Bokmässan presenterar de första internationella namnen i årets temasatsning jämställdhet

8 March / 2019

Från vänster: Caitlin Moran, Jamaica Kincaid, Gemma Hartley, Helen Pankhurst, Kate Davies.

Den 8 mars, under ett arrangemang i samband med Internationella kvinnodagen, avslöjas namnen på några av de internationella författare som medverkar i Bokmässans Tema Jämställdhet i höst. Helen Pankhurst, Gemma Hartley, Caitlin Moran, Kate Davies och Jamaica Kincaid, är alla starka feministiska förebilder som på olika sätt belyser jämställdhetsfrågor och inspirerar till förändring. Flera är aktuella med nya böcker under året.

Författarna presenteras under fredagskvällen i samband med ett event som Bokmässan är med och samarrangerar, för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen och jämställdhet.

På Bokmässan den 26–29 september 2019 kommer man bland andra att kunna möta de bokaktuella författarna Gemma Hartley (Så jävla trött, Natur & Kultur), Caitlin Moran (Konsten att bli känd, Albert Bonniers Förlag), Kate Davies (På djupet, Norstedts) och Jamaica Kincaid (Mr Potter, Tranan), samt Helen Pankhurst, kvinnorättsaktivist och släkt i rakt nedstigande led till suffragettledarna Emmeline och Sylvia Pankhurst.

– Vi håller på att bygga ett riktigt starkt program inom Tema jämställdhet och är väldigt stolta över gästerna som vi presenterar ikväll. De tar sig an frågan på helt olika sätt – med humor, argumentation, aktivism, litteratur – och det ska bli oerhört spännande att med deras och många andras hjälp bredda och fördjupa samtalet om jämställdhet i höst, säger Bokmässans programchef Oskar Ekström.

Författarna kommer att delta i samtal och seminarier om samtidens viktigaste jämställdhetsfrågor utifrån aktuell utgivning. Bokmässan vill med temasatsningen på jämställdhet vitalisera samtalet om jämställdhet med avstamp i hundraårsjubiléet för allmän och lika rösträtt i Sverige. Fler författarnamn som gästar Bokmässan inom Tema Jämställdhet släpps under våren.

Eventet i samband med den Internationella kvinnodagen arrangeras av Bokmässan och förlagen Teg Publishing och Mondial. Förutom själva författarsläppet inför Bokmässan presenteras två bokreleaser: Emma Knyckares bok Patriarket får inte festa med oss om Statement festival, med foto av Annika Berglund, och Annah Björks bok Ni måste flytta på er – från Girl power till revolution. Oskar Ekström och de två författarna möts under kvällen i ett scensamtal.

Om författarna
Gemma Hartley är en amerikansk journalist och författare. Med debutboken Så jävla trött – om kvinnors känslomässiga arbete – och vägen till förändring, har hon väckt debatt i hemlandet och satt begreppet ”känslomässigt arbete” på kartan. I boken diskuterar hon de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut och köpa presenter till svärföräldrarna, ha koll på allt som händer i barnens skola, veta när det är dags att handla mjölk och bröd, se till att alla har det trevligt på släktmiddagen – det vill säga att organisera uppgifterna i hemmet och utföra merparten av omsorgsarbetet.

Caitlin Moran är en brittisk författare, krönikör och tv-kritiker, aktuell med boken Konsten att bli känd. Året är 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan, aka Dolly Wilde, käftslängande, världsvan musikjournalist, prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Men så händer något som gör att Dolly själv ofrivilligt hamnar i rampljuset. Efter att hon gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp börjar ryktena gå. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man? Caitlin Moran skrev sin första roman som femtonåring och började skriva för det brittiska musikmagasinet Melody Maker året därpå. Hennes bok Konsten att vara kvinna blev en internationell succé 2012.

Kate Davies, Storbritannien, är verksam som redaktör och barnboksförfattare, och en av grundarna av Pride in Publishing, ett nystartat LGBTQ-förlagsnätverk. På djupet är hennes debutroman. Den handlar om Julia, som är 26 år och inte haft sex på tre år. När hon äntligen tar tag i problemet och bryter sig ur sitt ofrivilliga celibat har hon ett par misslyckade (och hysteriskt dråpliga) one night stands. Hon bestämmer sig då för att aldrig någonsin ha sex igen men inser sedan att det kanske finns en anledning till att hon aldrig har haft ett fungerande sexliv. Vid 26 års ålder inser hon att hon är lesbisk.

Jamaica Kincaid, USA/Antigua, är född 1949 och slog igenom stort på 80-talet med böcker som Annie John (1984), En liten plats (1988) och Lucy (1990). Hennes skrivande är starkt präglad av uppväxten på den karibiska ön Antigua, som var en del av det brittiska kolonialväldet. Hon var tidig med att genom skönlitterärt skrivande skildra hur kolonialismen drabbade enskilda människor, inte minst kvinnor, och hennes böcker studeras fortfarande på universitet världen över i denna kontext. Hon var under lång tid fast anställd skribent i The New Yorker och är numera vid sidan av författarskapet professor vid Harvard University. I samband med Bokmässan släpps hennes självbiografiska roman Mr Potter, i vilken hon skildrar sin far som hon aldrig träffade – en vanlig man, en taxichaufför som aldrig satt sin fot utanför den lilla ön Antigua. Genom Kincaids lyriska prosa och alldeles egensinniga utforskande av hans liv blir han en del av vår världslitteratur.

Dr Helen Pankhurst, CBE är en brittisk kvinnorättsaktivist som bjuds in i samarbete med Feministiskt perspektiv. Hon är verksam i både Storbritannien och Etiopien och författare till Deeds Not Words, the Story of Women´s Rights, Then and Now, senior rådgivare vid hjälporganisationen CARE International samt gästprofessor vid Manchester Metropolitan University och University of Suffolk. Helen Pankhurst är barnbarnsbarn till Emmeline Pankhurst och dotterdotter till Sylvia Pankhurst, båda brittiska kämpar för kvinnlig rösträtt och grundare av WSPU, Women’s Social and Political Union år 1903, i dagligt tal kallade suffragetterna. Varje år, på söndagen innan Internationella kvinnodagen, leder Helen Pankhurst ett årligt evenemang i London tillsammans med the Olympic Suffragettes. År 2019 tilldelades hon Brittiska imperieorden, Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE), för sina insatser inom jämställdhetsområdet. Helen Pankhurst är inbjuden av Bokmässan tillsammans med Feministiskt Perspektiv.

Läs mer om Tema Jämställdhet på Bokmässan >>

 

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här