds Närsjukhus, Kulturrådet, Kultur i Väst och ABF Göteborg. Ungdomsscenen arrangeras i samarbete med Rädda Barnen. Scenprogrammet i Studion arrangeras i samarbete med Folkhögskolan i Angered.

Om Pooneh Rohi:
Pooneh Rohi är född 1982 i Iran och uppvuxen i Stockholm. Hon är verksam som forskare inom språkvetenskap på Stockholms universitet. Araben är hennes författardebut, hon har därefter skrivit radionovellen Segraren och novellen Kräftfångst. Just nu skriver hon på en pjäs för Stockholms Stadsteater.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här