Röster från Ukraina blir ett extrainsatt tema på Bokmässan 2022

Bokmässan 2022, den 38:e i ordningen, blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. I år ligger ett särskilt fokus på Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime – samt på Röster från Ukraina, som den 23 mars presenterades som ett extrainsatt tema. Bokmässan i Göteborg har tagit initiativ till temat för att ge särskilt utrymme åt ukrainska författare och berättelser i denna svåra tid. Temat kommer att göras i samarbete med Ukrainas ambassad, Svenska PEN, Globala Torget, Svenska kyrkan och flera bokförlag och andra aktörer.

– Rysslands krig i Ukraina är ett fruktansvärt övergrepp på ett land och ett folk, men också på yttrandefrihet och demokrati. Att ge plats åt ukrainska röster är det minsta vi kan göra. Strålkastarljuset är redan på Ukraina, under Bokmässan riktar vi en del av ljuset mot de berättelser som idag inte har någonstans att ta vägen, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Temat, som är under utformning, kommer bestå av flera delar. Bokmässan och Ukrainas ambassad planerar för en monter som uppmärksammar den ukrainska litteraturen. Ukrainska författare bjuds in tillsammans med förlag och andra aktörer, såsom Svenska PEN, Globala Torget och Svenska kyrkan, som också styr en del av sitt program till att lyfta ukrainska röster och berättelser. Fler detaljer presenteras längre fram.