Den sydafrikanska berättelsen

Sydafrika är hedersgäst och temaland på Bokmässan 2022. Landets litteratur och aktuella samhällsfrågor kommer att speglas i seminarier, samtal, på mässgolvet och i poetiska framträdanden. Temasatsningen lyfter dagens berättelser från ett kulturrikt land med elva officiella språk.

Sverige har starka förbindelser till Sydafrika, som sträcker sig tillbaka tills 60-talets politiska och humanitära stöd i kampen mot apartheid.

Sydafrika är nu inne på sitt tredje decennium av demokrati. Var befinner sig regnbågsnationen – ett begrepp som myntades av Desmond Tutu efter apartheids fall – idag? Landet har en av de starkaste ekonomierna i Afrika, ett fritt medieklimat som är unikt för kontinenten och enastående litterära talanger. Samtidigt är ojämlikhet och segregering fortfarande ett stort samhällsproblem. Det finns också, precis som i Sverige, ett behov av att fördjupa läs- och skrivkulturen i landet. Som Nelson Mandela en gång sa: en framgångsrik nation är en läsande nation.

Samarbetspartner är National Library of South Africa och Sydafrikas kulturdepartement The Department of Sport, Arts and Culture. Programmet kommer också att byggas tillsammans med organisationer från civilsamhället, däribland Globala Torget och Svenska kyrkan.