Pressfrihetens dag 3 maj: Ingrid Betancourt, Fikru Maru och Martin Schibbye i unikt seminarium på Bokmässan om Dawit Isaak och diktaturens logik

Från vänster: Ingrid Betancourt, Fikru Maru och Peter Alestig, samt Martin Schibbye.
Foton: Niklas Maupoix / Ordfront förlag / Magnus Bergström.

För att uppmärksamma Pressfrihetens dag presenterar Bokmässan idag ett av årets stora profilseminarier på mässan i september. Seminariet ”18 år i fångenskap” har fokus på den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, ett av världens mest slutna länder.

I ett samtal om yttrandefrihet, fångenskap och diktaturens logik, möts Ingrid Betancourt, fransk-colombiansk politiker och författare som i mer än sex år satt gisslan hos den colombianska FARC-gerillan, svenske journalisten Martin Schibbye, som i 438 dagar satt fängslad i Eritreas grannland Etiopien, Fikru Maru, svensk-etiopisk hjärtläkare som förra året blev frisläppt ur etiopiskt fängelse efter drygt fem år, samt Peter Alestig, medförfattare till boken om Fikru Maru. Moderator är KG Hammar, ärkebiskop emeritus.

Det senaste året har Etiopien blivit öppnare och mer demokratiskt. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 klättrar landet 40 platser, från att tidigare ha varit ett av världens mest slutna länder. Många frågar sig nu vad landets utveckling och fredsavtalet med grannlandet Eritrea betyder för Dawit Isaaks sak.

– Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea är som en politisk jordbävning, jag skulle vilja säga att det kan jämföras med Berlinmurens fall, säger Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot och aktuell med boken Jakten på Dawit.

Enligt Reportrar utan gränser lever två tredjedelar av världens befolkning i länder där myndigheter censurerar tidningar.

– Situationen för hotade och fängslade författare, journalister och förläggare är en prioriterad fråga för Bokmässan. Vi har två göteborgare som sitter fängslade utan rättegång för att de yttrat sina fria ord. Tills de släpps fria måste vi alla göra vad vi kan för att belysa Dawit Isaaks och Gui Minhais situation, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan.

Seminariet äger rum på Bokmässan lördagen den 28 september kl 14.00–14.45, och arrangeras i samarbete med Svenska Kyrkan, Ordfront och Offside Press.

Seminarieprogrammet presenteras i sin helhet i Stockholm och Göteborg den 28 maj.

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här