Välkommen till Bokmässan, Gui Minhai

21 augusti 2018

Käre Gui Minhai,
Vi vill härmed varmt välkomna dig till Bokmässan i Göteborg 27-30 september 2018. Vi önskar särskilt att du medverkar i ett seminarium under fredagen då vi gemensamt vill lyfta oron kring situationen i Kina.

Vi är intresserade av din berättelse. Ett tema på årets Bokmässa är respekt, och vi är säkra på att du med dina erfarenheter från både Sverige och Kina kan ge oss viktiga perspektiv på litteraturen, det fria ordets villkor och just respekten, eller bristen på respekt för mänskliga rättigheter.

Vi inser förstås att det finns ett problem med vår inbjudan.

Som läget är just nu kan du inte resa till Bokmässan, eller någonstans över huvud taget. Sedan nästan tre år sitter du fängslad i Kina. Den 17 oktober 2015 lämnade du din semesterbostad i Pattaya i Thailand och försvann spårlöst. Tre månader senare sände den statskontrollerade televisionen i Kina ett filmklipp där du berättade att du rest till Kina frivilligt för att ta ditt straff för en trafikolycka du skulle ha orsakat redan 2003.

Uttalandet, där du även uppgav att du inte ville ha någon hjälp utifrån, var uppenbart fabricerat av de kinesiska myndigheterna. Om du kunde komma till Bokmässan vore det intressant att höra mer även om den saken. Blev du tvingad till det uttalandet? Riktades hot mot dig?

I oktober 2017 släpptes du plötsligt. Enligt officiella kinesiska uttalanden var du nu fri, men fick fortfarande inte lämna landet, och den 20 januari i år greps du på nytt. Den här gången skedde det inför ögonen på svenska diplomater. Senare tvingades du göra ett nytt uttalande där du anklagade den svenska regeringen för att använda ditt fall i en kampanj mot Kina.

Kinesiska medier används ofta på det sättet. Intellektuella och oppositionella visas upp i tv för att läsa upp fabricerade erkännanden och hyllningar av den kinesiska regimen. Uttalanden som ofta är framtvingade genom tortyr och som sedan sprids vidare i hela det kinesiska medielandskapet. De anklagade döms av allmänheten redan innan rättegång har hållits. En genomtänkt strategi för att kväsa yttrandefriheten i Kina. Hur kan vi, med gemensam kraft, förändra den situation som är?

Med detta öppna brev, med en officiell inbjudan till dig, Gui Minhai, vill vi också vädja till de kinesiska myndigheterna – låt oss få välkomna Gui Minhai till Sverige och Göteborg – fristad för författare. Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall.

Om ingenting händer står inbjudan kvar. År efter år.

Det finns en plats för dig, Gui Minhai, på Bokmässan.

Och i väntan på att du blir fri och själv kan välja vart du ska resa, vad du ska säga och vilka böcker du ska ta dig an som förläggare kommer den platsen att vara tom.

 

Frida Edman, mässansvarig Bokmässan i Göteborg
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Eva Gedin, ordförande Svenska Förläggareföreningen
Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen
Eva Bonnier, ordförande Svenska Förläggareföreningens freedom-to-publish-kommitté
Kristenn Einarsson, ordförande The Freedom to Publish Committee i IPA – International Publishers Association (Internationella Förläggarföreningen)