Finalisterna klara till MegAward

21 September / 2018

Fjolårets vinnare Mattias Beijmo, Annah Björk, Frida Söderlund och Emma Fägerwall. Foto: Natalie Greppi.

Årets finalister i MegAward-kategorin Årets förnyare är klara. Svenska Dagbladet, Ekot och Aftonbladet har chans att vinna vid prisutdelningen den 28 september.

MegAward 2018 delas ut i två kategorier: Årets förnyare och Årets raket. Den gemensamma nämnaren är att vinnarna är nydanande och har bidragit till mediebranschens utveckling.

Årets förnyare delas ut till en person, organisation eller projekt som transformerar och vidgar mediebranschen genom innovation – de utmanar befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt.

Årets raket delas ut till en svensk, digital makthavare. Någon som etablerat sig under det senaste året och seglat högt upp på listan över inflytelserika personer i sociala medier. Pristagare utses och presenteras av Medieakademin.

Juryn som utser MegAward Årets förnyare består av Emanuel Karlsten, styrelseordförande Medieakademin, Patrik Hadenius, vd Utgivarna, Lisa Lindström, CEO Doberman, Madeleine Nilsson, tf chefredaktör Dagens Media, och Martina Jeansson, projektledare Meg/Bokmässan (ordförande).

2018 års finalister är:

Anna Tärnhuvud och Frida Söderlund, Aftonbladet.

Frida Söderlund och Anna Tärnhuvud, Aftonbladet
Med artikelserien Byt om kom ut, som publicerades i Sportbladet sommaren 2018, utmanar och förnyar Frida Söderlund och Anna Tärnhuvud sportjournalistiken. De sätter fokus på det faktum att det inte finns några öppna manliga homosexuella idrottare inom fotboll och hockey. Med text, bild och video, har de visat hur man både kan nå brett och samtidigt komplettera och fördjupa journalistiken.

Helena Giege, projektledare #tiomiljoner.

Projektet #tiomiljoner, Ekot, Sveriges Radio
Med #tiomiljoner har Ekot lämnat över privilegiet att formulera nyhetsagendan till människor som lever i den verklighet de har som mål att skildra. Reportrar över hela landet har besökt ställen från norr till söder enligt en strukturerad metod och med en huvudsaklig fråga: Vad engagerar dig? Svaren har i form av miniberättelser publicerats lokalt på olika P4 stationer, på Ekots sajt, i sociala medier, samt på prime-time i P1 morgon och Studio Ett.

Erika Hallhagen och Malena Rydell, SvD.

Erika Hallhagen & Malena Rydell, Svenska Dagbladet
Med skådespelaruppropet #tystnadtagning visar SvD:s redaktörer Malena Rydell och Erika Hallhagen hur innovativ journalistik kan förändra samhället. De har kombinerat kunnande och förtroendekapital med den nya teknikens möjligheter till samarbete inom en större krets. I skådespelarnas slutna Facebook-grupp delades vittnesmål, som växte till ett upprop med krav på förändring. Formatet satte snabbt en ny standard och fick många uppföljare, både i SvD och i andra medier.

Vinnarna i kategorierna Årets förnyare och Årets raket delas ut fredag 28 september klockan 17.00 på Mediescenen, en av Meg-områdets scener på Bokmässan.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här