Årets bästa deckarförfattare korade på Crimetime

Vinnarna vid Crimetime Specsavers Award 2018. Från höger: Niklas Natt och Dag, Liza Marklund, Agnes Våhlund, Elias Våhlund, Jørn Lier Horst, Emelie Schepp samt juryordföranden Rebecka Edgren Aldén och konferencieren Josefine Sundström. Foto: Niklas Maupoix

I dag korades vinnarna av Crimetime Specsavers Award 2018 på Bokmässan. Priserna gick till Emelie Schepp (Läsarnas pris), Niklas Natt och Dag (Årets deckardebut), Elias och Agnes Våhlund (Årets barndeckare), Liza Marklund (Hederspriset) samt den internationella kategorin Årets Nordic Noir Thriller of the Year som i år gick till norske Jørn Lier Horst.

Samtliga pristagare fanns på plats under Crimetime-området där årets Crimetime Specsavers Award delades ut. Bland vinnarna finns allt från en mörk historisk mordgåta, en ung superhjälte med fantastiska illustrationer och en författare som för tredje året i rad gått rakt in i läsarnas hjärtan. Priset syftar till att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka våra svenska deckarförfattare.

Årets deckarförfattare – Läsarnas pris: Emelie Schepp

För tredje året i rad kammade Emelie Schepp hem priset som Crimetime Specsavers Award – Årets deckarförfattare efter att läsarna sagt sitt i en omröstning.

Emelie Schepp gav ut sin första deckare Märkta för livet på eget förlag 2013, och lyckades sälja den i 40 000 exemplar. Hon blev snabbt upplockad av ett etablerat förlag och gav i höstas ut sin fjärde spänningsroman, Pappas pojke, om åklagaren Jana Berzelius, på Harper Collins förlag. Böckerna är i dag sålda till ett 30-tal länder och har sålt i över en miljon exemplar.

Årets deckardebut: Niklas Natt och Dag
Niklas Natt och Dag
prisades för sin uppmärksammade debutroman 1793, en mörk historisk mordskildring utspelad i 1790-talets Stockholm.

Juryns motivering:
För en myllrande, stinkande och nervig skildring av 1790-talets Stockholm. Med ett mustigt språk och tidsenlig precision presenteras den allt annat än förutsägbara historien och de djupt komplexa karaktärerna. Den Sherlock Holmes-inspirerade detektiven Cecil Vinge har själv ett berörande livsöde och befinner sig genom hela historien i närheten av döden. År 1793 var döden vardag, men boken 1793 är allt annat än vardaglig. Niklas Natt och Dags debut imponerar stort på oss i juryn. Vi älskar den fria berättarlustan och respektlösheten gentemot genren som känns självsäkert fri och uppfriskande. Här har vi en debut som inte följer några regler och mallar – men som ändå lyckats nå ut och fullständigt golva både läsare och kritiker.

Årets barndeckare: Elias och Agnes Våhlund
Makarna Elias och Agnes Våhlund prisas för sin barnboksserie Handbok för superhjältar. En fartfylld och spännande berättelse om Lisa – en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer.

Juryns motivering:
För en fantasieggande och gränslöst fint tecknad barnboksserie som i grunden behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi i juryn imponeras av det nyskapande sättet att berätta historien i bild och text, och att kvaliteten och spänningen håller så fint genom de tre första delarna, som får oss att längta efter mer. Vi förstår verkligen varför läsarna har tagit huvudpersonen Lisa till sina hjärtan och är övertygade om att serien bidrar till att skapa nya små bokslukare. Vi älskar också idén att man inte föds till superhjälte, utan att det är något man kan bli – genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket!

Hederspriset: Liza Marklund
Liza Marklund
gav ut sin första deckare, Sprängaren, för 20 år sedan. Hennes böcker har filmatiserats flera gånger och Liza Marklund är, vid sidan om Stieg Larsson och Jo Nesbø, den enda skandinaviska författare som toppat New York Times bästsäljarlista. I år är hon dessutom aktuell med sin nya bok Pärlfarmen.

Juryns motivering:
För nästan exakt 20 år sedan kom hon med sin första banbrytande deckare, Sprängaren, som i grunden har förändrat den svenska deckarscenen. Publiken tog raskt den kvinnliga antihjältinnan, kvällstidningsreportern Annika Bengtzon, till sina hjärtan. Hennes privatliv och de aktuella samhällsfrågor som skildrades var minst lika viktiga som själva kriminalgåtan. Stilen utmanade den rådande deckarnormen och fick många efterföljare. Liza Marklund är en av våra internationellt mest kritikerhyllade och framgångsrika författare och hennes betydelse för det svenska deckarundret utomlands kan inte underskattas. Med 15 romaner och en faktabok, sålda i 23 miljoner exemplar och utgivna på ett fyrtiotal språk, har hon banat väg för en rad framgångsrika och begåvade kvinnliga deckarförfattare.

Årets Nordic Noir Thriller of the Year: Jørn Lier Horst
Den norske kriminalromansförfattaren Jørn Lier Horst, med ett förflutet som utredare vid den norska polisen, tilldelas priset för boken Bottenskrap. En spännande skildring om polisen William Wisting arbete, med vad som tycks vara ett olösligt mysterium, med fyra avhuggna vänsterfötter som alla flyter i land inom loppet av en vecka.

Juryns motivering:
Bottenskrap är en klassisk nordic noir-roman som innehåller alla önskvärda beståndsdelar: det lilla småstadsperspektivet, det större samhällsengagemanget, reflektionerna kring brottens psykologi samt vardagsrelationerna som lätt hamnar i kläm. Jørn Lier Horsts antihjälte, kommissarie William Wisting, är en sympatisk komplex karaktär som trots sina stressproblem leder polisarbetet med fast och säker hand. Bottenskrap får en extra dimension av hans dotters intervjuserie med frigivna mördare, som intelligent vävs in i handlingen. Det märks att Jørn Lier Horst har ett förflutet som utredare, och han är utan tvekan en av Nordens bästa kriminalromanförfattare.


Läs mer om Crimetime Specsavers Award här >>

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här